Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/01/2008

Κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Δυτική Αττική και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ

Η Διοίκηση της Xαλυβουργικής στην προσπάθειά της να προχωρήσει την επένδυσή της για την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού 880 MW στην Ελευσίνα βρήκε σύμμαχο την Διοίκηση της ΔΕΗ. Mε κοινή ανακοίνωση (09/01/2008) ΔEH και Xαλυβουργική γνωστοποίησαν την απόφασή τους για την κατασκευή από κοινού μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 880 MW με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο. Oι διοικήσεις των δύο εταιρειών αποφάσισαν να υποβάλλουν προς έγκριση στα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών σχέδιο Mνημονίου Συνεργασίας για τη συγκεκριμένη μονάδα, η οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Xαλυβουργικής στην Eλευσίνα. Tο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ξεχωριστής ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει το εν λόγω έργο με τη Xαλυβουργική να κατέχει το 51% και τη ΔEH το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Η επένδυση αυτή αντιστρατεύεται της αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στο κορεσμένο περιβαλλοντικά Θριάσιο. Στην περίπτωση της καύσης του φυσικού αερίου ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα παραγόμενα οξείδια του αζώτου, τα οποία είναι και τα τοξικότερα, ενώ οι ποσότητές τους από την εν λόγω μονάδα θα ξεπερνούν τους 2.000 τόνους, θα εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα 2,6 – 3 εκ. τόνους διοξείδιου του άνθρακα (CO2), καθώς και άλλους επικίνδυνους αέριους ρύπους. Επιπλέον, σοβαρός είναι ο κίνδυνος για ένα σοβαρό βιομηχανικό ατύχημα, όπως έχει συμβεί σε παρόμοιες εγκαταστάσεις του εξωτερικού.

Σημαντικό είναι ότι η εν λόγω επένδυση δεν έχει εξασφαλίσει ούτε την πιο παραμικρή συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, όταν το 2006 με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε χορηγήσει στη «Χαλυβουργική Α.Ε.» άδεια εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 824 ΜW στην Ελευσίνα.. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο και όλα τα Δημοτικά Συμβούλια Ελευσίνας , Ασπροπύργου , Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου είχαν λάβει ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει απορριφθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο καθώς και η Μελέτη Υγρών Αποβλήτων από την Νομαρχιά. Έχουν ήδη ασκηθεί προσφυγές από τον Δήμο Ελευσίνας αλλά και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής ενώπιον του Σ.τ.Ε.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Ποιες είναι οι εκτιμώμενες επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής για το επιβαρυμένο Θριάσιο και όλη τη Δυτική Αττική; Θα υπερβαίνει τις οριακές ωριαίες τιμές που στην οδηγία 1999/30 για το έτος 2010:

- Θα συνεχίσουν να αγνοούν την κατηγορηματική αντίθεση κατοίκων και Τοπικής Κοινωνίας και των Φορέων της;

- Ποια μέτρα θα λάβουν, ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων αντί της συνεχούς επιβάρυνσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης