Η εγκατάσταση κυκλωμάτων και συστημάτων ελέγχου πρόσβασης στον εργασιακό χώρο αλλά και παρακολούθησης των εργαζομένων κατά τον χρόνο εργασίας τους φέρεται ότι είναι ευρέως δεδομένη σε επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Αναφέρεται ότι στις επιχειρήσεις που εφαρμόζεται ο έλεγχος και η παρακολούθηση των εργαζομένων, γίνεται καθʼ υπέρβαση της κείμενης νομοθεσίας, αφού χρησιμοποιούνται βιομετρικά συστήματα όπως δακτυλικά αποτυπώματα, ίριδα του ματιού κ.λ.π. για τον έλεγχο της εισόδου και εξόδου τους, τα δε βιομετρικά αυτά δεδομένα συγκεντρώνονται από τις επιχειρήσεις και διατηρούνται, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν αυστηρά προσωπικά δεδομένα και δεν πρέπει να βρίσκονται στην διάθεση των επιχειρήσεων ή να διατηρούνται απʼ αυτές.
Ακόμη τα συστήματα αυτά του ελέγχου, της παρακολούθησης και ασφάλειας εφαρμόζονται και στην παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης, με σκοπό να παρακολουθούν την δραστηριότητα των εργαζομένων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ως ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του συστήματος παρακολούθησης ή τον ακριβή σκοπό και τρόπο λειτουργίας τους, προκειμένου να προστατεύσουν την προσωπικότητά τους και την ιδιωτική τους ζωή.
Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 1 της Οδηγίας 1122/2000 «Η λήψη και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που λειτουργεί μονίμως, συνεχώς ή κατά τακτά χρονικά διαστήματα δεν επιτρέπεται, διότι προσβάλει την προσωπικότητα και την ιδιωτική ζωή του ατόμου».
Επειδή στην Οδηγία 115/2001 ορίζεται ότι απαγορεύεται η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων, που δεν αφορούν, άμεσα ή έμμεσα την σχέση απασχόλησή τους, και
Επειδή από την έντονη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας οι εφαρμοζόμενοι έλεγχοι έχουν περιστείλει τα ατομικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
- Ποια είναι η θέση τους για την δυνατότητα διαπίστωσης των παρανομιών που παρατηρούνται εκ μέρους των επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων, από τους υφιστάμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τη στιγμή κατά την οποία είναι γνωστό ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υπολειτουργεί και ο ρόλος της απαξιώνεται.
- Έχουν γίνει έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με την τήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις επιχειρήσεις, από την εφαρμογή του Ν. 2472/1999 καθώς και στο πλαίσιο των Οδηγιών 1122/2000 και 115/2001; Ποιος ο αριθμός των ελέγχων κατʼ έτος;
- Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων, ποιες παραβάσεις διαπιστώθηκαν και τι μέτρα ασκήθηκαν κατά των παραβατών;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης