Μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο με θέμα «Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα» που οργάνωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σήμερα, 60 χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το πρόβλημα των γερμανικών αποζημιώσεων αλλά και του κατοχικού δανείου παραμένει ανοικτό ως πρόβλημα ηθικό, ιστορικό, νομικό, μα πάνω από όλα πολιτικό.
Είναι πρόβλημα που χρόνισε από ολιγωρία, από ατολμία και από σκοπιμότητες. Πρόβλημα που κρύφτηκε πίσω από διακρατικές, διακυβερνητικές ή νομικοδικαστικές διαδικασίες.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλησαν ποτέ να το προωθήσουν ως αίτημα εθνικής στρατηγικής και εθνικού στόχου, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που, ενώ υπέστη τα πάνδεινα, ουδέποτε αποζημιώθηκε από τη Γερμανία για τις καταστροφές που υπέστη.
Χριστιανοδημοκρατικές και Σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στη Γερμανία το αρνηθήκανε με σταθερή επιμονή. Πότε στηριζόμενες στην συμφωνία που υπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση με την τότε κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας το 1960. Πότε ισχυριζόμενες ότι η καταβολή αποζημιώσεων 50 και 60 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου είναι βάσει της πρακτικής του Διεθνούς Δικαίου μία εξαίρεση χωρίς προηγούμενο. Ακόμα και επικαλούμενες «συμψηφισμό» των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα με τις εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, επιχείρημα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέρριψε σε απάντησή της σε σχετικό ερώτημά μου, ως παντελώς αβάσιμο.
Και μόνο το κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας παλαιότερα και σήμερα το Κόμμα της Αριστεράς έχουν υιοθετήσει την ανάγκη της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα.
Η απαίτηση για τη δικαίωση των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής, για την αποκατάσταση του δικαίου είναι ομόθυμη.
Είναι πια καιρός να διεκδικηθούν αποφασιστικά από την ελληνική κυβέρνηση οι οφειλόμενες από την Γερμανία αποζημιώσεις. Αξιοποιώντας όλα τα μέσα και προσφεύγοντας και στους Διεθνείς Οργανισμούς.
Το οφείλουμε στην ιστορία μας. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που με τη ζωή τους υπερασπίστηκαν την ελευθερία».
To Γραφείο Τύπου