Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/01/2008

Η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης

Το Συμβούλιο παγώνει 8 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Απάντηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον Δ. Παπαδημούλη

Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, που μνημονεύονται στην εταιρική σχέση για την προσχώρηση και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης και του πρόσθετου πρωτοκόλλου απάντησε, αποδοκιμάζει την στάση της τουρκικής ηγεσίας και ανακοινώνει το πάγωμα 8 σημαντικών κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων,

Η πλήρης απάντηση της Προεδρίας έχει ως εξής:

«Τον περσινό Δεκέμβριο, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Τουρκία δεν είχε τηρήσει την υποχρέωσή της για πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης, με αποτέλεσμα τα κράτη μέλη που συνέρχονταν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη να μην αποφασίσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τα κεφάλαια που περιλαμβάνουν τομείς δράσης που σχετίζονται με τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία, εωσότου η Επιτροπή διαπιστώσει την εκ μέρους της Τουρκίας τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του εν λόγω Πρωτοκόλλου.

Τα κεφάλαια αυτά είναι τα εξής: Κεφάλαιο 1: Ελεύθερη κυκλοφορία Εμπορευμάτων• Κεφάλαιο 3: Δικαίωμα Εγκατάστασης και Ελεύθερης παροχής υπηρεσιών• Κεφάλαιο 9: Οικονομικές υπηρεσίες• Κεφάλαιο 11: Γεωργία και Ανάπτυξη της Υπαίθρου• Κεφάλαιο 13: Αλιεία• Κεφάλαιο 14: Πολιτική Μεταφορών• Κεφάλαιο 29: Τελωνειακή Ένωση• Κεφάλαιο 30: Εξωτερικές Σχέσεις. Πέραν τούτου, το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη που συνέρχονταν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη θα αποφάσιζαν να μην κλείσουν προσωρινά κανένα κεφάλαιο, εωσότου η Επιτροπή διαπιστώσει την εκ μέρους της Τουρκίας τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του εν λόγω Πρωτοκόλλου.

Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης ότι θα παρακολουθούσε και θα ανέλυε την επιτευχθείσα πρόοδο στα θέματα που καλύπτει η δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και κάλεσε την Επιτροπή να διαβιβάσει πληροφορίες σχετικά με το θέμα, στο πλαίσιο των μελλοντικών ετήσιων εκθέσεών της, και συγκεκριμένα του 2007, 2008 και 2009, εάν χρειαστεί. Στην έκθεσή της για το 2007 σχετικά με την Τουρκία, η Επιτροπή παρατήρησε ότι, μετά την απόφαση του Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία δεν έκανε καμία πρόοδο προς την κατεύθυνση της πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου. Η έκθεση αυτή εξετάστηκε και αξιολογήθηκε από το Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του της Δευτέρας, 10 Δεκεμβρίου. Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν τήρησε την υποχρέωσή της για πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης και επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο που επιτυγχάνεται στον τομέα αυτό. Στο μεταξύ, μπορώ να επαναλάβω πόσο σημαντική είναι για την Τουρκία η όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση του θέματος, δεδομένου ότι προφανώς επηρεάζει την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.»

To Γραφείο Τύπου