Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναστηλώσει το δικομματικό πλαίσιο, αυξάνοντας το πριμ του 1ου κόμματος από 40 σε 50 έδρες. Μια τέτοια ρύθμιση, διαστρεβλώνει ακόμη περισσότερο την κοινοβουλευτική αποτύπωση των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών, αδυνατίζοντας την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας και παραμορφώνοντας την αντιπροσωπευτικότητα.
Ο ΣΥΝ σταθερά προσανατολισμένος στην υπηρέτηση του αιτήματος για ανόθευτη απλή αναλογική, θα αναδείξει μέσα και έξω από την Βουλή την ανάγκη εφαρμογής της ώστε πέραν των άλλων να εξυγιανθεί η πολιτική ζωή και να υπερβούμε το ασφυκτικό δικομματικό πλαίσιο.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ στην αλλοίωση της βούλησης του ελληνικού λαού δείχνει μια βαθιά περιφρόνηση της δημοκρατίας και μια δογματική εμμονή, μέσω μηχανιστικών εκλογικών νόμων, στην άσκηση νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής που δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Ο ΣΥΝ είναι και θα είναι αταλάντευτα απέναντι σε τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές που δεν τιμούν τη δημοκρατία.
Ιδιαίτερη σημασία για τον ΣΥΝ έχει το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια και η εφαρμογή θετικών διακρίσεων που σκοπό έχουν την άρση δεδομένων κοινωνικών περιορισμών εις βάρος των γυναικών.
Ο ΣΥΝ διαφωνεί με την προτεινόμενη ρύθμιση της κυβέρνησης, που προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια στο ύψος του 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων σε όλη την επικράτεια. Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι αυτή η ρύθμιση πρέπει να ισχύσει για κάθε εκλογική περιφέρεια ξεχωριστά και όχι για το σύνολο της επικράτειας, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, η συμμετοχή των γυναικών θα ενισχυθεί σε συγκεκριμένες περιφέρειες (π.χ. αστικά κέντρα) και όχι στο σύνολο της χώρας.
To Γραφείο Τύπου