Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2008

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με τον Υπουργό Πολιτισμού

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ.Αλαβάνος μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη και Περικλή Κοροβέση, συναντήθηκαν σήμερα  με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχ. Λιάπη στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Ζητάμε πλήρη διαφάνεια στη γνωστή υπόθεση που έχει εμφανιστεί με επίκεντρο το Υπουργείο Πολιτισμού. Πιστεύουμε, όμως, ότι, πέρα από τα σενάρια με τα οποία ασχολούνται τα ΜΜΕ, για μας το πιο σημαντικό σενάριο είναι αυτό που θα περιλαμβάνει ουσιαστικές τομές στη λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού, της δημόσιας διοίκησης γενικότερα, της αντιμετώπισης των εργαζομένων σε θέματα που ήρθαν στην επιφάνεια, με την ευκαιρία της υπόθεσης αυτής, και που δείχνουν μια μεγάλη παθολογία και σήψη, η οποία υπάρχει μέσα στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης.

Επιδιώξαμε να έχουμε μια συζήτηση επί της ουσίας με τον Υπουργό Πολιτισμού τον κ. Λιάπη και του αναφέραμε τις θέσεις μας, τις οποίες και στη Βουλή και σε συνεργασία με εργαζόμενους και με κάθε άλλο τρόπο θα συνεχίσουμε να προωθούμε.

Βασικά ζητάμε τις εξής τομές. Πρώτα απ΄ όλα στα θεσμικά ζητήματα.

•    Να περιοριστεί ο ρόλος του Συμβούλου της πολιτικής ηγεσίας, ώστε να μην παρεμβαίνουν στη λειτουργία των υπηρεσιών.

•    Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων να σταματήσουν να λειτουργούν με αδιαφάνεια. Να γίνουν ανοιχτά όργανα με έγκριση της σύνθεσής τους από μια ευρύτερη πλειοψηφία του Προεδρείου της Βουλής, όπως περίπου γίνεται και με τις ανεξάρτητες αρχές. Και με κριτήρια για τη συμμετοχή. Συμμετοχή κυρίως «εξ οφίτσιο» προσώπων. Συμμετοχή και εκπροσώπων των εργαζομένων. Οι φάκελοι των υποθέσεων που συζητούνται να δίνονται στους δημοσιογράφους, να είναι ανοιχτοί στη δημοσιότητα. Όχι μόνο παρακολούθηση από τους δημοσιογράφους, που δεν αρκεί για μια καλή ενημέρωση.

Στη διαδικασία να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών. Στα σοβαρά θέματα, όπως είναι η οικοδόμηση σε ζώνες αρχαιολογικών χώρων ή αποχαρακτηρισμοί διατηρητέων, να παίρνονται οι αποφάσεις μόνο με αυξημένη πλειοψηφία.

Κατάργηση της διπλής ψήφου του Προέδρου, ο οποίος να ψηφίζει και τελευταίος ώστε να μην επηρεάζει τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου  Νεωτέρων Μνημείων.

Επίσης, στα θεσμικά.

•    Άμεση κατάργηση της εταιρείας «Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού», που δημιουργήθηκε ως θυγατρική του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στο όνομα της ευελιξίας και έχει γίνει μια εστία αδιαφάνειας και κατασπατάλησης των πόρων.

Και, παράλληλα, επανεξέταση της χρησιμότητας μιας σειράς Νομικών Προσώπων που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς με κριτήρια πελατειακές εξυπηρετήσεις.

Στα οικονομικά ζητήματα:

•    Ζητήσαμε άμεση κατάργηση του ειδικού λογαριασμού, που χρησιμοποιείται τελικά για αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις. Ένταξη των κονδυλίων του στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού.

Παράλληλα, ενσωμάτωση του  πολιτιστικού επιδόματος των εργαζομένων στον τακτικό προϋπολογισμό.

Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού έχουν από τους χαμηλότερους μισθούς στο δημόσιο τομέα, σε σχέση με τους συναδέλφους τους.

•    Αύξηση των κονδυλίων του Προϋπολογισμού για τον πολιτισμό.

•    Ένταξη του Υπουργείου Πολιτισμού στο Δ΄  ΚΠΣ. Είναι εντυπωσιακό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν εντάσσεται στο Δ΄  ΚΠΣ.

•    Αύξηση της χρηματοδότησης των περιφερειακών υπηρεσιών, των κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων κ.λπ.

Και το τρίτο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο νομίζω πάρα πολύ αρνητικές πτυχές, εικονογραφημένες μάλιστα με ζωντανά χρώματα, ήρθαν στην επιφάνεια με τη γνωστή υπόθεση, είναι τα θέματα του προσωπικού.

Να σημειώσουμε ότι στο Υπουργείο Πολιτισμού ουδείς ξέρει πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται.

•    Ζητάμε άμεση καταγραφή των αναγκών του Υπουργείου Πολιτισμού σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και σταδιακή κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη μονιμοποίηση όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με βάση το γράμμα και το πνεύμα της Κοινοτικής Οδηγίας 77/1990.

•    Περιορισμός των εκτάκτων, μόνο για αυστηρότατα εποχιακές ανάγκες, που ως ένα βαθμό υπάρχουν.

•    Άμεση κατάργηση του ρουσφετολογικού άρθρου 16 του ν. 3523/2007, σύμφωνα με τον οποίον η τελική επιλογή υποψηφίων για προσλήψεις ωρομισθίου προσωπικού των Εφορειών γίνεται από τους Γεν. Διευθυντές του Υπουργείου.

•    Ζητάμε γενικώς διαδικασίες ΑΣΕΠ. Και ζητάμε την κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης. Όπως είδατε και από τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης που παρακολουθούμε, το ρόλο που παίζει η προσωπική συνέντευξη για πελατειακές, κομματικές και άλλες σχέσεις.

•    Κι επίσης ζητάμε κανονικές εργασιακές σχέσεις και όχι αυτό το απαράδεκτο καθεστώς που υφίστανται πάρα πολλοί εργαζόμενοι, των συμβάσεων stage, όπου μέσα στο δημόσιο τομέα και στο Υπουργείο Πολιτισμού έχουμε εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύουν ανασφάλιστοι και με εντελώς περιορισμένες εργασιακές σχέσεις.

Αυτά είναι μια σειρά ζητήματα, τα οποία θέσαμε στον Υπουργό Πολιτισμού. Εμείς θέλουμε να τα θέσουμε και στον Πρωθυπουργό και με την παρουσία του στη Βουλή, την οποία αποφεύγει με κάθε τρόπο. Και θα ήθελα και με αυτή την ευκαιρία, για μια ακόμη φορά, να πω ότι, από τη στιγμή που υπάρχει άρνηση του Πρωθυπουργού να παρουσιαστεί στη Βουλή, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη διάρκεια της συζήτησης με τους υπουργούς Πολιτισμού των τελευταίων χρόνων, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί δίνει αυτό το «συγχωροχάρτι» η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. και δεν καλεί τον Πρωθυπουργό σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Και όχι μόνο δεν τον καλεί, αλλά του αφήνει και τη δυνατότητα, την ευκαιρία, να εμφανιστεί για το Ασφαλιστικό, οπότε με τρία λεπτά θα μπορέσει να ξεπεράσει τα καυτά ζητήματα για το τι έγινε και το τι πρέπει να γίνει στο Υπουργείο Πολιτισμού και τη Δημόσια Διοίκηση.

Για μια ακόμη φορά εμείς καλούμε το ΠΑΣΟΚ, μετά από την αποτυχία να εμφανιστεί ο Πρωθυπουργός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, να πάρει πρωτοβουλία για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα Πολιτισμού και Δημόσιας Διοίκησης, με αναγκαστική παρουσία του Πρωθυπουργού.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

-    Τι σας είπε ο Υπουργός;

Θα σας τα πει ο ίδιος. Είχαμε μια συζήτηση. Προσπαθήσαμε να έχουμε μια συζήτηση επί της ουσίας. Η συζήτησή μας ήταν επί της ουσίας και ακούσαμε με ενδιαφέρον τις θέσεις του Υπουργού, αλλά νομίζω ότι ο ίδιος έχει την ευθύνη να σας πει περισσότερα.

Πιστεύετε ότι θα βγούμε από αυτό το ροζ-μπλε που έχει καλύψει τα πάντα, για να προχωρήσουμε στα θέματα που είναι σοβαρά;

Αν κρίνω από την στάση του Πρωθυπουργού, φοβάμαι ότι μ΄ αυτή την κυβέρνηση δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά. Παρόλα αυτά, εμείς προσπαθούμε να τα αναδείξουμε και να αυξήσουμε την πίεσή μας. Και νομίζουμε ότι η κρίση, αντί να μας οδηγεί σ΄ αυτή τη σήψη που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι μια ευκαιρία να κάνεις τομές, που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν δύσκολες.

-    Συζητήσατε για τα θέματα των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ;

Ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα αυτό. Εμείς ζητάμε εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας και διαδικασίες ΑΣΕΠ στις προσλήψεις και ασφαλώς κάθε είδους μέτρο το οποίο μπορεί να ληφθεί ώστε αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό.

-    Συζητήσατε καθόλου για το κτηριακό πρόβλημα ή για άλλα επιμέρους θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού;

Προσπαθήσαμε να μείνουμε στα θέματα-τομές. Έχουμε βάλει το θέμα του κτιριακού, και με ερώτηση και στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού.

Θέσαμε, όμως, με την ευκαιρία, και μερικά άλλα ζητήματα στο τέλος της συζήτησης. Θέσαμε -και περιμένουμε απάντηση από τον Υπουργό- ζητήματα που έχουν σχέση με το θέμα της Columbia, του ιστορικού μνημείου του δισκογραφικού και της σύγχρονης μουσικής, θέματα που έχουν σχέση με τη στήριξη του Υπ. Πολιτισμού στο Ναό του Αγ. Διονυσίου των Καθολικών, ο οποίος έχει περάσει σε μαύρη λίστα εδώ και πάνω από δεκαετία. Θέματα που έχουν σχέση με τα ζητήματα του Γερμανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και, επίσης, τα θέματα τα οποία έχουν σχέση με τα Ενετικά Τείχη στο Ηράκλειο, ένα μεγάλο μνημείο το οποίο, παρά την προγραμματική σύμβαση, δεν χρηματοδοτείται σύμφωνα με τις υποχρεώσεις από το Υπ. Πολιτισμού και το Υπ. Εσωτερικών. Και το θέμα, επίσης, του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, το οποίο επίσης έχει μείνει χωρίς κεντρικούς πόρους και με στοιχειώδη χρήματα, αργά-αργά, προωθείται από την Τοπ. Αυτοδιοίκηση, με συνέπεια να έχει καθηλωθεί.

Τέλος, για το λατομείο της Καντάνου, όπου ο φάκελος σχετικά με την αναγνώρισή του ως ιστορικού μνημείου, απαλείφθηκε από τον κ. Ζαχόπουλο από την ημερήσια διάταξη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Ζητάμε το θέμα να ενταχθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

-    Πώς σχολιάζετε ότι το θέμα Ζαχόπουλου έχει καλύψει όλα τα άλλα θέματα και πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που δίνουν αύξηση στα μικρότερα κόμματα; Πιστεύετε ότι αυτό εκφράζει μια μονιμότερη τάση;

Νομίζω ότι η ανάδειξη μόνο των προσωπικών πλευρών ή των πιπεράτων λεπτομερειών δεν είναι αυτή την οποία χρειάζεται η ελληνική  κοινωνία. Αυτή η υπόθεση βέβαια, είναι μεγάλη υπόθεση. Δεν μπορεί να την αποσιωπήσει κανείς. Γιατί εκφράζει, με έναν παραστατικό τρόπο, τα προβλήματα της κομματικοποίησης και του πελατειακού κράτους. Αλλά πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις κυρίως με κριτική και με συγκεκριμένες προτάσεις και με συζήτηση επί της ουσίας, πράγμα το οποίο εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς επιδιώκουμε να κάνουμε. Ως προς το δεύτερο ερώτημα, δεν σχολιάζουμε ποτέ τις δημοσκοπήσεις, ακόμη και τις εξαιρετικές που παρουσιάζονται για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Νομίζω ότι υπάρχει μια ελπίδα μέσα σ΄ αυτό το τοπίο της θλίψης στη χώρα μας κι αυτό είναι η δυναμική άνοδος και οι προσδοκίες από τη δράση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και πιστεύω ότι σ΄ αυτή την ελπίδα θα ανταποκριθούμε πλήρως.

To Γραφείο Τύπου