Μετά και τις κοινές διαπιστώσεις μπροστά στον κίνδυνο από τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, με αιχμή την κλιματική αλλαγή, οι πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί και ζητούν από τις κυβερνήσεις, τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς να αλλάξουν πολιτικές και πρότυπα και να δράσουν αποτελεσματικά για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ιστορική πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα στη μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή, αποτελεί η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί, γι ΄αυτό και η 8η Δεκεμβρίου ορίσθηκε ως παγκόσμια ημέρα δράσης των κινημάτων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των φορέων, των ενώσεων και πρωτοβουλιών των πολιτών.
Οι πολίτες όλο και περισσότερο κατανοούν ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος δεν αποτελεί το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της τεχνολογίας και του πολιτισμού, αλλά των πολιτικών θεοποίησης της αγοράς. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης και μιας πολιτικής για την ανάπτυξη, που υπηρετεί μόνο τους οικονομικούς δείκτες και αφήνει εκτός τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς. Η πολιτική αυτή κατ΄ εξοχήν εφαρμόζεται στην Ελλάδα με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο κοινωνικό κράτος και στο περιβάλλον.
Πόσο σοβαρά λοιπόν είναι τα πράγματα:
Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 σε σχέση με την περίοδο 1980-1999, με επακόλουθα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από 0,18 έως 0,59 μ. στα τέλη του αιώνα, κύματα καύσωνα και ισχυρές βροχοπτώσεις που θα πλήττουν συχνότερα τον πλανήτη, τροπικούς κυκλώνες και τυφώνες με μεγαλύτερη ένταση, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην κοινωνία και στους φυσικούς πόρους είναι ήδη εμφανείς και θα γίνουν ακόμη πιο έκδηλες, ακόμη και αν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειωθούν δραστικά, επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.
Η ανακοπή της πορείας της κλιματικής αλλαγής, πριν αυτή τεθεί εκτός ελέγχου, συμπορεύεται με την ανάπτυξη της σκέψεις και του πολιτισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τη κοινωνική δικαιοσύνη και το αίτημα για ποιότητα ζωής και την ανθρώπινη αξία πάνω από τα κέρδη.
Όλες αυτές οι αξίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τα οργανωμένα συμφέροντα, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Συμφέροντα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως την ΗΠΑ που δεν υπόγραψαν τη συμφωνία του ΚΙΟΤΟ ή όταν κηρύσσουν διαρκώς πολέμους. Συμφέροντα στη χώρα μας, που την υποχρεώνουν να βρίσκεται δραματικά πίσω από την εκπλήρωση των δεσμεύσεων ή και να κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση. Γι αυτό βιώνει σήμερα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στους δασικούς της πνεύμονες, μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που εντείνουν τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τους στόχους της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο οι εκπομπές ρύπων αυξάνονται αντί να μειωθούν, όπως και η εξάρτηση της από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, ενώ απουσιάζει ένας κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός για την εξοικονόμηση ενέργειας. Απουσιάζει η πολιτική ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και του σιδηροδρόμου, όπως και τα μέτρα προστασίας των δασικών και λοιπών οικοσυστημάτων, που αποτελούν κύριους παράγοντες αναστροφής του φαινομένου του Θερμοκηπίου.
Μας είναι άγνωστο ακόμα αν θα υπάρχει επίσημη και κατάλληλη εκπροσώπηση της Κυβέρνησης στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί και αν ναι με ποια κριτήρια έχει επιλεγεί.
Το τμήμα Οικολογίας του Συνασπισμού ενώνοντας την αγωνία του με τους πολίτες του κόσμου, που την 8η Δεκεμβρίου θα διαδηλώσουν σε όλο τον κόσμο συμμετέχει στην συγκέντρωση της Αθήνας και διοργανώνει τη ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 18.00 στο ξενοδοχείο ATHENS IMPERIAL (πλατεία Καραϊσκάκη) ημερίδα με θέμα: «Πολιτικές και δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή»
Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος