Η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Άννα Φιλίνη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την ανάγκη προστασίας της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Επικεντρώθηκε ειδικότερα στον αποχαρακτηρισμό των διατηρητέων κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου η απόφαση πάρθηκε με τη διπλή ψήφο του πρώην γενικού γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ.
Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο Υπουργός Πολιτισμού επανειλημμένα τόνισε ότι στο τελευταίο διάστημα δεν έχει προκύψει τίποτα νεώτερο και ότι το θέμα θεωρείται λήξαν για το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Λιάπης απέφυγε να μπει στην ουσία των αποφάσεων των Συμβουλίων και παρέπεμψε τους πολίτες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν την ανατροπή των αποφάσεων.
Η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απάντησε ότι διαφωνεί με αυτήν την εκτίμηση και ότι αντίθετα έχουν αλλάξει πολλά στην τελευταία περίοδο, ότι το ΥΠ.ΠΟ. βρίσκεται σήμερα σε κρίση, με αποτέλεσμα να πληγώνεται ο ίδιος ο πολιτισμός. Η Άννα Φιλίνη κατέθεσε τα πρακτικά της απόφασης, στην οποία αποδεικνύεται ότι απουσιάζει κατά τη διαδικασία της λήψης της απόφασης μέλος το οποίο είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης των κτιρίων. Η απόφαση αποχαρακτηρισμού της μοναδικής αξίας οικίας Κουρεμένου και του διπλανού κτιρίου λήφθηκε τελικά μετά από ισοψηφία 12-12 και με τη μεθόδευση για τη διπλή ψήφο του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ.
Η Άννα Φιλίνη υποστήριξε ότι όταν η ίδια ως μέλος του δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων υποστήριξε την ανέγερση του νέου Μουσείου, το ΥΠ.ΠΟ. διαβεβαίωνε ότι όρος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ήταν η διατήρηση και των δύο πολυκατοικιών. Υπέρ της διατήρησης των δύο κτιρίων έχουν ταχθεί μια σειρά φορέων, όπως οι ΣΑΔΑΣ, ΤΕΕ, ICOMOS, Εταιρεία για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και πλήθος προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, όπως ο Πίτερ Στάϊν και ο Ζακ Λανγκ.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι μετά την ξενάγησή της στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν διακόπτεται η συνέχεια μεταξύ του Μουσείου και του ιερού βράχου της Ακρόπολης, αλλά ότι με την ανάδειξη του πεζοδρόμου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μέσω της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, διατηρείται η ιστορική συνέχεια και η φυσιογνωμία της πόλης. «Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου», είπε, «είναι σήμερα ένας από τους ωραιότερους δρόμους της Αθήνας, με κάποια από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, η διατήρηση του μοναδικής ομορφιάς μετώπου της είναι απαραίτητη και θα ενισχύσει το ρόλο του νέου μουσείου».
Τέλος, η Άννα Φιλίνη έκλεισε λέγοντας: «συγκινήθηκα στην πρόσφατη επίσκεψή μου, διότι μέσα από αυτό το σημαντικό μουσείο για την πόλη μας, που ατενίζει τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, γύρω-γύρω βλέπουμε όλη τη νεώτερη Αθήνα. Αυτή είναι η Αθήνα μας! Μέσα από αυτήν βγαίνει και το νέο υπερ-μοντέρνο μουσείο. Δεν μπορούμε να την καταστρέψουμε, πρέπει να τη διατηρήσουμε και να την αναδείξουμε».