Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/01/2008

Ομιλία του Φώτη Κουβέλη στο ν/σ "Τροποποίηση του ν. 3231/2004 εκλογή βουλευτών"

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι πρόδηλα αντισυνταγματική η ρύθμιση και βεβαίως η αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης δεν πρέπει να συμψηφίζεται με μία άλλη αντισυνταγματικότητα όλων των προηγουμένων εκλογικών συστημάτων που με τη δομή τους και τη λειτουργία τους παραμόρφωναν και συνεχίζουν να παραμορφώνουν τη γνήσια έκφραση της πολιτικής θέλησης του ελληνικού λαού.

Κύριε Υπουργέ, ας το ξαναπώ. Γιατί αυτή η φοβία σας απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας κάποιων κομμάτων; Γιατί αυτή η προσπάθειά σας να οχυρώσετε με το εκλογικό σύστημα τα πολιτικά πράγματα και να εμποδίσετε με τον εκλογικό νόμο να προκύπτουν συνθέσεις; Δεν σας λέω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες αυτή τη στιγμή, σας λέω όμως ότι προδίδετε το φόβο σας απέναντι σʼ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι γνωρίζετε την πολιτική μοναξιά σας και τη μη δυνατότητά σας να προσέλθετε στην όποια νεώτερη πολιτική σύνθεση.

Κύριε Υπουργέ, δεν είναι δυνατόν σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, τα δικαιοδοτικά όργανα να ενέχουν την εξουσία να ελέγχουν υπό ποίους όρους και προϋποθέσεις μπορεί να συνεργάζονται τα κόμματα, εάν αυτά έχουν κοινά προγράμματα και αν είναι εύλογη ή σκόπιμη η συνεργασία τους. Τα θέματα αυτά είναι πολιτικά και μαζί με άλλα, λαμβάνονται υπ' όψιν κυριαρχικά και αποκλειστικά από το λαό, μόνο αρμόδιο, κατά το άρθρο 1 παρ. 2 του Συντάγματος.

Αυτές οι σκέψεις δεν είναι δικές μου. Είναι παρεμπίπτουσες σκέψεις απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Ακριβώς αυτό το πολιτικό ζήτημα έρχεστε να το αντιμετωπίσετε με την ασφυξία του εκλογικού νόμου και με πρόδηλα αντισυνταγματικό τρόπο.

Επαναλαμβάνω, αντισυνταγματικές ήταν οι ρυθμίσεις όλων των εκλογικών νόμων στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν, διότι ακριβώς προσέβαλαν την ισότητα της ψήφου και τη γνήσια έκφραση της πολιτικής επιλογής του ελληνικού λαού. Διαστρεβλώνει το εκλογικό σύστημα τη γνήσια έκφραση της πολιτικής βούλησης του ελληνικού λαού.

Έρχεστε περαιτέρω να δώσετε ένα μεγαλύτερο χτύπημα ακριβώς προς την κατεύθυνση περαιτέρω στρέβλωσης της βούλησης του ελληνικού λαού. Δεν βλέπετε ότι το πολιτικό σύστημα ασφυκτιά; Έπρεπε να προσέλθετε στην καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, για να μπορέσει να εκφραστεί γνήσια ο ελληνικός λαός και επίσης γνήσια να εκφραστούν οι Έλληνες πολίτες, για να καθορίσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς οι ίδιοι οι πολίτες και όχι ο εκλογικός νόμος.

Είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση, κύριε Υπουργέ.  

Το λόγο έχει τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Κουβέλης για πέντε λεπτά.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ετέθησαν διάφορα ζητήματα αναφορικά με την υπόθεση, η οποία ταλανίζει την κοινή γνώμη και αναφέρονται στο μεγάλο ζήτημα της διαφθοράς, η οποία υπονομεύει τη λειτουργία της πολιτικής ζωής, καταστρέφει την κοινωνική συνοχή και βεβαίως, οδηγεί τους πολίτες να αισθάνονται την πολιτική ως ένα απαξιωμένο μέγεθος.

Απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση υποστηρίζω ότι αν είναι ειλικρινείς οι εξαγγελίες της ότι θέλει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει, παρά η ίδια η Κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Η διαφθορά είναι ένα κατʼ εξοχήν πολιτικό ζήτημα, αν θέλετε είναι και θεσμικό, αλλά η αναζήτηση της αντιμετώπισής του πρέπει να γίνεται και στα δύο επίπεδα και στο θεσμικό και κυρίως στο πολιτικό.

Και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να επικαλείται την ύπαρξη του δικαστικού ελέγχου, για να αποκρούει το αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ο δικαστικός έλεγχος έχει τις δικές του διαστάσεις. Θα ερευνήσει την υπόθεση μέχρι εκεί που οι αρμοδιότητες της δικαιοσύνης επιτρέπουν, αλλά το μεγάλο πολιτικό ζήτημα, αυτό της διαφθοράς, επιβάλλει και απαιτεί την πολιτική διαλεύκανση της υπόθεσης.

Διαφορετικά, θα εξακολουθεί να υπάρχει το ζήτημα. Και μάλιστα, θα εξακολουθεί να υπάρχει με τη διαχρονική φόρτισή του και -επαναλαμβάνω- να υπονομεύει την πολιτική ζωή και να δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιούν την υπάρχουσα κατάσταση κάποιοι, κάποια οικονομικά κέντρα που θέλουν να ρευστοποιήσουν το πολιτικό σύστημα, όχι για να το ανατρέψουν, αλλά για να το ανακαθορίσουν σε ένα επίπεδο, στο οποίο θα είναι ευχερέστερη η χειραγώγηση της πολιτικής ζωής, ευχερέστερη η κηδεμονία της πολιτικής ζωής και, βεβαίως, η πολιτική ζωή θα υπόκειται, επίσης περισσότερο, στη διαμεσολάβηση κάποιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η απλή αναλογική, κύριε Πρόεδρε, την οποία υποστηρίζει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μπορεί να λειτουργήσει εξυγιαντικά για το πολιτικό σύστημα. Και αυτό δεν το αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση, δεν το αντιλαμβάνεται και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η μεν Κυβέρνηση κινείται σταθερά στην υπεράσπιση του πολιτικού στερεοτύπου του δικομματισμού, θέλει να πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με πενήντα έδρες. Το ίδιο, τηρουμένων των αναλογιών, έπραξε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ με την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με σαράντα έδρες. Και δεν βλέπουν και οι δύο πολιτικές δυνάμεις ότι δεν είναι δυνατόν με το εκλογικό σύστημα να διαμορφώνουμε πλειοψηφίες κυβερνητικού χαρακτήρα σε πλήρη απόσταση και αναντιστοιχία προς όλα εκείνα τα οποία υπάρχουν και καθορίζουν την κοινωνική πραγματικότητα.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και στην προηγούμενη διαδικασία, τη διαδικασία του πρώτου σταδίου της αναθεωρητικής διαδικασίας, παρέμεινε. Και παρέμεινε, ακριβώς, για να αναδείξει τις θέσεις του. Εμείς δεν φύγαμε από την αναθεωρητική διαδικασία και θεωρήσαμε ότι εκείνο που έπρεπε να πράξουμε είναι να παραμείνουμε και να αναδείξουμε συστηματικά και επίμονα τις αντιθέσεις μας και για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος -επιλέγω δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις- μία αναθεώρηση, η οποία επεδίωκε να αποδομήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., καμία εθνικού χαρακτήρα συμφωνία, όπως ακούστηκε -δεν είναι δική μου διατύπωση- δεν μπορεί να οδηγήσει σε παρέκκλιση από εκείνα τα οποία ορίζει το Σύνταγμα. Εάν λέγατε: «Ελάτε να συμφωνήσουμε ποιες διατάξεις πρέπει να τεθούν στη συζήτηση για την Αναθεώρηση», αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Όμως, καμιά συμφωνία μεταξύ των κομμάτων δεν είναι δυνατόν να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη.

Το εάν θα αποτύχει ή δεν θα αποτύχει η δεύτερη φάση της αναθεωρητικής διαδικασίας, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα των συσχετισμών που θα διαμορφωθούν μέσα στην Αναθεωρητική Επιτροπή.

Κύριε Πρόεδρε, οφείλω να είμαι σαφής. Εμείς διαφωνούμε, έχουμε πλήρη την αντίθεσή μας με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που εισηγείται η Κυβέρνηση, αναφορικά με την αναθεώρηση καίριων ζητημάτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα. Εμείς επιμένουμε, όμως, να αναδεικνύουμε, αναφορικά με την αναθεωρητική διαδικασία, τις δικές μας θέσεις, οι οποίες, αν θέλετε, αποτελούν και τις δικές μας προγραμματικές δεσμεύσεις για τα ζητήματα τα οποία προσδιορίζουν με έναν εξαιρετικά έντονο τρόπο την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων της χώρας, με την αντανάκλασή τους, βεβαίως, στην κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά αυτά που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Παπανδρέου, μονολεκτικά θα επισημάνω τούτο. Η Αριστερά, αυτή η σύγχρονη Αριστερά, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν επιλέγει αντιπαλότητες στα επιφαινόμενα. Οι διαφορές είναι διαφορές προγραμματικού χαρακτήρα. Είναι διαφορές που έχουν σχέση με καίρια ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής, με τεράστια -κατά συνέπεια- θέματα τα οποία προσδιορίζουν τη σύγχρονη, τη σύνθετη, την κοινωνική πραγματικότητα, την κοινωνία -εν τέλει- που με τη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτή η κοινωνία συμπιέζεται προς τα κάτω.

Εμείς επιλέγουμε κατά συνέπεια τις αντιθέσεις μας, τις διαφορές μας να τις αναδεικνύουμε στην ουσία των ζητημάτων και όχι σε φραστικού χαρακτήρα επιλογές, οι οποίες αποπροσανατολίζουν και -εν τέλει- διαμορφώνουν αντιπαλότητες, οι οποίες δεν αφορούν στην ουσία των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.