Σχετικά με τις συναντήσεις του Προέδρου της εταιρείας Microsoft, κ. Bill Gates, με τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:
Πριν λίγα χρόνια ο κ. Καραμανλής υποσχόταν δωρεάν ίντερνετ στους φοιτητές, ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν στην κοινωνία της πληροφορίας. Στις εκλογές του 2007 ο κ. Παπανδρέου μοίραζε δωρεάν dial up(!) συνδέσεις για τον ίδιο λόγο. Σήμερα και οι δύο σπεύδουν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Μάικροσοφτ Μπιλ Γκέιτς που μόλις έκλεισε μια εξαιρετικά επικερδή για την εταιρεία του, αλλά όχι και για το ελληνικό κράτος, συμφωνία. Μια συμφωνία που ενισχύει ένα ιδιωτικό μονοπώλιο άνευ προηγουμένου το οποίο πλήττει τον κοινωνικό χαρακτήρα της γνώσης. Έτσι, απλώς για να κάνουν σαφές πως όταν πρόκειται για την κερδοφορία των μεγάλων πολυεθνικών δεν υπάρχουν θεσμικές δυσκολίες και αδιέξοδα.
Είναι βέβαια προφανές ότι τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο κ. Παπανδρέου θεωρούν την κριτική που τους ασκείται στείρα και ανούσια, απλώς γιατί επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών δεν περνάει αναγκαστικά μέσα από πατέντες και εμπορευματοποίηση της γνώσης.
Παρόλα αυτά, μια και ο Πρωθυπουργός ζήτησε στην ομιλία του συγκεκριμένες προτάσεις και όχι γκρίνια, ιδού μερικές:
- Δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ για όλους τους μαθητές και φοιτητές. Πλήρης εξοπλισμός των σχολείων με υπολογιστές, εποπτικά μέσα και προσβάσεις σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.
- Χρησιμοποίηση ελεύθερου λογισμικού στα σχολεία. Να μην παραδοθούν τα νέα «έξυπνα» σχολεία στο μονωπώλιο της μάικροσοφτ.
- Αξιοποίηση του ελεύθερου λογισμικού στο δημόσιο τομέα. Στις προδιαγραφές έργων πληροφορικής να περιλαμβάνεται η δυνατότητα χρήσιμοποίησης ελεύθερου λογισμικού
- Αντί το ελληνικό κράτος να ξοδεύει κάθε χρόνο υπέρογκα ποσά για την ανανέωση αδειών χρήσης προγραμμάτων της μάικροσοφτ, να τα δίνει για την χρηματοδότηση ενεργειών αντιμετώπισης του ψηφιακού χάσματος
- Ενίσχυση της ελληνικής δημιουργίας λογισμικού ανοιχτού κώδικα
- Αποδέσμευση της πιστοποίησης γνώσεων πληροφορικής από τον εναγκαλισμό της μάικροσοφτ.
- Αύξηση των κονδυλίων για έρευνα στις νέες τεχνολογίες, ώστε να προσεγγίσουν το μέσο όρο της ΕΕ.
To Γραφείο Τύπου