Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/01/2008

Στην Κομισιόν το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens και η εμπλοκή Ελλήνων. Ερώτηση του ευρωβουλευτή Δ.Παπαδημούλη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, επανέρχεται στο σκάνδαλο των «μαύρων» ταμείων της Siemens, που ερευνάται από την Εισαγγελία Μονάχου. Στο σκάνδαλο Siemens σύμφωνα με την έως τώρα δικαστική έρευνα και τα σχετικά δημοσιεύματα φέρονται ως εμπλεκόμενοι πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη του ΟΤΕ στην Ελλάδα. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί σε ποια κράτη–μέλη έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα και εάν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) έχει αναλάβει να διερευνήσει το ζήτημα, καθώς μέσω τέτοιων παράνομων πρακτικών νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με τις έρευνες και τα συμπεράσματα της εισαγγελίας του Μονάχου και της αμερικάνικης δικηγορικής εταιρείας Debevoise που εξετάζουν την υπόθεση επιχειρηματικής διαφθοράς στον γερμανικό όμιλο Siemens, εμπλέκονται δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν παράνομοι χρηματισμοί (μίζες) τεραστίου ύψους. Οι μαρτυρίες στην εισαγγελία και την δικηγορική εταιρεία κάνουν λόγο για «μίζες» που διοχετεύτηκαν όχι μόνο στον τομέα των επικοινωνιών αλλά και στα ολυμπιακά έργα. Αποδέκτες των χρημάτων φέρονται ότι ήταν ελληνικά πολιτικά κόμματα, μέλη της διοίκησης και εργαζόμενοι του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) και αξιωματούχοι των υπουργείων, που ασχολούνταν με την ολυμπιακή προετοιμασία.

Ήδη η Επιτροπή Ελέγχου του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου (SEC) έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «την μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία των παγκόσμιων χρηματαγορών…» Επειδή η υπόθεση αφορά δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια κράτη – μέλη εμφανίζονται εμπλεκόμενα με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες και ανακρίσεις; Σε ποια κράτη – μέλη έχει ξεκινήσει έρευνα για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens; Θεωρεί ότι η υπόθεση εμπίπτει στις κοινοτικές διατάξεις για τον ανταγωνισμό; Γνωρίζει εάν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) έχει αναλάβει να διερευνήσει το ζήτημα;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η κυβέρνηση, η διοίκηση του ΟΤΕ και κυρίως η ελληνική δικαιοσύνη οφείλουν να ερευνήσουν άμεσα, αξιοποιώντας και την συνδρομή των γερμανικών αρχών, το ελληνικό σκέλος αυτού του τεράστιου και πολύπλευρου σκανδάλου. Οι έως τώρα ρυθμοί πολιτικής και δικαστικής έρευνας μας βάζουν σε υποψίες. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτρέψουμε το κουκούλωμα, μέσω συμψηφισμών και καθυστερήσεων.»

To Γραφείο Τύπου