Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/02/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Αλέκου Αλαβάνου με θέμα: «Η πολιτική κρίση με αφετηρία το Υπουργείο Πολιτισμού και μέτρα ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή»

Στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου με θέμα «Η πολιτική κρίση με αφετηρία το Υπουργείο Πολιτισμού και μέτρα ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή» απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«κ. Υπουργέ, μην μου λέτε ότι στις 18 του μήνα ήταν ο Πρωθυπουργός εδώ, γιατί τότε ήταν Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης, η οποία είχε 152 βουλευτές. Τώρα -δεν ξέρω πόσο κόλπο είναι-  από χθες είναι μια κυβέρνηση που έχει 151  βουλευτές. Δηλαδή έχουμε τόσο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που εκφράζονται από το γεγονός ότι έχετε χάσει το 50% τυπικά του ορίου το οποίο σας έδινε την αυτοδύναμη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός έπρεπε να είναι εδώ, πολύ περισσότερο επειδή είναι στην Αθήνα και μπορούσε η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ήταν μισή ώρα αργότερα και η συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη πάλι μισή ώρα πιο αργά. Δεν μπορεί να έχουμε τόσο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες σχετίζονται με ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να βοά όλος ο λαός και ο Πρωθυπουργός να βρίσκει δικαιολογίες σχολικού τύπου.

 Δεν ξέρουμε τι κυβέρνηση έχουμε.  Ξέρουμε όμως ότι έχουμε μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζεται με μεγάλη δυσπιστία από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Δεν ξέρουμε όμως τι γίνεται με τη Βουλή. Τι κυβέρνηση είστε; 152, 151, 150 βουλευτών; Κυβέρνηση που οι βουλευτές της πήγαν στο ΛΑΟΣ; Κυβέρνηση που περιμένει να πάρει βουλευτές από το ΛΑΟΣ; Κυβέρνηση που ενδεχομένως βρίσκεται σε διεργασία με άλλα πολιτικά κόμματα; Δεν ξέρουμε τίποτα γι΄αυτά και έχουμε έναν Πρωθυπουργό που δεν εμφανίζεται. Παρόλα αυτά εγώ ήρθα εδώ διότι υπάρχουν ερωτήματα τα οποία χρήζουν απαντήσεων.

Θέτω τρία ερωτήματα:

Πρώτον, τι γίνεται με τον υπεύθυνο της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων; Θέλω μια απάντηση από εσάς. Εάν μετά την ανεξαρτητοποίηση ενός βουλευτή σας επειδή εμπλέκονταν σε μια υπόθεση  στην οποία εμπλέκεται και ο υπεύθυνος Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων  -μια κυβέρνηση στην οποία είστε Υπουργός Εσωτερικών και στην οποία είναι Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής- καλύπτει με την εμπιστοσύνη της τον επικεφαλής της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, τη στιγμή που επί βδομάδες  αυτός που έπρεπε να ήταν ο φόβος και τρόμος σχετικά με την εφαρμογή της νομιμότητας εμφανίζεται να διασυνδέεται με υποθέσεις συναλλαγών, διακίνησης βρώμικου χρήματος, παρανομιών και δεν έχει δώσει ικανοποιητική απάντηση.

Δεύτερη ερώτηση. Σε σχέση με το σκάνδαλο Siemens, ποια είναι η πολιτική θέση της κυβέρνησης; Μη μας λέτε τώρα παραμύθια σχετικά με την παραπομπή στη Δικαιοσύνη. Δύο χρόνια έχουν περάσει και δεν έχει γίνει τίποτα με τη δικαιοσύνη και όλα έχουν κολλήσει στο δρόμο προς τις γερμανικές αρχές.

Τι θέση έχει η κυβέρνηση; Και τι θέση έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία ζητάει Εξεταστική Επιτροπή.  Και βέβαια χρειάζεται η εξεταστική επιτροπή για να δούμε ποιοι τα τσέπωσαν.   Όμως έχουμε δύο πολιτικά σκάνδαλα εδώ. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο τέλος του 1997, έκανε προγραμματική  σύμβαση πενταετούς και ουσιαστικά επταετούς διάρκειας, η οποία δέσμευσε τη χώρα μας για προμήθειες αποκλειστικά από τη Siemens προκειμένου να μπορέσει να παρακάμψει την Οδηγία της Ε.Ε., που μετά λίγες μέρες θα εφαρμόζονταν και απαιτούσε διεθνή διαγωνισμό.

Και τι θέση έχετε και εσείς κ. Παυλόπουλε και το ΠΑΣΟΚ - το οποίο ζητάει εξεταστική επιτροπή- σε σχέση με το κόλπο που έγινε η προμήθεια για το C4I να γίνει όχι από το Υπ. Δημόσιας Τάξης -όπως αποκαλύφθηκε σε ερώτηση που είχε κάνει ο συνάδελφος κ. Κουβέλης, πριν από δύο χρόνια- αλλά από το Υπ. Εθνικής Άμυνας προκειμένου να μην υπάρξει προληπτικός έλεγχος σε υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν δαπάνες 200 εκατ. ευρώ σχετικά με προμήθειες κ.α.

Τρίτο και τελευταίο. Τι θέση παίρνετε στο θέμα που έχει σχέση με την κρατική διαφήμιση και με το γεγονός ότι, ενώ έχουμε μια κρίση στην οποία εμπλέκονται πολιτική εξουσία και ΜΜΕ και έχουμε συναντήσεις στο Χίλτον και μυστικούς διαδρόμους, τι θέση παίρνετε εσείς για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια; Διότι σηκώνει πάρα πολύ κουβέντα ο τρόπος που γίνεται η κρατική διαφήμιση.