Αρχίζει σήμερα Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2005 στο Ξενοδοχείο «IMPERIAL» (Πλατεία Καραϊσκάκη), με οικοδεσπότη τον ΣΥΝ, το «Ευρω - Μεσανατολικό Φόρουμ Αριστερών και Προοδευτικών Δυνάμεων» που οργανώνει το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς σε συνεργασία με την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ανοίγοντας τις εργασίες του φόρουμ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Είμαστε εδώ εκπρόσωποι κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κομμάτων από χώρες της Μ. Ανατολής, κινημάτων και επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Θα διασταυρωθούν, λοιπόν, διαφορετικές εμπειρίες, γνώσεις και βιώματα, που θέλουμε και αγωνιζόμαστε για μία Μέση Ανατολή ειρήνης και σταθερότητας, δημοκρατίας και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα σ΄ έναν κόσμο ειρηνικό και κοινωνικά δίκαιο. Για μία Ευρω-Μεσανατολική και Ευρωμεσογειακή συνεργασία που δεν θα διευρύνει, αλλά θα γεφυρώνει το χάσμα Βορρά - Νότου στη Μεσόγειο και θα στηρίζεται σε ισότιμες σχέσεις.
Ο μεταψυχροπολεμικός κόσμος έχει έντονα σημαδευτεί από τους πολέμους στην περιοχή που εκτείνεται από την Αδριατική ως το Αφγανιστάν, από τους πολέμους στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Η «νέα τάξη πραγμάτων» υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, διακηρύχθηκε μετά τον πόλεμο του Κόλπου του 1991, η θεωρία των «ανθρωπιστικών πολέμων» προβλήθηκε για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας του 1999 και το δόγμα των «προληπτικών πολέμων» εφαρμόστηκε με το πόλεμο στο Ιράκ.
Σωστά έχει ειπωθεί ότι ο δρόμος για ένα διαφορετικό κόσμο περνάει σε μεγάλο βαθμό σήμερα από την Ιερουσαλήμ και τη Βαγδάτη.
Κλειδί το Παλαιστινιακό
Το κλειδί που ανοίγει τις πύλες της ειρήνης είναι, η επίλυση του Παλαιστινιακού και ο τερματισμός της ξένης κατοχής στο Ιράκ.
Στον πυρήνα όλων των ενεργειών παραμένει, λοιπόν, το Παλαιστινιακό. Το πλαίσιο της επίλυσης υπάρχει.
Είναι η δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με όρους ειρηνικής συνύπαρξης με το γειτονικό κράτος του Ισραήλ.
Αποχώρηση από το Ιράκ
Ο πόλεμος στο Ιράκ συγκλόνισε και έπληξε τον κόσμο από πολλές απόψεις. Έγινε σε εφαρμογή του νέου δόγματος Μπους για «προληπτικούς πολέμους» στο πλαίσιο του λεγόμενου «Πόλεμου κατά της τρομοκρατίας». Ήταν ένας πόλεμος που δεν είχε καμία νομιμοποίηση, που στηρίχθηκε στην απάτη και το ψέμα. Που ανέδειξε για μία ακόμα φορά την αδυναμία της Ευρώπης να παίξει το δικό της αυτόνομο ρόλο υπέρ της ειρήνης στην κοντινή γειτονιά της Μ. Ανατολής, αδυναμία που εκμεταλλεύτηκαν τα «γεράκια» των ΗΠΑ μιλώντας για «παλιά» και «νέα» Ευρώπη.
Πυροδότησε, όμως, ο πόλεμος αυτό κι ένα πρωτοφανές σε μαζικότητα παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα, που στηρίχθηκε στο πολύμορφο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.
Αποτελεί, πλέον, αίτημα όλου του κόσμου και της αμερικανικής κοινής γνώμης η αποχώρηση των αμερικανικών και των άλλων δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ. Να αναλάβει ο ΟΗΕ την ευθύνη για τη μετάβαση σε ένα ειρηνικό και δημοκρατικό Ιράκ.»
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, κλείνοντας την ομιλία του,τόνισε: «Μας ενδιαφέρει η Ε.Ε. πρωτίστως να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει στο διπλωματικό, οικονομικό, εμπορικό, στο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας, προκειμένου να επιδρά στη διαμόρφωση των εξελίξεων στην επιθυμητή κατεύθυνση: της ειρήνευσης, ανεξαρτησίας και δημοκρατίας.
Η ευθύνη της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει δυνατότητες να συμβάλλει στην υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή, τόσο ως μέλος της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή την περίοδο, όσο και αυτοτελώς.
Προτείνουμε να αναλάβει πρωτοβουλία για μία Διάσκεψη με τη Μ. Ανατολή.
Να επεξεργαστεί μαζί τους ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, με επίγνωση ότι ο δρόμος για την άλλη Ευρώπη περνάει όχι μόνο από τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και από την Ιερουσαλήμ και τη Βαγδάτη και γενικότερα από μία ειρηνική Μ. Ανατολή.»
To Γραφείο Τύπου