Τελικά, είχε δίκιο ο υπουργός να μιλήσει πριν από μένα, διότι δεν είχε τίποτε να πει για τις αγωνίες του κόσμου. Ήρθε με μια έτοιμη ομιλία, τη διάβασε και προχωρούμε.
Κε Πρόεδρε πριν έρθω στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, θα ήθελα να θέσω ερωτήματα προς την κυβέρνηση, επειδή ανοίχτηκαν πολλά θέματα.
Έγινε λόγος για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Θα ήθελα να θέσω το ερώτημα προς την κυβέρνηση, εάν η ιρλανδική εταιρεία, η οποία λέγεται ΡΙΑΝΕΡ, αν αυτή η εταιρία η οποία με την προσφυγή της υποτίθεται ότι προκάλεσε το πρόβλημα αυτό, αν τις τελευταίες μέρες είχε συνάντηση με Υπουργούς της κυβέρνησης, όπως γράφεται στο σημερινό «Βήμα». Και αν είχε συνάντηση με υπουργούς της κυβέρνησης, τι ακριβώς συζήτησαν;
Το δεύτερο ερώτημα που θέλω να θέσω είναι αν η ίδια αυτή Ιρλανδική εταιρία, η ΡΙΑΝΕΡ, είχε προ εβδομάδων συνάντηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και αν ναι ποια ήταν τα αιτήματά της;
Και το τρίτο που θέλω να ρωτήσω είναι αν η συγκεκριμένη Ιρλανδική εταιρία είχε πάρει μέρος στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Κύριε Υπουργέ, αν έχετε τις απαντήσεις εγώ ευχαρίστως δέχομαι διακοπή για να ακούσω τις απαντήσεις της Κυβέρνησης σʼ αυτά τα ερωτήματα, τη σημασία των οποίων, υποθέτω ότι αντιλαμβάνεστε. Εάν δεν έχετε, προχωρώ.
Προχωρώ. Ρωτώ επίσης την κυβέρνηση αν η ίδια εταιρία έχει κάνει ανάλογη προσφυγή στην Commission και για την Air France και ποια ήταν η αντίδραση της Air France και της Γαλλικής κυβέρνησης σε σχέση με τη δική σας αντίδραση;
Έρχομαι τώρα στο θέμα της ακρίβειας. Χθες διάβασα ότι ο κ. Αλογοσκούφης από τις Βρυξέλλες δήλωσε την ανησυχία του για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Ούτε αυτό αναγνωρίζεται ως κοινός τόπος από την κυβέρνηση; Δεν μιλάμε σε κενό αέρος για το επίδομα θέρμανσης. Μιλάμε υπό συνθήκες όπου το πετρέλαιο έχει αυξηθεί ανεξέλεγκτα. Μιλάμε σε συνθήκες, όπου η ακρίβεια κατατρώει το όποιο εισόδημα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων. Μιλάμε ότι ο επίσημος πληθωρισμός δεν μπορεί και δεν καταγράφει την ακρίβεια που ζει ο κόσμος. Η κυβέρνηση δεν έχει κάποια απάντηση σʼ όλο αυτό το θέμα;
Εμείς δεν κατηγορούμε την κυβέρνηση μόνο επειδή δεν παίρνει μέτρα κατά της ακρίβειας. Την κατηγορούμε ότι τροφοδοτεί την ακρίβεια με συγκεκριμένους τρόπους. Και θα ήθελα να ρωτήσω και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Ν.Δ. που έφυγε. Δεν πληροφορήθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος ότι ακρίβυνε το ρεύμα της ΔΕΗ ή δεν το θεωρεί άξιο σχολιασμού; Διότι δεν επρόκειτο για μία μικρή ανατίμηση του ρεύματος της ΔΕΗ ή που γίνεται εφάπαξ. Το 2006 τον Αύγουστο αυξήθηκε το ρεύμα 4,6%. Τον Αύγουστο φέτος ξαναυξήθηκε 5%. Σήμερα αυξάνεται 7%, προβλέπεται να αυξηθεί κι άλλο 7%. Η κυβέρνηση ζητούμε να μας πει μέχρι που θα πάει η τιμή του ρεύματος; Και γιατί αυξάνει η τιμή του ρεύματος στη ΔΕΗ; Για να γίνει κερδοφόρα η επένδυση ιδιωτών στο χώρο της ενέργειας; Να τα μάθει αυτά ο κόσμος να τα μάθουνε και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ, ότι καλείται ο ελληνικός λαός να πληρώσει υψηλότερα το ρεύμα για να μπορούν κάποιοι να επενδύσουν με υψηλό περιθώριο κέρδους στο χώρο της ενέργειας. Δηλαδή η κυβέρνηση αυτή τινάζει στον αέρα την κοινωνία και την οικονομία για να κάνει πιο κερδοφόρα την επένδυση σʼ έναν κλάδο της οικονομίας. Αυτή είναι η πολιτική της Ν.Δ.
Και δεν είναι μόνον η ΔΕΗ ή ο ΟΤΕ, αύξηση είχαμε τα τελευταία χρόνια 84% στα πάγια τέλη των ΕΛΤΑ, 48% αύξηση στο βασικό τέλος, αύξηση 45% της εισφοράς στην ΕΡΤ, αύξηση στο πάγιο τέλος της ΕΥΔΑΠ, αυξήσεις 80% στις συνήθεις καταναλώσεις. Με πληθωρισμό 27%, τα τελευταία χρόνια έχουμε αυξήσεις πάνω από 40%. Άρα η κυβέρνηση, όχι απλώς δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια. Η πολιτική της, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι ένας από τους παράγοντες που τροφοδοτούν την ακρίβεια.
Ο ένας τρόπος είναι οι ΔΕΚΟ, ο άλλος τρόπος είναι η φορολογία. Επιμένει η κυβέρνηση στην αποπροσανατολιστική προπαγάνδα ότι 3 εκατομμύρια έλληνες δεν πληρώνουν φόρο. Ποιος πληρώνει το ΦΠΑ; Ή αυτός δεν είναι φόρος; Ποιος πληρώνει τους φόρους στα καύσιμα; Ποιος θα πληρώσει τα 6,2 εκατομμύρια φόρους, που ζητά ο προϋπολογισμός του 2008. Τα 3 αυτά εκατομμύρια δεν είναι αυτά που κατά πρώτο λόγο πληρώνουν όλους αυτούς τους φόρους; Ο εργαζόμενος που παίρνει 700 ευρώ, ξέρετε πόσο φόρο πληρώνει που δε φαίνεται; 140 ευρώ το μήνα. Τόση είναι περίπου οι έμμεσοι φόροι που επιβαρύνουν την κατανάλωση.
Και ποια είναι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης; 3%, όχι επί των αποδοχών, όχι στις συνολικές αποδοχές, στο βασικό μισθό. Τα επιδόματα εξαιρούνται. Πώς θα τα βγάλει πέρα αυτός ο κόσμος.
Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού είναι αυτή η οποία λέει κε Υπουργέ ότι το κόστος ζωής στην Ελλάδα σήμερα είναι 85% του κόστους ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή αν πάει η Γαλλίδα νοικοκυρά να γεμίσει ένα καλάθι αξίας 100 ευρώ στο Παρίσι, στην Αθήνα η αντίστοιχη νοικοκυρά θέλει 85 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι μισθοί στην Ελλάδα και οι συντάξεις πρέπει να είναι τουλάχιστον το 85% αυτών που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι έτσι; Κάτω από το 60% είναι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι έρχεστε εδώ και μας λέτε διάφορα, για τη φτώχεια, μας είπατε «φταίει η διεθνοποίηση». Η διεθνοποίηση έκανε όλες αυτές τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια; Η διεθνοποίηση αφήνει ανεξέλεγκτες τις ελληνικές αγορές; Η διεθνοποίηση φταίει για τα καρτέλ, τα οποία τα καταγγέλλεται και δεν τα ελέγχετε; Η πολιτική σας φταίει για τη φτώχεια.
Και είπε τώρα ο κ. Παναγιωτόπουλος «δεν δώσαμε δώρο στην ALFA BANK». Πού το ξέρετε; Ρωτήσατε τους μετόχους της ALFA BANK; Για ρωτήστε τους. Ρωτήσατε την Credit Agricole; Οι μέτοχοι είναι πολύ ικανοποιημένοι από την κυβέρνησή σας. Στις εκθέσεις που κάνουν οι μέτοχοι μεταξύ τους λένε ότι χάρις στον τρόπο που η κυβέρνηση της Ν.Δ. επίλυσε το ασφαλιστικό τραπεζών αυξήθηκαν τα κέρδη των τραπεζών και των μετόχων. Μην εκτίθεστε λοιπόν. Δεν είσαστε εσείς Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Τι ζητούμε, για να ολοκληρώσω. Το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα ελάχιστο μέτρο, αλλά εντελώς αναγκαίο ιδιαίτερα για τους φτωχούς, τους πολύ φτωχούς κι αυτούς που ζουν σε περιοχές ορεινές ή παραμεθόριες, όπου το κρύο είναι παράγων επιβίωσης. Γιʼ αυτό ψηφίσαμε την πρόταση νόμου επί της αρχής, όχι στις λεπτομέρειες, την πρόταση νόμου που έφερε το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που και το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες για το πώς φθάσαμε ως εδώ.
Δεύτερον ζητούμε να υπάρξει έκτακτο βοήθημα εν όψει και των γιορτών. Ιδιαίτερα για τους ανέργους μακράς διάρκειας, ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους χαμηλόμισθους. Κάτι να υπάρξει έναντι αυτού του κύματος ακρίβειας το οποίο εν πάσει περιπτώσει, να το θέσω ευγενικά, δεν είχε προβλεφθεί στις αρχές του χρόνου. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
Τρίτον επειδή και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τη συμπαράταξη με την άλλη αριστερά. Εμείς πάντα εδώ ήμασταν κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Και σήμερα εδώ είμαστε υπό έναν όρο. Να παλέψουμε για την αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα των δημόσιων επιχειρήσεων και όχι να παλέψουμε με τη λογική ω γέγονε γέγονε ως τώρα. Σʼ αυτήν την κατεύθυνση βέβαια να αγωνιστούμε. Να διασωθεί ο ΟΤΕ και μάλιστα να παίξει ένα στρατηγικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Να διασωθεί η ΔΕΗ και να γίνει παράγοντας ανακούφισης των νοικοκυριών κι όχι παράγοντας πυροδότησης της ακρίβειας. Να αξιοποιηθεί γενικά η δημόσια περιουσία υπέρ του κοινωνικού συνόλου κι όχι να γίνεται λεία, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Να αξιοποιηθούν τα μερίσματα των κερδοφόρων επιχειρήσεων που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, για να ανακουφιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία κι όχι μέσω της παραχώρησης ολοένα και περισσότερων πακέτων μετοχών αυτά τα μερίσματα να τα καρπώνονται οι ιδιώτες και μάλιστα οι ξένοι ιδιώτες κατά κανόνα.
Εμείς λοιπόν με αυτές τις παρατηρήσεις θέλουμε να πούμε ότι επειδή το θέμα δεν μπορεί να λυθεί εδώ μέσα, απʼ ό,τι έδειξε η συζήτηση η κυβέρνηση δεν ακούει, το θέμα λοιπόν αυτό θα λυθεί μέσα από τη γενικότερη κινητοποίηση του λαού. Γιʼ αυτό κι εμείς στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά στους αγώνες των εργαζομένων. Θα είμαστε μαζί τους στις 12 του Δεκέμβρη και θα είμαστε μαζί τους και κάθε μέρα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα τα οποία θα διεκδικούν να λυθούν.