Εδώ και χρόνια σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι σε ισχύ προγράμματα ενίσχυσης των πολιτών που επιθυμούν να μετατρέψουν τις ταράτσες τους σε κήπους. Η φύτευση γίνεται με φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία, τα οποία λόγω της εξατμισοδιαπνοής συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας του κτιρίου κατά τους θερινούς μήνες, στη μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και τη λύση περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Η εφαρμογή της μεθόδου των φυτεμένων στεγών μπορεί να περιορίσει το κόστος κλιματισμού έως και 25%.
Στη χώρα μας, όπου η αναλογία πράσινου ανά κάτοικο είναι η πιο δυσμενής σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι επιβεβλημένο να θεσπιστούν κίνητρα ώστε να αυξηθεί τα πράσινο και μάλιστα να αρχίσει από τα δημόσια κτίρια και δη από τις στέγες των σχολείων.
Σε εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), έκτισε μερικά διδακτήρια τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές ως βιοκλιματικά. Ένα από αυτά έχει κτιστεί στο Δήμο Περιστερίου και στεγάζει από τον Σεπτέμβρη τρία νηπιαγωγεία, το 26ο, 29ο και 31ο. Όλη του η σκεπή κατάλληλα μονωμένη, φυτεύτηκε με θάμνους και λουλούδια, παραδόθηκε προς χρήση στα ανωτέρω νηπιαγωγεία και προς συντήρηση στο Δήμο.
Από τότε έχει παρέλθει ένα εξάμηνο και ο κήπος-στολίδι για το Περιστέρι- εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και έγινε χωράφι.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε στο διδακτήριο που στεγάζει τα νηπιαγωγεία 26ο , 29ο και 31ο στο Περιστέρι να αποκατασταθεί και συντηρηθεί το πράσινο τόσο στη στέγη, αλλά και στην αυλή;
• Είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να εξασφαλίσει τα ανάλογα κονδύλια ώστε να πρασινίσει τις στέγες όλων των σχολείων και τι μέτρα προτίθεται να πάρει προς την κατεύθυνση αυτή;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ