Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/12/2007

Συνάντηση Προέδρου ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου με Προεδρείο ΚΕΔΚΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος και ο Βαγγ.Αποστόλου συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΚΕΔΚΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κατ' αρχήν θέλω να ευχηθώ στον παλιό συνάδελφο εκ μέρους του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ χρόνια πολλά και καλές γιορτές στον ίδιο και σε όλους τους συνεργάτες του. Θέλω να τον ευχαριστήσουμε, διότι σε βασικά σημεία -δεν υπάρχει απόλυτη ταυτότητα απόψεων- αλλά στα βασικά σημεία και σε ότι αφορά το περιεχόμενο της θρυλούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, κυρίως στις προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση -οι οποίες είναι γνωστές σαν σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ και δεν χρειάζεται να τις επαναλάβουμε- υπάρχει σύμπτωση απόψεων.  Βεβαίως του εκθέσαμε, κατά τη γνώμη μας, τα κενά που υπάρχουν και εφέτος στον Προϋπολογισμό, δηλαδή τον Προϋπολογισμό του 2008, για πόρους της Αυτοδιοίκησης, που δεν είναι καινούργιοι πόροι -αυτό θέλω να γίνει κατανοητό σε όλο τον κόσμο- αλλά είναι πόροι που προέρχονται είτε εκ του Συντάγματος, είτε από νόμους που έχουν ψηφιστεί εδώ και πολλά χρόνια

Ένα παράδειγμα θα μου επιτρέψετε να σας το πω, διότι θέλω να ξέρουν οι πολίτες όλων των δήμων της χώρας. Από 1/1/08, όπως ξέρετε, μεταφέρονται π.χ. στην αρμοδιότητα των δήμων -κάτι που δεν το ζητήσαμε, γιατί ξέραμε ότι θα μας το δώσουν χωρίς λεφτά-  ένα μεγάλο κομμάτι επισκευής και συντήρησης του οδικού δικτύου και σε ότι αφορά την Αττική, η συντήρηση των φρεατίων. Υποτίθεται ότι ο νόμος λέει και με απόλυτη σαφήνεια ότι αυτή η αρμοδιότητα έρχεται με τα λεφτά που εδίδοντο μέχρι τώρα μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ ή κάποιας εταιρείας που ανήκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Εμείς, όσο κι αν ψάξαμε στον Προϋπολογισμό του 2008 για αυτά τα συγκεκριμένα πράγματα που λέω, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της ζωής μιας πόλης, είτε είναι μικρή, είτε είναι μεγάλη, δεν βρήκαμε ούτε 1 ?, όπως δεν βρήκαμε ούτε ένα 1? σε κωδικό του Προϋπολογισμού για όσους ανθρώπους-δικαίως- που ήταν χρόνια όμηροι συμβάσεων, με το 164 άλλαξε η εργασιακή τους σχέση. Και είναι γύρω στις 4 χιλιάδες. Έπρεπε 80 εκατ. ? να εγγραφούν στον Προϋπολογισμό. Δεν τα βρήκαμε. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα παραδείγματα. Νομίζω ότι είμαι απόλυτα σαφής και θέλω να πιστεύω ότι, με το γνωστό του τρόπο, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και θα τα θέσει μέσα στη Βουλή και ελπίζω να έχουμε κάποιο καλό νέο, έστω και μετά την Πρωτοχρονιά από την κυβέρνηση, γι αυτά και για άλλα, τα οποία εκθέσαμε.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Καλωσορίσαμε εδώ το Προεδρείο της ΚΕΔΚΕ και τον Πρόεδρο, παλιό συνάδελφο, το Δήμαρχο Αθήνας Ν. Κακλαμάνη. Πιστεύω ότι, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι οικονομικά, θα τους καλωσορίσουμε στην αντιπολίτευση σύντομα. Νομίζω ότι, παρά τα μικρά βήματα που έγιναν, δηλαδή ότι αναγνωρίστηκε ένα μέρος των παρακρατηθέντων και των οφειλομένων από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση, παρά το ότι έγιναν κάποια ομόλογα τα οποία καλύπτουν ένα μέρος του ποσού, παρόλα αυτά θεωρώ ότι υπάρχει μια μεγάλη απόσταση στο να πάρει η αυτοδιοίκηση αυτό που θα δικαιούνταν με βάση το σημερινό νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι ανεπαρκέστατο.

Και εδώ, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος της Αθήνας, έχουμε από τους συμβασιούχους, οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν, έγιναν αορίστου χρόνου, μέχρι τη Δημοτική Αστυνομία, μέχρι νέες αρμοδιότητες για τα οδικά δίκτυα, για τα φρεάτια, τα οποία δεν συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους. Ίσως αυτό πρέπει να κάνει και τον πολίτη να κατανοήσει ότι η απογοήτευση πολλές φορές, η αγανάκτηση, η ένταση που νιώθει πρέπει να κατευθύνεται προς την κυβέρνηση και όχι τόσο εύκολα προς τους φορείς της αυτοδιοίκησης που είναι κοντά του.

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καλυφθούν ακριβώς όλες αυτές οι αρμοδιότητες με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, Και, τέλος, πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς να συζητήσουμε και για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, ένα ορθολογικό και επαρκές σύστημα χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παίρνοντας υπόψη ότι στην Ελλάδα έχουμε κι αυτό το ρεκόρ, δηλαδή έχουμε ίσως από τα μικρότερα ποσοστά του ΑΕΠ που πάνε στους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Θεωρούμε ότι είναι δίκαιες οι διεκδικήσεις και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια, κάθε κινηματική δράση προκειμένου να ικανοποιηθούν.

To Γραφείο Τύπου