Δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του στεγάστρου, τον Σεπτέμβριο του 2005, στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, με ερώτησή της προς τον Υπουργό Πολιτισμού, η βουλευτής Αʼ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ 'Αννα Φιλίνη επεσήμανε κατʼ αρχήν ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το σχετικό πόρισμα έρευνας και δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα αίτια της πτώσης. Παρʼ όλα αυτά, τον Σεπτέμβριο του 2007 δόθηκε στη δημοσιότητα μελέτη αποκατάστασης που έγινε από βρετανική εταιρεία για λογαριασμό της εργολήπτριας J & P AΒΑΞ, σύμφωνα με την οποία το στέγαστρο θα πρέπει να αντικατασταθεί εξʼ ολοκλήρου.
Η κ. Φιλίνη ρωτούσε τον Υπουργό Πολιτισμού σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διερεύνηση των αιτιών κατάρρευσης, αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα των εργασιών αποκατάστασης και πότε θα επαναλειτουργήσει ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου• γιατί, τέλος, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, Δήμου και Νομαρχίας, για την κατάσταση του έργου και αν πρόκειται να γίνει.
Η απάντηση του Υπουργού στα παραπάνω ερωτήματα είναι εξαιρετικά αόριστη, δεν απαντά επί της ουσίας του πορίσματος ούτε δεσμεύεται για το πότε θα επαναλειτουργήσει ο αρχαιολογικός χώρος. Επίσης, αποφεύγει να απαντήσει αν θα υπάρξει σχετική πληροφόρηση των τοπικών αρχών.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός λέει στην απάντησή του ότι:
- το 2005 συγκροτήθηκε Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνέταξε στις 3.1.2006 έκθεση πραγματογνωμοσύνης για τη διερεύνηση των αιτιών κατάρρευσης τμήματος του Στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου Θήρας.
- ορίστηκε Ειδική Εκτιμητική Επιτροπή για την εκτίμηση του μεγέθους της ενδεχόμενης ζημίας που προκλήθηκε στις αρχαιότητες του Προϊστορικού Οικισμού του Ακρωτηρίου Θήρας από την κατάρρευση του βιοκλιματικού στεγάστρου, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΑΣ
- ζητήθηκαν, τέλος, με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΟ στοιχεία, από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, για την αποτίμηση της απώλειας εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναμενόμενες εισπράξεις στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Θήρας, προκειμένου να ασκηθούν κατά των υπόχρεων τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα προς αποκατάσταση της εν γένει ζημιάς του Ελληνικού Δημοσίου.
Η απάντηση του κ. Λιάπη, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου, καταλήγει ότι «ένας αρχαιολογικός χώρος, ειδικά όταν έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, κρίνεται απαραίτητο να παραμείνει κλειστός για λόγους ασφαλείας και μετά το πέρας των εργασιών κατασκευής του στεγάστρου να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία για το κοινό», χωρίς καμία απολύτως, ωστόσο, αναφορά για το πότε αναμένεται να γίνει αυτό.