Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου. Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:
Αλ. Αλαβάνος: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου, και με την ευκαιρία αυτή, θέλω να πω κάτι που θα σας φανεί παράξενο: Ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει επίδομα θέρμανσης, το οποίο δίνεται στους συνταξιούχους, σ αυτούς που μένουν πάνω από ορισμένο υψόμετρο, καθώς και στις οικογένειες που παίρνουν κοινωνικό βοήθημα. Να λοιπόν, ένα παράδειγμα, το οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε, απ αυτά που γίνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι η μισή Κύπρος είναι κατεχόμενη .
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι, είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ίδιο το Κυπριακό. Είναι σημαντικό και κατά τη γνώμη μας, οι προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποστηριχθούν, έτσι ώστε να έχουν ευρύτερη διεθνή στήριξη, για να υπάρξει μια λύση που θα στηρίζεται στις βασικές αρχές και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συνδυαστούν με τις διαδικασίες για τη διαπραγμάτευση της τουρκικής ένταξης.»
Γ.Ομήρου: «Να ευχαριστήσω των Πρόεδρο του Συνασπισμού γι αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική, θα πρέπει να πω, συνάντηση, γιατί υπήρξε πλήρης συναντίληψη στην επισκόπηση των εξελίξεων του Κυπριακού και των προοπτικών που θα πρέπει να διανοιγούν για να οδηγηθούμε σε μια δημοκρατική, λειτουργική, βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Το ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει μια νέα κινητικότητα για να οδηγηθούμε στη λύση. Είμαστε ήδη ενάμιση χρόνο μετά το δημοψήφισμα, που υπήρξε ένας σταθμός μετά την 30χρονη βασανιστική πορεία του κυπριακού λαού στο σύνολό του, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.
Όμως μια νέα κινητικότητα προϋποθέτει μια κατανόηση ότι, δεν μπορεί να υπάρξει ξανά επιδιαιτησία, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και προσφυγή σε δημοψηφίσματα χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, και, δεύτερον, να υπάρξει μια σωστή προετοιμασία με ταυτόχρονη, από πλευράς Τουρκίας, πολιτική απόφαση, βούληση ότι, θα συνεργαστεί για μια λύση που θα στηρίζεται στις αρχές του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. Και είναι μεγάλη ευκαιρία, μεγάλη δυνατότητα, το ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά θα πρέπει αυτές οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν, υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τη λεγόμενη αντιδήλωση. Δηλαδή, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια και, το κυριότερο, να συνεργαστεί για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Διαφορετικά, θα πρέπει να δώσουμε το μήνυμα, Κύπρος και Ελλάδα, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σ αυτόν τον ευρωπαϊκό δρόμο στο οποίον εμείς θέλουμε να προχωρήσει, παρά μόνον συμμορφούμενη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Θα είμαστε σε στενή επαφή με το Συνασπισμό, που διαχρονικά επεδείκνυε μια ευαισθησία στο Κυπριακό πρόβλημα, γιατί μαζί πρέπει να προχωρήσουμε Κύπρος και Ελλάδα για την επίλυση του μεγάλου εθνικού ζητήματος.»
To Γραφείο Τύπου