Η μεγάλη ανατροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης επιφέρει αλλαγές και στην ασφάλιση των γυναικών, στο όνομα -δήθεν- της ισότητας των φύλων.
Ενώ:
- Η ανεργία των γυναικών φτάνει το 13,6%, νούμερο πολλαπλάσιο εκείνου της Ε.Ε. με αποτέλεσμα οι γυναίκες στην ηλικία συνταξιοδότησης να έχουν λιγότερα συντάξιμα χρόνια σε σχέση με τον άνδρα.
- Το μεγάλο ποσοστό των γυναικών εργάζονται σε καθεστώς μερικής ή και προσωρινής απασχόλησης (δηλ. χαμηλότερες αμοιβές και συντάξεις).
- Πάνω από 60% της ανασφάλιστης εργασίας αντιστοιχεί κυρίως σε γυναίκες (και μάλιστα νέες).
- Υπάρχει συνωστισμός γυναικών σε θέσεις χαμηλόβαθμες (άρα αμοιβές 15% χαμηλότερες των ανδρών, άρα μικρότερες συντάξεις)
Εδώ η ισότητα έχει ξεχαστεί...
Η επισφαλής θέση των γυναικών στην εργασία δεν είναι τυχαία. Οι γυναίκες επιφορτίζονται από την πατριαρχική κοινωνία, με την αθέατη μη αμειβόμενη εργασία στο σπίτι, με την ανατροφή των παιδιών και την φροντίδα των ηλικιωμένων. Το ισχνό κράτος πρόνοιας βασιζόταν και βασίζεται ακόμα στον υποστηρικτικό ρόλο της οικογένειας και πρωτίστως στον ρόλο των γυναικών ως παροχείς φροντίδας. Οι Ελληνίδες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από την αγορά εργασίας λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Βρίσκεται στο 18% όταν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι 5%.
Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, που κτυπούν κυρίως τις γυναίκες, έχουν πλήξει και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αφού δύσκολα συγκεντρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Η τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση, για χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης, σπρώχνει μεγάλο αριθμό γυναικών και πάλι σε πρόωρη συνταξιοδότηση.
Έτσι, σαν έτοιμες από καιρό, μας ζητάνε να αποδεχθούμε οποιαδήποτε θυσία: την αύξηση των ορίων ηλικίας, πίσω από την οποία μεθοδεύουν την αύξηση των ορίων γενικά για όλους και την αποδιάρθρωση της κοινωνικής ασφάλισης. Η επίθεση που συντελείται έχει στόχο την πλήρη αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, την κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων, και την ιδιωτικοποίηση τομέων, όπως η παιδεία η υγεία και τώρα η Δημόσια και Κοινωνική, μέχρι σήμερα, Ασφάλιση.
Η συντελούμενη ανατροπή μεταφέρει στις γυναίκες μεγαλύτερα καθήκοντα και τις καθιστά φτωχότερες.
Η καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων από την δεκαετία του ʼ50, η επιβάρυνσή τους με προνοιακές δαπάνες του κράτους, η ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή, η μη πληρωμή των εργοδοτικών εισφορών και η μη πληρωμή του κρατικού μερίδιου ευθύνονται αποκλειστικά για την κατάσταση των ταμείων σήμερα.
Υποστηρίζουμε και Διεκδικούμε:
- Καμία υποβάθμιση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών
- Βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους, ποιοτικούς και με χαμηλό κόστος
- Διασφάλιση, και στον ιδιωτικό τομέα, της μητρότητας και των γονεϊκών δικαιωμάτων και για τα δύο φύλα
- Στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας
- Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο πιο ευπαθές τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, τις μετανάστριες.
- Πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση που να ενισχύει και όχι να αποδυναμώνει την απασχόληση των γυναικών.
Η εξίσωση των ορίων ηλικίας θα επιτευχθεί μόνο με την εξάλειψη της κοινωνικής ανισότητας των φύλων.
Οι γυναίκες και κυρίως τα νέα κορίτσια που μπαίνουν στην αγορά εργασίας πρέπει να διεκδικούν πλήρη και σταθερή εργασία, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ταυτόχρονα να παλεύουν για το μοίρασμα της φροντίδας στο σπίτι.