Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/01/2008

Συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με το WWF. «ΈΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΘΑΡΟΥ ΑΕΡΑ»

Σε μια εποχή που κυριαρχούν στα ΜΜΕ η δυσοσμία από την «Ζαχοπουλιάδα», τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινής μας ζωής  πιθανόν μένουν πίσω.

Πρόσφατα βγήκε από το WWF Ελλάδας στη δημοσιότητα η έκθεση της αρμόδιας για τη συμφωνία του Κιότο Γραμματείας του ΟΗΕ, που καταλογίζει στην χώρα μας θέμα αξιοπιστίας, στις προσπάθειες αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Φώτης Κουβέλης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και η Ασημίνα Ξηροτύρη, μέλος ΚΠΕ ΣΥΝ συναντήθηκαν σήμερα  με τον διευθυντή του WWF Ελλάδας Δημήτρη Καραβέλλα και την Θεοδότα Νάτσου, υπεύθυνη πολιτικής της οργάνωσης.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Φ.Κουβέλης δήλωσε:

«Κύριο χαρακτηριστικό της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας είναι η μεγάλη απόσταση λόγων και έργων.

Η αποκάλυψη από τοWWF  Ελλάδας της επίσημης έκθεσης της αρμόδιας για τη συμφωνία του Κιότο Γραμματείας του ΟΗΕ, τεκμηριώνει την παραπάνω διαπίστωση και θέτει θέμα αξιοπιστίας για την ελληνική κυβέρνηση, σε ότι αφορά την ανάληψη των ευθυνών που της αναλογούν, στο μείζον θέμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Διαπίστωσε ο ΟΗΕ ότι δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα της έγκαιρης λειτουργίας του συστήματος καταγραφής των ρύπων, ότι αποφύγαμε να δεχτούμε τους εκπροσώπους του, ότι μετά την λήξη της συνεργασίας του ΥΠΕΧΩΔΕ με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, δεν ορίσαμε έγκαιρα φορέα παρακολούθησης των αερίων θερμοκηπίου και επιπλέον αμφισβητεί τα στοιχεία που δώσαμε για το έτος βάσης 1990 (σε απλά ελληνικά «κλέψαμε» στην μέτρηση.)

Τι κάνει, λοιπόν, η κυβέρνηση για να καλύψει την υποχρέωσή μας να μειώσουμε την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ την εγκατάσταση λιθανθρακικών μονάδων  στο Αλιβέρι, στον Αλμυρό, τη Λάρυμνα και την Αντίκυρα, και λιγνιτικές στη Φλώρινα και τη Βεύη Μακεδονίας. (Δύο από τις λιθανθρακικές μονάδες θα εισαχθούν από την Γερμανία, όπου η λαϊκή αντίδραση δεν επέτρεψε την εγκατάσταση τους, στα πλαίσια συμφωνίας ΔΕΗ και γερμανικής εταιρίας.)

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ εξοικονόμησης ενέργειας αν και οφείλαμε, ως χώρα, να το έχουμε από τον Ιούλιο 2007 (Ήδη έχουν κινηθεί διαδικασίες από ΕΕ σε βάρος μας.)

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ οριστικό σχέδιο κατανομής ρύπων στις υπόχρεες παραγωγικές μονάδες.

ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (καθυστερεί το χωροταξικό τους, παραμένουν αδικαιολόγητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.)

Είναι φανερό ότι απαιτείται άμεση και δραστική στροφή της ενεργειακής πολιτικής από τον λιγνίτη, το πετρέλαιο και τον λιθάνθρακα στην εξοικονόμηση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας .

Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα , μια επικίνδυνη ενεργειακή πολιτική, που επιβαρύνει το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας.

Είναι φανερό ότι η δημιουργία  Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι επιτακτική ανάγκη».

To Γραφείο Τύπου