Τα έτη 2005 και 2006 χαρακτηρίσθηκαν ως πολύ καλές χρονιές για τη βιολογική καλλιέργεια αφού φτάσαμε στα 3 εκατομμύρια στρέμματα. Σύμφωνα όμως με πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου, τα στρέμματα καλλιεργούμενης γης σε πλήρες βιολογικό στάδιο (3 έτη και άνω) μειώθηκαν κατά 40%!
Όταν η παγκόσμια και εγχώρια ζήτηση για τα βιολογικά συνεχώς αυξάνει, τότε η μειωμένη παραγωγή και διάθεση επαρκών βιολογικών προϊόντων σημαίνει απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, στο ΕΠΑΑ 2007-2013 ορίζονται οι επιλέξιμες καλλιέργειες προς επιδότηση, από όπου όμως απουσιάζουν σημαντικές κατηγορίες αγροτικών προϊόντων. Περαιτέρω επιδοτήσεις για τα επιλέξιμα προϊόντα μειώνονται σημαντικά, η δράση θα εφαρμοστεί μόνο σε 180.000 εκτάρια, ενώ το πλαφόν για τα επιδοτούμενα στρέμματα που θα ενταχθούν στη βιολογική γεωργία δεν επαρκεί για να καλύψει κόστος παραγωγής και πιστοποίησης.
Να σημειωθεί ότι και ο τρόπος επιχορήγησης μέσω Κοινής Οργάνωσης Αγοράς θα είναι καταστροφικός, αφού το 90% των βιοκαλλιεργητών δεν ανήκουν σε Ομάδες Παραγωγών.
Η μείωση των επιδοτήσεων, ο αποκλεισμός ορισμένων κατηγοριών προϊόντων, καθώς και η στρεβλή οργάνωση και λειτουργία βιολογικών αγορών, όπως θα προκύψει από την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, αποτελούν αντικίνητρα για την ένταξη παραγωγών στη βιολογική γεωργία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με ποια άμεσα μέτρα θα ενισχύσει τους βιοκαλλιεργητές ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα.
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου