Κομψές αποστάσεις από το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης του ΦΠΑ εντός του 2008, αλλά και ταυτόχρονη πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να πάρει κι άλλα μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών για το 2008 περιέχει η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Αλμούνια σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη.
Ο Επίτροπος Αλμούνια τονίζει χαρακτηριστικά: "Στις περιπτώσεις αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση αυτή κατά κανόνα οδηγεί σε άνοδο των τιμών καταναλωτή, εκτός κι αν εφαρμοστούν άλλες πολιτικές που αντισταθμίζουν την επίπτωσή της. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι καθόλου προφανές ότι τέτοιες αυξήσεις συνεπάγονται αναλογικές αυξήσεις των φορολογικών εσόδων, δεδομένου ότι αυτές μπορεί να εξαρτώνται και από άλλους μακροοικονομικούς παράγοντες."
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με νέα ερώτησή του προς την Κομισιόν, έθετε το ζήτημα της φοροδιαφυγής και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι "η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου επικρίνει με έκθεσή της τη συνεχόμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και της έμμεσης φορολογίας, εκτιμώντας ότι, μεταξύ άλλων, δυσχεραίνει τον περιορισμό της μαύρης αγοράς" και ρωτώντας την Επιτροπή εάν υπάρχουν μελέτες και εκτιμήσεις της για τις συνέπειες της αύξησης του ΦΠΑ από 18 σε 19% τον περασμένο Απρίλιο.
Ο Επίτροπος Αλμούνια στην απάντησή του, συσχετίζοντας τη μείωση του ελλείμματος με την πάταξη της φοροδιαφυγής απάντησε: " Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί πρόβλημα που απασχολεί αρκετά κράτη μέλη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Επιτροπή δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η μείωση του δημόσιου ελλείμματος το 2008 μπορεί να προέλθει αποκλειστικά από μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι απαιτούνται και άλλα μέτρα στο σκέλος των εσόδων καθώς και περιορισμός των δαπανών του Δημοσίου."
Σύμφωνα με το ισχύον κοινοτικό σύστημα ΦΠΑ, το οποίο διέπεται από τις ρυθμίσεις της οδηγίας 2006/112/EΚ της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (οδηγία ΦΠΑ), τα κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν ενιαίο κανονικό συντελεστή (ύψους τουλάχιστον 15%) ενώ επιτρέπεται να εφαρμόζουν δύο, το πολύ, μειωμένους συντελεστές (όχι χαμηλότερους από 5%).
Απαντώντας στο ερώτημα για τις επιπτώσεις μιας αύξησης του ΦΠΑ, ο Επίτροπος επισημαίνει ότι "η Επιτροπή έχει μελετήσει κατ' επανάληψη τις επιπτώσεις των μεταβολών του επιπέδου των συντελεστών ΦΠΑ των κρατών μελών στο επίπεδο των τιμών και των φορολογικών εσόδων" και καταλήγει : "Δεν αποτελεί όμως αρμοδιότητά της Επιτροπής να παρεμβαίνει στις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στον καθορισμό του επιπέδου των συντελεστών ΦΠΑ, αρκεί αυτές να συνάδουν με τα οριζόμενα στις οδηγία ΦΠΑ."
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:
"Το κρυφό σχέδιο των κ.κ Καραμανλή, Αλογοσκούφη για νέα αύξηση του ΦΠΑ στο 2008 δεν ενθουσιάζει ούτε καν τον κ. Αλμούνια . Η κυβέρνηση της Ν.Δ. οφείλει να εγκαταλέιψει αυτό το επικίνδυνο και τυχοδιωκτικό σενάριο. Γιατί θα φουντώσει ακόμη περισσότερο τον ήδη υψηλό πληθωρισμό και την κερδοσκοπία και θα επιδεινώσει την κραυγαλέα qδικία του ελληνικού φορολογικού συστήματος.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί για τη νέα φοροκαταιγίδα σε βάρος των ασθενέστερων που προωθεί, οφείλει μέτρα περιορισμών της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών και επαναξιολόγησης των δημοσίων δαπανών με προτεραιότητα τη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων".
To Γραφείο Τύπου