Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επερώτηση των 14 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προς τους υπουργούς Οικονομίας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, για τα κεντρικά προβλήματα του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αδιάσειστα στοιχεία και επιχειρήματα κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης και τον προσχηματικό διάλογο που επιχείρησε στη Βουλή και ανέδειξαν τα εκρηκτικά προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης, που συνδέονται με τη χρηματοδότηση και τους πόρους, την ανασφάλιστη εργαία, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, τα προβλήματα όλων των εργαζομένων, μισθωτών, αγροτών, επιστημόνων, ναυτικών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές στις ομιλίες τους τόνισαν ανάμεσα στα άλλα:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (Εισηγητής)
«Η κυβέρνησή με αφορμή τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, μίλησε για ασύμμετρη επίθεση σε βάρος της χώρας. Βεβαίως, αυτοί οι ισχυρισμοί απεδείχθησαν λόγια του αέρα χρήσιμα μόνο, για διάτρητα άλλοθι.
Η ασύμμετρη απειλή όμως υπάρχει, τώρα, σε βάρος της κοινωνίας. Κι αυτήν την ασύμμετρη απειλή σε βάρος της κοινωνίας αντιπροσωπεύει η πολιτική σας για το Ασφαλιστικό Σύστημα.
Ως κυβέρνηση έχετε καταφέρει να σκορπίσετε την αγωνία και τον φόβο, αν όχι και τον πανικό στην ελληνική κοινωνία. Έχετε επαναφέρει στο προσκήνιο τις εφιαλτικές, αλήστου μνήμης, μέρες του κ. Γιαννίτση.
Χιλιάδες εργαζόμενοι καταφεύγουν άρον-άρον στην πρόωρη σύνταξη από το φόβο των μέτρων σας. Για να γλιτώσουν τη διαφαινόμενη επιδρομή.
Και μιλάω για μια πολιτική ασύμμετρης επίθεσης γιατί όλοι νιώθουν τα δεινά που προετοιμάζετε, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πότε ακριβώς θα έρθουν, την έκταση και το βάθος τους και ποιους ακριβώς θα πλήξουν.
Προεκλογικά δεσμευτήκατε στα γνωστά τρία ΔΕΝ. Τα τρία ΔΕΝ έχουν μετατραπεί σε τρία ΝΑΙ.
ΝΑΙ στην άμεση ή έμμεση αύξηση των γενικών και ειδικών όρων συνταξιοδότησης.
ΝΑΙ στη μείωση των συντάξεων
ΝΑΙ στην αφαίρεση δικαιωμάτων και στη νεοφιλελεύθερη αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Ο βασικός προσανατολισμός σας είναι η επιδείνωση της θέσης των νέων εργαζομένων.
Έχουμε εργαζόμενους τριών ταχυτήτων. Έχουμε αυτούς που δουλεύουν πριν το ʼ83. Σε χειρότερη θέση, αυτοί που έπιασαν δουλειά μεταξύ του ʼ83-ʼ92. Σε τραγικότερη ακόμα μοίρα, όσοι είχαν την ατυχία να εργαστούν από το 1993 και μετά. Τώρα με την πολιτική σας πάτε να συγκροτήσετε και μια τέταρτη ταχύτητα. Αυτούς που θα πιάσουν δουλειά ίσως από το 2008 και μετά.Την ίδια ώρα που οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι αισθάνονται όπως στο γνωστό φιλμ «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν», την ίδια ώρα τα νιάτα πάνε να μετατραπούν από ευλογία σε κατάρα.
Για τους νέους σήμερα, ισχύει το απαίσιο δόγμα: μισά χρόνια ανεργία, έπειτα μισή δουλειά με μισό μισθό και τελικά μισή σύνταξη για μισή ζωή.Ασφαλώς προβλήματα υπάρχουν στο Ασφαλιστικό Σύστημα. Μόνο που τα τοποθετείται σε λάθος βάση και σε λάθος κατεύθυνση.
Και σας ρωτώ. Σχεδιάζετε να αποδώσετε στα Ταμεία τα κλεμμένα εκατοντάδων δις ευρώ; Ή παραγράφηκαν οι κλεψιές; Λέτε πως δεν καταθέτουμε προτάσεις για το Ασφαλιστικό. Η πρώτη πρότασή μας είναι η σταδιακή απόδοση των κλεμμένων στα Ταμεία. Έστω σε βάθος χρόνου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει συνολικά μια δέσμη μέτρων για νέους πόρους που θα στηρίξουν το Ασφαλιστικό Σύστημα. Πόρους που θα προέρχονται από τη φορολόγηση των πλουσίων, των υπερκερδών και των υπεραξιών μιας παρασιτικής ολιγαρχίας.
Οι δικές μας προτάσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις θέσεις του κ. Αναλυτή και του κ. Γκαργκάνα, ούτε με τις απόψεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ για το νεοφιλελεύθερο τριφασικό ασφαλιστικό σύστημα της Εθνικής Σύνταξης για όλους, των Επαγγελματικών Ταμείων του Νόμου Ρέππα και της Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Πολύ φοβούμαστε, όμως, ότι οι απόψεις όλων αυτών αντιπροσωπεύουν τη δική σας στρατηγική. Προειδοποιούμε, όμως, την Κυβέρνηση ότι αν αποτολμήσει να σπείρει ανέμους στο Ασφαλιστικό, είναι σίγουρο ότι θα θερίσει κοινωνικές θύελλες.
Και την πρώτη κοινωνική θύελλα θα την αισθανθεί στην πανεργατική-παλλαϊκή κινητοποίηση της 12ης Δεκέμβρη.».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΙΑΣ
«Η επιμονή σας να προωθήσετε ένα ασφαλιστικό σύστημα που σας φέρνει σε σύγκρουση με το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, και ιδιαίτερα με τους νέους, σας οδηγεί με βεβαιότητα σε αντίστοιχη ήττα με αυτή που υπέστη το ΠΑΣΟΚ πριν έξι χρόνια, επί πρωθυπουργίας Σημίτη και υπουργίας Γιαννίτση.
Η κυβέρνηση έχει ως κεντρικό της στόχο να εκθεμελιώσει το δημόσιο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Αυτό επιτάσσει η φανατική προσήλωσή της στη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού και οι οδηγίες του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την προώθηση αυτού του στόχου, η κυβέρνηση σε πρώτη φάση θέλει να χρησιμοποιήσει ως όχημα τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ιδιαίτερα των επιστημόνων και των δημοσιογράφων προκειμένου να βάλει χέρι στα αποθεματικά τους και να τα δώσει για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο.
Οι καθολικές αντιδράσεις της κοινωνίας πιστεύουμε ότι θα δώσουν ένα καλό μάθημα στην αλαζονεία και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
«Η ασφάλιση δεν είναι μόνο οι συντάξεις, αλλά και η υγεία.»
Ο κ. Λεβέντης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη υπάρξεως ενιαίου φορέα υγείας αλλά και στην υποχρηματοδότηση της υγείας στη χώρας μας, κάτι που είναι μόνιμο φαινόμενο. Στάθηκε επίσης στην ουσιαστική ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα, πράγμα που υποχρεώνει τους Έλληνες να καταφεύγουν μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Ο κ. Λεβέντης στηλίτευσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει τον ιδιωτικό τομέα με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία από το υψηλότατο 45% να εκτιναχθούν στο 57%.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
«Η αύξηση της ανεργίας ως άμεση συνέπεια της μείωσης της απασχόλησης από τις ακολουθούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ευθύνεται κατά πρώτο και κύριο λόγο για την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή η πραγματικότητα έχει την πλέον χαρακτηριστική έκφρασή της στην ναυτιλία, στον κόσμο των ελλήνων ναυτικών και στην κρίση του ΝΑΤ.
Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ υπολογίζονται σήμερα γύρω στους 68.000 ενώ οι εν ενεργεία ναυτικοί έχουν περιοριστεί πλέον στους 23.000.
Ο άλλοτε πολυπληθής χώρος των ναυτικών (άνω των 100.000 ανθρώπων) χώρος οικονομικής, κοινωνικής αλλά και πολιτιστικής ταυτότητας για την χώρα μας, έχει συρρικνωθεί δραματικά, την ίδια στιγμή που ο στόλος των ελλήνων πλοιοκτητών αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Σήμερα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε πλοίο με ελληνική σημαία έχει υποχρέωση να απασχολεί μόνο μέχρι 6 έλληνες ναυτικούς. Η ροή επομένως νέων ασφαλιστικών εισφορών προς το ΝΑΤ ολοένα μειώνεται και φυσικά ως μόνη λύση επιλέγεται η κάλυψη των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι το 80% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω των 700 ευρώ!!!
Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ. απαντά με ένα χιλιοειπωμένο από πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη σλόγκαν: «τι να κάνουμε, τα πλοία έχουν προπέλες και φεύγουν…» Ακραίο δείγμα κυνισμού; Σκόπιμη έλλειψη ναυτιλιακής πολιτικής; Και οι ναυτικοί θα συμμετάσχουν στις μεγάλες κινητοποιήσεις της 12ης Δεκεμβρίου.»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ
«Πρόβλημα Εσόδων» χαρακτήρισε το πρόβλημα της ασφάλισης ο βουλευτής Β΄ Αθήνας, Γιάννης Δραγασάκης.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στην «έλλειψη και απώλεια πόρων από την κοινωνική ασφάλιση, με κυριότερο υπαίτιο το ίδιο το κράτος, το οποίο ακολουθεί «μπακάλικη» τακτική , προκειμένου να μην καταβάλλει τις θεσμοθετημένες εισφορές.
Ο Γ. Δραγασάκης επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη ύπαρξης αποθεματικού πόρου για το μέλλον, που μπορεί να προέλθει από φορολογία των χρηματιστηριακών κερδών, των μερισμάτων, της συσσωρευμένης περιουσίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την επανεξέταση από μηδενική βάση των αφοροαπαλλαγών, καθώς και από την αύξηση των μη φορολογικών εσόδων.
Κατέληξε δε λέγοντας ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι η βιωσιμότητα του συστήματος μπορεί να εξασφαλιστεί και η κατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων να βελτιωθεί.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
«Η συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να επιλύσει το θέμα της χρηματοδότησης των Ταμείων που ενοποιούνται, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση τους και η πλήρης αδυναμία πληρωμής συντάξεων, υποκρύπτει σχεδιασμούς για δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων που θα οδηγήσουν σε μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών.
Όταν πριν ένα χρόνο έγινε η ενοποίηση των Ταμείων (ΤΕΒΕ –ΤΑΕ- ΤΣΑ), δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της Πολιτείας για κάλυψη των ελλειμμάτων. Το έλλειμμα στο ΤΣΑ ήταν 131 εκατ. Ευρώ και το ΤΑΕ 54 εκατ. Ευρώ.
Το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ στις 17/9/2007, αποφάσισε να πωληθούν μετοχές του Οργανισμού που αποτελούν τμήμα της περιουσίας του για να πληρωθούν οι συντάξεις του Οκτωβρίου. Με τον τρόπο αυτό θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, σε πλήρη αδυναμία πληρωμής των συντάξεων των ασφαλισμένων στα τρία ενοποιημένα Ταμεία (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ).
Ευθύνες φέρει και η Διοίκηση του ΟΑΕΕ, που απέκρυψε το γεγονός και αμέσως μετά τις εκλογές αποφάσισε για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού. Δηλαδή, τον σταδιακό στραγγαλισμό της βιωσιμότητας του Ταμείου.
Το ζητούμενο για τον ΟΓΑ είναι η οργανωτική του αυτοτέλεια μέσω ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος. Η μέχρι τώρα λειτουργία του ΟΓΑ εκτός του ότι δημιουργεί σοβαρή καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, μειώνουν το κύρος του Οργανισμού στις ομάδες του πληθυσμού που εξυπηρετεί.
Η κυβέρνηση οφείλει να προβαίνει σε αυστηρό έλεγχο της νομιμότητας και εγγύηση της διαφάνειας, καθώς και να καταστήσει υποχρεωτική την δημοσίευση Ισολογισμών. Να νομοθετεί και να ελέγχει. Η αδιαφάνεια σε συνδυασμό με τα μεγάλα κεφάλαια των Ταμείων, οδηγεί σε ανευθυνότητα και διαφθορά, ναρκοθετώντας τα θεμέλια των ασφαλιστικών φορέων.»