Μονιμοποιείται το «Ευρω-Μεσανατολικό Φόρουμ αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων» ως ανοιχτή διαδικασία διαλόγου, συνεργασίας και επεξεργασίας εναλλακτικών προτάσεων για την Μ. Ανατολή και τις σχέσεις Ευρώπης- Μ. Ανατολής.
Αυτό αποφάσισε η συνδιάσκεψη με τον ίδιο τίτλο, που έγινε στις 2-3 Δεκεμβρίού στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς και οικοδεσπότη τον ΣΥΝ. Το επόμενο Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ τον Απρίλιο του 2006.
Το Φόρουμ της Αθήνας ενέκρινε κοινή διακήρυξη και πρόγραμμα δράσης, με επίκεντρο την προώθηση της ειρήνης και προτεραιότητα στην δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και τον τερματισμό της κατοχής του Ιράκ.
Στην διακήρυξη εκφράζεται ανησυχία για τις νέες απειλές πολέμου στην περιοχή, σε βάρος του Ιράν και της Συρίας. Επίσης, υποστηρίζεται η ανάγκη για μια διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης της Μ. Ανατολής και ειδικότερα, η μετατροπή της σε ζώνη χωρίς πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Ακόμα, προτείνεται η δημιουργία ενός περιφερειακού συστήματος ασφάλειας και συνεργασίας, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής που θα στηρίζεται στη μη προσφυγή στη βία, την αποστρατιωτικοποίηση, την κοινή ανάπτυξη, τη δημοκρατία, την πολυπολιτισμική συνύπαρξη και την οικολογική προστασία.
Κλείσιμο των εργασιών από τον Π.Τριγάζη
«Έγινε ένα ελπιδοφόρο βήμα», τόνισε το μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων του κόμματος, Πάνος Τριγάζης, κλείνοντας τις εργασίες του Φόρουμ.
«Δημιουργήσαμε έναν μόνιμο δεσμό των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής και Μεσανατολικής Αριστεράς, με στόχο οι δυνάμεις αυτές να προβάλουν το δικό τους όραμα για τη Μ. Ανατολή.
Ένα όραμα ριζικά διαφορετικό τόσο από τη σημερινή τραγική κατάσταση όσο και από το σχέδιο Μπους για την «Μεγάλη Μ. Ανατολή», που στηρίζεται στην επιβολή και έχει ως στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής και την ενίσχυση της αμερικανικής ηγεμονίας στον κόσμο. Το σχέδιο αυτό στρέφεται εναντίον και της Ευρώπης, κάτι που οφείλουν να αντιληφθούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και να ακολουθήσουν διαφορετικές πολιτικές για την Μ. Ανατολή από αυτές των ΗΠΑ. Να αποκρούσουν την αμερικάνική αντίληψη περί τρομοκρατίας και την άκρως επικίνδυνη θεωρία για την σύγκρουση Ισλάμ- Δύσης. Να βοηθήσουν αποφασιστικά για την λύση του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ώστε να αποτελέσει και η Κύπρος σημαντική γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την Μ. Ανατολή.»
To Γραφείο Τύπου