Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/11/2007

Ερώτηση-παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη: Τι μέτρα θα λάβει η Κομισιόν για να διαφυλάξει το κύρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων;

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης με ερώτησή του φέρνει το ζήτημα της παραίτησης του Προέδρου και 5 μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην Ευρ. Επιτροπή και ζητά από την Κομισιόν να διαφυλάξει το κύρος της Αρχής σύμφωνα με την Οδηγία 95/46 για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτηση:

Μετά από μακρόχρονη προσπάθεια απαξίωσης από την ελληνική κυβέρνηση της Δημόσιας Αρχής, που συστάθηκε με βάση το άρθρο 28 της Οδηγίας 95/46 για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παραιτήθηκαν ο Πρόεδρος και πέντε μέλη της. Τα στελέχη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την ενέργειά τους αυτή διαμαρτύρονται για την κατάφωρη παραβίαση από την ελληνική αστυνομία της απόφασης της Αρχής με την οποία επιτρεπόταν η λειτουργία καμερών παρακολούθησης αποκλειστικά μόνο για την διαχείριση της κυκλοφορίας. Το γεγονός αποτελεί πλήγμα για την λειτουργία και το κύρος της Αρχής και πρέπει να συζητηθεί στην ευρωπαϊκή «Ομάδα προστασίας έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», που συστάθηκε σύμφωνα με το άρθρο 29 της Οδηγίας.

Δεδομένου του άρθρ.8παρ.5 της Οδηγίας, που ορίζει ότι: «Η επεξεργασία δεδομένων σχετικών με παραβάσεις, ποινικές καταδίκες ή μέτρα ασφαλείας επιτρέπεται μόνον υπό τον έλεγχο της δημόσιας αρχής, ή εάν το εθνικό δίκαιο προβλέπει επαρκείς και ειδικές εγγυήσεις, …. Πάντως, η τήρηση πλήρους ποινικού μητρώου επιτρέπεται μόνον υπό τον έλεγχο της δημόσιας αρχής», ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι συμβατή με την Οδηγία 95/46, η πρακτική της ελληνικής αστυνομίας να χρησιμοποιεί τις κάμερες παρακολούθησης για σκοπούς άλλους πέραν της διαχείρισης της κυκλοφορίας; Έχει ενημερωθεί η Επιτροπή για αποκλίσεις μεταξύ της νομοθεσίας ή της πρακτικής των κρατών μελών, οι οποίες μπορεί ενδεχομένως να αποβούν επιζήμιες για την ισοδύναμη προστασία των προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην Κοινότητα (άρθρο 29 παρ. 2); Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να διαφυλάξει το κύρος της Αρχής;

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εισαγγελέας ανέτρεψε την ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους. Εισαγγελέας απέρριψε το περίφημο πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Εισαγγελέας υποχρεώνει σε παραίτηση την ανεξάρτητη Αρχή για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η χαρά του εισαγγελέα σε διατεταγμένη υπηρεσία.»

To Γραφείο Τύπου