Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος στην τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Κρήτη παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό στο διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Όταν αποφασίσαμε να ρίξουμε ιδιαίτερα βάρος στο Ν. Ηρακλείου με την παρουσία του επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου, δεν το κάναμε για πλάκα και επίσης δεν το κάναμε απλώς για να ανεβάσουμε λίγο το ποσοστό μας το πανελλαδικό, ούτε το κάναμε για να προσθέσουμε και μια απλώς έδρα της Κρήτης στη συλλογική μας. Το κάναμε γιατί θέλουμε να έχουμε μέσω της κοινοβουλευτικής παρουσίας μια ουσιαστική παρέμβαση στα προβλήματα της Κρήτης. Του Ν. Ηρακλείου πρώτα απ΄ όλα αλλά και των υπόλοιπων νομών της Κρήτης στους οποίους δεν διαθέτουμε βουλευτές.
Μ΄ αυτή την έννοια, παρά το μεγάλο φορτίο το οποίο υπάρχει, με την άσκηση της προεδρίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με την άσκηση της προεδρίας του κόμματος του ΣΥΝ, προσπαθούμε να είμαστε ενεργοί και με την ιδιότητα του βουλευτή Ηρακλείου και σε στενή συνεργασία εδώ με τις πολιτικές κινήσεις, τα κόμματα, τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή η επίσκεψή μας, που ακολουθεί μια σειρά άλλες οι οποίες έγιναν μετεκλογικά, είχε ως επίκεντρο κατ΄ αρχήν την προσέγγιση από κοντά των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στην περιοχή του Α. Μυλοποτάμου.
Κατ΄ αρχήν θέλουμε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για τον τρόπο με τον οποίον παρουσιάζεται η Κρήτη και ο λαός της Κρήτης, μέσα από μια σειρά ΜΜΕ κεντρικά, αλλά θα έλεγα με ευθύνη ουσιαστικά της κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία θα έπρεπε να δώσει τα πραγματικά χαρακτηριστικά του προβλήματος και να δώσει μια συνολική εικόνα. Και να πει ότι, δίπλα στις χασισοφυτείες που βρέθηκαν στο έδαφος των Ζωνιανών, καλλιεργημένες από ορισμένους κατοίκους της περιοχής και ανεκτές επί χρόνια από το κράτος, υπάρχει ο αναπτυξιακός οργανισμός Α. Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου. Υπάρχει το κέντρο για την εκπαίδευση των Αφγανών προσφύγων, των νέων στα Ανώγεια. Υπάρχει βιβλιοθήκη, Internet cafe στα Ανώγεια. Υπάρχει μια άλλη πλευρά πολιτών οι οποίοι αντιδρούν και οι οποίοι δεν είχαν την στήριξη της πολιτείας και στις θετικές τους ενέργειες αλλά, αν θέλετε, και στις καταγγελίες που κάνανε.
Σας δίνω -μου το έδωσε ο Γ. Κλάδος και είναι τιμή για μένα που σ΄ αυτή τη συνέντευξη είναι δίπλα μας- την παρέμβαση και την ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών στα Ανώγεια την περίοδο του 1999, την κινητοποίηση της κοινωνίας που έγινε εκεί και την αποτροπή της επέκτασης του προβλήματος σ΄αυτό το χώρο.
Μ΄ αυτή την έννοια δεν μπορούμε να εξαγγέλλουμε θανατικές καταδίκες ούτε για όλο τον Α. Μυλοπόταμο ούτε και για όλα τα Ζωνιανά, που και μέσα εκεί μπορούμε να βρούμε δυνάμεις, οι οποίες, αν έχουν την κατάλληλη στήριξη, μπορούν να αντισταθούν.
Κατά τη γνώμη μας, ο μεγάλος ένοχος αυτής της κατάστασης είναι το κράτος του ΠΑΣΟΚ και το κράτος της Ν.Δ. Ένα κράτος το οποίο ήξερε. Έκλεινε τα αυτιά, έκλεινε τη μύτη και έκλεινε το στόμα. Και βοηθούσε να διαμορφωθεί αυτό το κλίμα φόβου, σιωπής, συναλλαγής, αποδοχής των προϊόντων από μια ευρύτερη ζώνη της κοινωνίας, η οποία μπορούσε να κρατάει και τα χέρια της καθαρά.
Πιστεύουμε ότι η κρίση των Ζωνιανών φέρνει στην επιφάνεια τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος στην Κρήτη. Θεωρούμε ότι τα Ζωνιανά και το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί εκεί δεν είναι κάποια εξαίρεση αυτής της κρατικής δυσλειτουργίας. Είναι το άκρον άωτο, είναι το ακραίο σημείο ενός κράτους το οποίο έχει διαμορφώσει συνθήκες παραβίασης των ίδιων των νόμων που αυτό προωθεί. Έχει κάνει πόλεις της Κρήτης να είναι το βασίλειο των αυθαιρέτων. Έχει περάσει στον κοινωνικό ιστό τις ιδέες της διαπλοκής, της διασύνδεσης και ακόμη της διαφθοράς.
Έχει μεγάλες ευθύνες, κατά τη γνώμη μου, το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Ν.Δ., γιατί από την περίοδο του 1980, με την χρήση εργαλείων που θα μπορούσαν να είναι εργαλεία ανάπτυξης και προόδου, όπως οι επιδοτήσεις που δόθηκαν με έναν πελατειακό τρόπο, με έναν τρόπο εξαγοράς ψηφοφόρων, με έναν τρόπο και μια προοπτική να δημιουργηθούν κομματικά βασίλεια μέσα στην Κρήτη, με την κατάχρηση των επιδοτήσεων, πραγματικών και φανταστικών επιδοτήσεων, έχει διαποτιστεί μια κοινωνία με τα στοιχεία αυτά, η οποία έχει άλλες παραδόσεις, άλλες δυνατότητες, άλλες ικανότητες.
Γι αυτό θα έλεγα ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να οδηγήσει σε μια διαφορετική αντίληψη του πώς αντιμετωπίζονται τα θέματα εδώ από τους κρατικούς θεσμούς της Κρήτης και σε μια σύγκρουση με αυτή την κατάσταση.
Εμείς θεωρούμε ότι, για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα και να μην πάρουν διαστάσεις και για να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου, στο εδώλιο δεν μπορεί να είναι η Κρήτη και δεν μπορεί να είναι οι Κρητικοί και οι Κρητικές. Στο εδώλιο πρέπει να είναι το κράτος και πρέπει να υπάρξουν αναθεωρήσεις της πολιτικής προσέγγισης. Δεν αρκούν μόνο να λέμε ότι τα ΕΚΑΜ εγκαθίστανται στην Κρήτη, σαν να είναι η Κρήτη ένας χώρος εγκληματιών.
Αυτό που χρειάζεται είναι συνολικές πολιτικές για την ανάπτυξη, ειδικά της υποβαθμισμένης ημι-ορεινής και ορεινής ενδοχώρας. Παρεμβάσεις για την στήριξη της γεωργικής οικονομίας. Άμεσα μέτρα για να μην εξαφανιστεί η κτηνοτροφία, που βλέπουμε ότι και με τον αποκλεισμό των λιμανιών, έχει φτάσει κυριολεκτικά σε αδιέξοδο. Δημιουργία υποδομών. Καθιέρωση ζωνών βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, που θα έχουν όμως στήριξη. Δεν θα είναι στο έλεος της αγοράς, όπως είναι οι μεμονωμένες προσπάθειες που γίνονται μέχρι τώρα. Προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού. Παρέμβαση και στήριξη όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων αυτό-οργάνωσης της κοινωνίας. Μηχανισμοί κοινωνικής στήριξης. Αναβάθμιση της παιδείας.
Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο εμείς βλέπουμε την παρουσία μας και τις διεκδικήσεις και τις συγκρούσεις τις οποίες θα κάνουμε. Και, ξαναλέω, δεν ήρθαμε εδώ στην Κρήτη για να πηγαίνουμε σε δεξιώσεις. Ήρθαμε και βρίσκομαι εγώ προσωπικά ως βουλευτής της Κρήτης για να συμβάλω, μαζί με πολίτες και με δυνάμεις που υπάρχουν στην κοινωνία, στην αλλαγή και το σπάσιμο κρίκων που θα έπρεπε να είχαν γίνει.
Τέλος, για την υπόθεση των Ζωνιανών να πω ότι ζητάμε να ανοίξουν όλες οι δικογραφίες. Και ζητάμε επίσης η Ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος να προχωρήσει σε έρευνα για το ρόλο του μαύρου χρήματος, με αφετηρία τις παράνομες καλλιέργειες και εμπόριο σε μεγάλη κλίμακα των ουσιών αυτών στην περιοχή, προκειμένου να αναδειχθούν οι πραγματικοί ένοχοι και να μη διαμορφώνεται μια συλλογική ευθύνη για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Κρήτης.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι, μέσα στα πλαίσια αυτής της γενικής παρέμβασης στα κρητικά ζητήματα, αναδείξαμε το θέμα του λατομείου της Καντάνου στο νομό Χανίων και το φέραμε σε επίπεδο συζήτησης των πολιτικών αρχηγών μέσα στη Βουλή. Και αυτό θα κάνουμε για μεγάλα κρητικά ζητήματα ξανά και για άλλα, γιατί θεωρούσαμε απαράδεκτο ένα χώρος μοναδικού φυσικού κάλλους, ένα χώρος ανεπανάληπτης ιστορικής μνήμης, που είχε οδηγήσει τότε στην ισοπέδωση από τους ναζί ολόκληρης της Καντάνου, ένας χώρος μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μ΄ αυτό το δρόμο τον στηριγμένο σε υποστυλώματα ξερολιθιάς, που υπάρχει μέσα στο φαράγγι, δεν μπορεί να δοθεί -όπως ετοιμαζόταν- βορά σε μια λατομική επιχείρηση. Θέσαμε αυτό το θέμα και πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στον στόχο ικανοποίησής του. Από την στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα αυτό το ζήτημα, αποποιήθηκαν οι πάντες την ευθύνη, όσοι ήταν έτοιμοι ή όσοι είχαν ήδη κάνει τις πρώτες ενέργειες για την επέκταση του λατομείου, το οποίο ήδη έχει βγει από τη ζώνη που είχε.
Να πω όμως -για να γίνει μια διασαφήνιση- επειδή έγινε μια προσπάθεια από τη μεριά του Πρωθυπουργού να μπερδευτούν τα πράγματα και να αποδοθούν κατηγορίες στον πρώην Νομάρχη τον κ. Κατσανεβάκη, μια προσπάθεια που επαναλαμβάνεται με έναν ανόητο τρόπο από στελέχη της Ν.Δ., να πω ότι η προηγούμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση όπως και οι πριν απ΄ αυτήν, έδιναν άδεια μόνο για τα συγκεκριμένα 59 στρέμματα τα οποία είναι εκτός του ιστορικού αυτού χώρου και ότι η συμφωνία να αποδεχθεί μισθώματα για όλο τον διεκδικούμενο από την επιχείρηση λατομικό χώρο, δηλαδή 360 περίπου στρέμματα, έγινε με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης, το 2006.
Το τρίτο σημείο. Εμείς έχουμε ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης, τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Και γι αυτό το λόγο έγινε η χθεσινή μας επίσκεψη στη Σητεία και στο Δήμο Ιτάνου.
Θεωρούμε ένα κεντρικό ζήτημα για την Κρήτη -όχι μόνο για το νομό Λασιθίου, αλλά για όλη την Ελλάδα- το τι θα γίνει στο χώρο της Μονής Τοπλού. Δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να αποδεχθούμε ότι ένα μοναστήρι να καθορίζει την τύχη μιας ολόκληρης ζώνης η οποία έχει στοιχεία και φυσικού κάλλους και στοιχεία μοναδικά αρχαιολογικά, όπως τα επιφανειακά υπολείμματα από τις μινωικές μέχρι τις βυζαντινές καλλιέργειες, τα οποία διασώθηκαν λόγω του ότι αυτή η περιοχή ήταν απομακρυσμένη, χωρίς πολλούς κατοίκους και σε μεγάλο βαθμό επί αιώνες με αφημένη στην τύχη της στις πειρατικές επιδρομές, ότι μπορεί να γίνουν γήπεδα γκολφ.
Ζητάμε από τους φορείς της Κρήτης να πάρουν μία θέση. Είδαμε το δήμαρχο Σητείας χθες και μας είπε, άλλοι αποφασίζουν. Ζητάμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης, στον πρώτο, δεύτερο βαθμό, να παίρνει θέση. Να αφήσει επιτέλους αυτό το επιχείρημα που ακούμε συνεχώς, ότι άλλοι αποφασίζουν. Εδώ κανείς δεν είναι Πόντιος Πιλάτος. Όλοι έχουν ευθύνη για το τι γίνεται στην Κρήτη.. Και δεν μπορεί να κάνουμε γήπεδα γκολφ, όχι μόνο λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, αλλά λόγω και της τρομερά μεγάλης κατανάλωσης ύδατος. Δεν μπορεί να κάνουμε στη Σητεία και στο δήμο Ιτάνου .. γήπεδα γκολφ και την ίδια στιγμή να είναι σε απόγνωση οι παραγωγοί της Ιεράπετρας λόγω παντελούς σχεδόν έλλειψης νερού.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η Κρήτη να μην έχει σχεδιασμό, να μην έχει διαχείριση των ενεργειακών της πόρων, των υδάτινων πόρων, να μην έχει χωροθέτηση. Να υπάρχει αυτό το βασίλειο της αυθαιρεσίας που συνδέεται μ΄ αυτά που είπαμε πριν.
Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνει αυτή η «επένδυση» από μια βρετανική εταιρεία αμφιβόλου ταυτότητας. Σας αναφέρω τοποθετήσεις Βρετανών καθηγητών του Καίμπριτζ της προϊστορικής αρχαιολογίας που λέγανε ότι ποτέ στη Βρετανία μια τέτοια περιοχή δεν θα έπαιρνε άδεια για τουριστική επένδυση, και, αντιθέτως, ζητάμε παρεμβάσεις και στις υποδομές και στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρηματικών δράσεων, οι οποίες θα στηρίξουν τους κατοίκους της περιοχής και θα οδηγήσουν σε διάχυση των ωφελημάτων ευρύτερα στην κοινωνία και στις περιοχές αυτές.
Το τέταρτο σημείο είναι ότι υπάρχει ένα γενικό θέμα υποδομών και μ΄ αυτή την έννοια θα έλεγα πλήττει όλους τους τομείς δραστηριότητας, όπως της Παιδείας. Χθες βρέθηκα στην κινητοποίηση του 46 Δημοτικού σχολείου και του 57ου νηπιαγωγείου. Εμείς ζητάμε την επίλυση άμεσα του στεγαστικού τους προβλήματος και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Να συμπληρώσω επίσης τη μεγάλη σημασία της στήριξη της έρευνας και στο χώρο της Κρήτης. Είχαμε μια επίσκεψη χθες στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Να σημειώσουμε ότι τίποτε δεν γίνεται για την Κρήτη, η οποία αναμένεται να είναι, με βάση τις διεθνείς εκθέσεις, ένας από τους χώρους που θα πληγεί ιδιαίτερα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με μια καταγραφή των ενδεχόμενων συνεπειών που μπορεί να έχουμε από την άνοδο της θερμοκρασίας. Το λέω αυτό σε σχέση με το ΕΛΚΘΕ γιατί θα μπορούσε, όχι μόνο να λειτουργήσει ως ένα ερευνητικό κέντρο, όχι μόνο να λειτουργήσει ως ένας χώρος εκλαϊκευσης των ερευνητικών δράσεων όπως γίνεται, πάρα πολύ καλά μάλιστα, με το ενυδρείο. Θα έπρεπε να λειτουργήσει και ως ένα μεγάλο κέντρο το οποίο θα καταγράφει τις αλλαγές οι οποίες γίνονται στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, κάτω και από την υψηλότερη πια ρύπανση στο χώρο των ελληνικών θαλασσών αλλά και κάτω και από τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Στηρίζουμε τις προσπάθειες των ερευνητών και των εργαζομένων και σε επίπεδο μέλλοντος και στήριξης από τον προϋπολογισμό αλλά και εργασιακών σχέσεων.
Και, τέλος, να καταλήξω ότι υπάρχει το θέμα του παλιού χώρου της αμερικάνικης βάσης στην περιοχή. Νομίζουμε ότι είναι θέμα αντίστοιχο με το θέμα του Ελληνικού. Θεωρούμε ότι αδιανόητο να δοθεί σε μια εμπορευματοποίηση, να υλοποιηθούν σχέδια για καζίνο ή για shopping malls ή οτιδήποτε άλλο. Αντίθετα, με έναν οργανωμένο τρόπο, θα έπρεπε να αξιοποιηθεί ως ένας ελεύθερος χώρος, που κρατάει το τοπίο σε όλο το βόρειο άξονα που έχει χαθεί της Κρήτης και που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ερευνητικές ή πολιτιστικές ή άλλες δραστηριότητες.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Δεν είναι οι βρετανοί επενδυτές λόγω προέλευσης απλώς. Δεν είναι αυτό το θέμα, παρότι υπάρχει ζήτημα με την ταυτότητα της εταιρείας. Είναι ο ειδικός χώρος της Μονης Τοπλού. Ο ειδικός αυτός χώρος, ο οποίος είναι ένας χώρος εξαιρετικού φυσικού κάλλους και αρχαιολογικής σημασίας. Και μ΄ αυτή την έννοια, δεν μπορεί να δίνεται σε τέτοια επένδυση, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία, όπως τα γήπεδα γκολφ κ.λπ. Εμείς,ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή γηπέδων γκολφ σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Επομένως είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Δεν είμαστε αντίθετοι σε επενδύσεις, δεν είμαστε ακόμα αντίθετοι σε μεγάλες επενδύσεις στον τουριστικό χώρο, αλλά η κάθε επένδυση πρέπει να γίνεται μέσα σ΄ ένα πλαίσιο χωροθέτησης και αυστηρών προδιαγραφών. Πράγμα το οποίο δεν υπάρχει. Υπάρχει μια πλήρης αναρχία και ασυδοσία σ΄ αυτόν τον τομέα και με κριτήρια πολλά, όπως είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος, όπως είναι η διάθεση των ωφελημάτων στην κοινωνία την ευρύτερη, στοιχεία τα οποία δεν βρίσκουμε δυστυχώς στην επενδυτική δραστηριότητα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται απ΄ αυτό το ιδιότυπο κράτος που βλέπουμε και εδώ και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Πιστεύουμε ότι είναι λάθος και προσβολή. Δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου μια αστυνομοκρατική αντίληψη για τη δράση στο χώρο της Κρήτης. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μέτρα δημόσιας τάξης, όπως και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που πρέπει να υπάρχουν πρέπει να είναι ενταγμένα σε μια άλλη αντιμετώπιση οικονομική, αναπτυξιακή, πολιτιστική, εκπαιδευτική.
Επειδή η κυβέρνηση προβάλει ως προτεραιότητα την ενοποίηση των Ταμείων, να πούμε ότι για εμάς προτεραιότητα είναι τα αποθεματικά τα Ταμείων. Προτεραιότητα είναι να ικανοποιήσει η κυβέρνηση και να εκπληρώσει τις ίδιες τις υποχρεώσεις του κράτους για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Να καλύψει τα χρέη του κράτους που φτάνουν σε πολλά δις ? αλλά και να ζητήσει και την κάλυψη των χρεών των ιδιωτών επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Και από κει και πέρα, δεν μπορεί να δεχθεί κανείς ενοποίηση των Ταμείων η οποία γίνεται με κατάργηση ουσιαστικά κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων και με υποβάθμιση των όσων έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα.
Δεν μπορεί μέσα από την ενοποίηση των Ταμείων η κυβέρνηση να φέρει ρυθμίσεις τέτοιες οι οποίες θα αφαιρούν κεκτημένα δικαιώματα από τους εργαζομένους και από την άλλη πλευρά θα απαλλάσσουν τους επιχειρηματικούς φορείς από τις υποχρεώσεις που έχουν για τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όταν είναι ανοιχτά τόσα προβλήματα, ασχολείται με το πώς θα εξασφαλίσει στις μεθεπόμενες εκλογές μια μεγαλύτερη νοθεία υπέρ της στο εκλογικό αποτέλεσμα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δείχνει ότι ο δικομματισμός, ως σύστημα, βρίσκεται σε τέλος εποχής.
Θεωρούμε ότι μόνο μία παρέμβαση στον εκλογικό νόημα θα είχε νόημα, δηλαδή μία παρέμβαση που θα τον έκανε απλή αναλογική και που θα σεβόταν τις τοποθετήσεις και τις επιλογές του ελληνικού λαού.
Λυπούμαστε, επίσης, που το ΠΑΣΟΚ, αντί να αντισταθεί ανοιχτά στα μέτρα αυτά της κυβέρνησης και στην καταπάτηση της αναλογικότητας, ουσιαστικά έχει αποπροσανατολίσει τη συζήτηση μέσα από γερμανικά συστήματα, τα οποία, απ΄ ότι κατάλαβα, και αυτά περιλαμβάνουν τα μπόνους και τα πριμ, αλλά είναι ένα ερώτημα κατά πόσον αυτά είναι εφικτά με τις διατάξεις κιόλας του Συντάγματος που υπάρχει.
Για μας είναι ανοιχτό το μέτωπο της απλής αναλογικής ως μιας διαδικασίας εκδημοκρατισμού στην πολιτική ζωή της χώρας μας.»
To Γραφείο Τύπου