Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, μαζί με τους Θαν.Λεβέντη, βουλευτή, Δημ. Αδαμόπουλο, υπεύθυνο του τμήματος Υγείας του ΣΥΝ και τον Παν. Κοντολέοντα, μέλος της διοίκησης της ΕΙΝΑΠ, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και συζήτησε εκτενώς τα προβλήματα του Νοσοκομείου, με αφορμή και τον νέο Προϋπολογισμό 2006.
Σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε τα εξής:
«Κατ΄ αρχή θέλω να εκδηλώσω τη λύπη μου, γιατί η επίσκεψή μας στον Ευαγγελισμό έγινε με την παρουσία ισχυρών δυνάμεων της ιδιωτικής Security του Ευαγγελισμού. Και είναι πρωτοφανές το να εμποδίζονται τα μέσα ενημέρωσης να παρακολουθήσουν τη συνάντηση με τους εργαζόμενους Αυτό είναι ντροπή απέναντι σε Πρόεδρο κοινοβουλευτικού κόμματος.
Ήρθαμε εδώ, εν όψει και του Προϋπολογισμού, για να ενημερωθούμε για τα προβλήματα-εργασιακά, λειτουργικά και άλλα- που υπάρχουν στο Νοσοκομείο, ώστε να προβούμε στις αναγκαίες θετικές δράσεις.
Είμαστε στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας μας και βλέπουμε ότι υπάρχουν 1300 κενές θέσεις στο προσωπικό του Νοσοκομείου με βάση το οργανόγραμμα της δεκαετίας του ΄80, ενώ με βάση τις ανάγκες, είναι τριπλάσιες. Βλέπουμε ότι τμήματα προωθημένων μονάδων, όπως είναι της Μεταμόσχευσης Μυελού, παραμένουν κλειστά, τη στιγμή που αυτή η πάρα πολύ δύσκολη ιατρική πράξη και επέμβαση, θα στοίχιζε στον Ευαγγελισμό 13.000 ευρώ, ενώ για τον ασθενή που πρέπει να πάει στην Αμερική, στοιχίζει 400.000 ευρώ.
Υπάρχουν και άλλα πολλά ανοιχτά ζητήματα:
-Οι νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας έχουν τριπλάσιο και τετραπλάσιο φόρτο από αυτόν που προβλέπουν οι ελληνικοί και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.
-Δεν ισχύει το βαρύ και ανθυγιεινό για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που είναι δίπλα στην αρρώστια, στο μικρόβιο, στην επικίνδυνη εργασία.
Νομίζω ότι, αν τα συνδυάσει κανείς όλα αυτά και με τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν εισβάλλει και εδώ μέσα, ειδικά στις διοικητικές και άλλες υπηρεσίες, επιβάλλεται μια μεγάλη στροφή στην πολιτική υγείας στη χώρα μας.
Θα πρέπει άμεσα να ξεπεραστεί αυτό το πάγωμα-ουσιαστικά μείωση-των δαπανών για την υγεία, που εμφανίζεται στον προϋπολογισμό του 2006.
Αυτό είναι ένα πολύ άσχημο μήνυμα προς του έλληνες πολίτες, που θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια στον τομέα της υγείας, που θέλουν ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με ένα αξιόλογο προσωπικό που μπορεί να τους σταθεί στις δύσκολες στιγμές τις δικές τους και των οικείων τους.»
O βουλευτής Θαν. Λεβέντης, μιλώντας στους εργαζόμενους στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα της υποχρηματοδότησης του δημοσίου τομέα υγείας-πρόνοιας, της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δημόσιου τομέα υγείας και κατέληξε ότι πρώτιστο καθήκον είναι η οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης καθώς και η αναβάθμιση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας.
To Γραφείο Τύπου