- Θα εξακολουθήσετε να είστε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, εάν εκλεγείτε πρόεδρος του ΣΥΝ;...
Ναι. Είναι μια δήλωση-δέσμευση που έκανα από την πρώτη στιγμή που κατέθεσα την υποψηφιότητά μου. Άλλωστε, πριν από 4 μήνες δεν έθεσα υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές ακριβώς γιατί είχα την αίσθηση ότι πρέπει κανείς να είναι αξιόπιστος σ΄ αυτό που δεσμεύεται απέναντι στους πολίτες.
- Δεν θυμάμαι να υπάρχει τέτοιο προηγούμενο... Αρχηγός κόμματος, δημοτικός σύμβουλος δεν υπάρχει...
Είναι κακό αυτό.
- Είναι καλό....
Ελπίζω ότι από όποιο μετερίζι κανείς κι αν βρίσκεται, σημασία έχει να προσπαθεί να κάνει καλά τη δουλειά του. Και δεν υποτιμάμε καθόλου το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Άλλοι λένε ότι δεν είναι κεντρική πολιτική σκηνή. Εγώ έχω την αίσθηση ότι είναι κεντρική πολιτική σκηνή ο δήμος της Αθήνας, διότι τα προβλήματα με τα οποία ασχολείται το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα και δεν αφορούν μόνο την στενή περιφέρεια.
- Εισπράξατε χθες και μια αιχμή από τον κ. Κουβέλη, ότι .. τα ΜΜΕ έχουν μια προτίμηση στο πρόσωπό σας...
Είναι κάτι το οποίο το ακούω κι εγώ αρκετές φορές να το λένε πολλοί, αλλά πρέπει να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια, πρέπει να ψάξει κανείς να δει ποια είναι η πραγματικότητα. Γιατί οι εντυπώσεις ορισμένες φορές λένε άλλα πράγματα από την πραγματικότητα. Υπάρχει όντως ένα ενδιαφέρον μερίδας των ΜΜΕ, το οποίο θεωρώ απολύτως λογικό. Είναι ενδιαφέρον από μόνο του ότι ένας νέος άνθρωπος 33 ετών διεκδικεί την ηγεσία ενός κόμματος. Δηλαδή δεν μπορεί κανείς να αποποιηθεί και του δημοσιογραφικού του ρόλου, δεν μπορεί να μην αναδείξει κάτι το οποίο είναι ενδιαφέρον, προξενεί το ενδιαφέρον του κόσμου στον οποίον απευθύνεται.
Πρέπει όμως να δούμε ότι υπάρχει και μια μερίδα που συστηματικά αποδομεί αυτή την υποψηφιότητα, με κρίνει πολύ αυστηρά, πολλές φορές και ανυπόστατα.
Άρα λοιπόν δεν έχουμε το φαινόμενο της επικοινωνιακής καταιγίδας που είδαμε άλλες φορές.
Από την άλλη, το θέμα του life-style νομίζω ότι είναι μια κατηγορία που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι life-style δεν είναι κανείς να ζει όπως ένας φυσιολογικός άνθρωπος.
- Την Πέμπτη αρχίζει το συνέδριό σας... Αποχωρεί ένας πάρα πολύ επιτυχημένος πρόεδρος. Την Κυριακή εκλέγεται ο νέος Πρόεδρος, εσείς κι ο Φ. Κουβέλης είστε υποψήφιοι... Κάτι που αναφέρεται πολύ τις εφημερίδες... Γιατί αποκλείσατε τις ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων; ....
Έγινε μια συζήτηση στην Π.Γ. και υπήρξε ένας προβληματισμός, όχι για το αν θα καλέσουμε άλλα κόμματα -έχουν προσκληθεί ούτως ή άλλως- έγινε μια συζήτηση αν θα δώσουμε το λόγο -όπως κάναμε πάντα ή αν, μετά από δύο απανωτά συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., όπου προσκλήθηκε προσκεκλημένος από τη μεριά του ΣΥΝ και των άλλων κομμάτων, δεν δόθηκε ο λόγος... Θα δείξουμε κι εμείς μ΄ αυτόν τον τρόπο ότι εν πάση περιπτώσει δεν είναι δυνατόν εμείς να δίνουμε το λόγο και τα άλλα κόμματα να μας προσκαλούν απλά.
- Είναι μόνο αυτό ή έχει και μια συμβολική κίνηση;... απόσταση από το δικομματισμό; ...
Όχι. Να σας πω την αλήθεια ούτε καν πέρασε από το μυαλό όλων όσων συζητούσαμε. Και συζητήσαμε αρκετά. Δεν υπήρξε ομοφωνία σ΄ αυτή την απόφαση. Υπήρχαν διαφορετικές απόψεις ότι ας δείχνουμε το καλό παράδειγμα κι ας μας κλείνουν την πόρτα οι άλλοι. Τελικά αποφασίστηκε σ΄ αυτή τη φάση να δείξουμε το «θυμό» μας γι αυτό το οποίο υποστήκαμε προηγούμενα κι εμείς. Δεν έχει να κάνει με τον κ. Παπανδρέου δηλαδή.
- Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι στο προγραμματικό συνέδριο δεν σας δόθηκε ο λόγος και όχι στο τακτικό τους....
Δεν θέλω να μπω σ΄ αυτή τη λεπτομέρεια. Εν πάση περιπτώσει αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο διάλογος ανάμεσα στα κόμματα ούτως άλλως δεν γίνεται στα συνέδρια.
- Για τις δημοσκοπήσεις.. Η GPO εχθές, η MRB προχθές... η Metron Analysis αντιπροχθές..... Φαινόμενο της εποχής σας ονομάζουν κάποιοι, για συγκυρία μιλήσατε εσείς σε ένα άρθρο σας... Πόσο μόδα είστε; ...
Ακόμα και μόδα να είμαστε, καλό πράγμα είναι, γιατί η Αριστερά τα τελευταία χρόνια ήταν στο περιθώριο.
Μιλήσατε για συγκυρία. Πρέπει να σας πω ότι στην πολιτική παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η συγκυρία και τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Σημασία έχει να την αναγνώσει κάποιος σωστά τη συγκυρία και να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.
- Σας το είπα, επειδή βλέπω να λέτε... ότι πιθανόν να μην μας ευνοούν οι συγκυρίες συνεχώς... είναι βέβαιο μάλλον, οπότε θα πρέπει ..... Επομένως....
Αναμφίβολα. Ο ΣΥΝ πρέπει σήμερα να προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα που θέτει η κοινωνία και περιμένει απ΄ αυτόν απάντηση. Δηλαδή έχουμε μια κατάσταση σχεδόν πρωτοφανή για τα ελληνικά πράγματα, να απαξιώνονται και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και να εισπράττει ο ΣΥΝ και να περιμένει ο κόσμος πια, όχι απλά να ακούσει από τον ΣΥΝ πόσο κακά είναι τα δυο μεγάλα κόμματα -διότι το βλέπει και μόνος του πια. Το λέμε τόσα χρόνια, πείστηκε πια. Άργησε να πειστεί, αλλά πείστηκε. Θέλει να ακούσει και μία πρόταση διεξόδου από την κρίση, το πώς δηλαδή μπορεί να υπάρξει μια λύση από τα αριστερά.
- ... Αυτό που λέτε διέξοδος σημαίνει προγραμματική εμβολή στο πολιτικό σκηνικό .....
Νομίζω ότι ερχόμαστε στην ουσία της συζήτησης που θα ανοίξει το ερχόμενο διάστημα. Λέτε ότι δεν υπάρχει, επειδή θεωρείτε κι εσείς ενδεχομένως ότι οι προτάσεις της Αριστεράς είναι μη ρεαλιστικές, όπως λένε πολλοί.
- Δεν είπα κάτι τέτοιο. Βλέπω μια αμηχανία και μια διστακτικότητα του ΣΥΝ να πιάσει στα χέρια του αυτό το βρώμικο πράγμα που λέγεται διακυβέρνηση της χώρας...
Αν είναι να διαχειριστούμε την εξουσία και να γίνουμε κι εμείς διαπλεκόμενοι στη θέση των διαπλεκόμενων και διεφθαρμένοι στη θέση των διεφθαρμένων, να μην το κάνουμε και καλώς να μην το κάνουμε. Αν είναι όμως να ανατρέψουμε τις δομές, να πάρουμε την εξουσία για να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές, για να προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα είναι προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας, τότε βεβαίως και είναι ένας στόχος..
- Λέγονται βρώμικο, δεν πήγα σε σκάνδαλα .. η διακυβέρνηση όμως θέλει άλλα στοιχεία, άλλες προγραμματικές συμφωνίες και εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένα τοπίο.... Θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ;...
Γιατί να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ;...
- Πάτε για αυτοδυναμία δηλαδή; ...
Μισό λεπτό. Οι συνεργασίες δεν είναι έξω από τη λογική μας. Οι συνεργασίες όμως πρέπει να βασίζονται σ΄ ένα μίνιμουμ προγραμματικών συμφωνιών. Άρα λοιπόν εμείς δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ για να ακολουθήσουμε μια πολιτική μεταρρύθμισης του άρθρου 16, ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, γιατί δεν είναι μέσα στην πολιτική μας και μέσα στη στρατηγική μας. Ούτε, για παράδειγμα, για να ξεπουλήσουμε τον ΟΤΕ ή τη ΔΕΗ και τους άλλους δημόσιους οργανισμούς.
Άρα, λοιπόν, εδώ καταλαβαίνουμε ότι με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια εμμονή. Δεν τα βρίσκουμε με τον κ. Παπανδρέου. Είναι ιδιαίτερα συμπαθής ο κ. Παπανδρέου. Το πρόβλημά μας είναι ότι έχουμε πολιτικές θέσεις, προγραμματικές θέσεις οι οποίες είναι αντίθετες. Τόσο αντίθετες, που δεν ευνοούν τη δυνατότητα να κάνουμε μαζί αντιπολίτευση στη Ν.Δ.
- Αυτό όμως το σκηνικό δεν δίνει προοπτική διακυβέρνησης της χώρας..
Όταν το 1974-75.. -Θα πείτε ότι είναι λίγο υπερφίαλο αυτό. Δεν πειράζει όμως, ας πούμε και κάτι υπερφίαλο, θα το συγχωρήσει το νεαρό της ηλικίας..- αναδείχτηκε μια δύναμη, μια νέα δύναμη στην πολιτική ζωή του τόπου τότε. Το νέο ΠΑΣΟΚ τότε. Και είχε απέναντί του μια Ένωση Κέντρου, η οποία ερχόταν ως κόμμα εξουσίας. Κι ένα κόμμα εξουσίας, που ήταν στην εξουσία, που ήταν η Δεξιά. Και μία Αριστερά από πίσω του, το ΚΚΕ, που επίσης ήταν δυνατό. Όταν ετίθετο το ερώτημα στον Α. Παπανδρέου τότε αν θα συνεργαστεί με την Ένωση Κέντρου ή την παραδοσιακή Αριστερά, η απάντησή του ήταν ότι, εμείς θα πάμε να αλλάξουμε αυτό το σκηνικό για να φέρουμε στο προσκήνιο νέες ριζοσπαστικές δυνάμεις.
Νομίζω λοιπόν ότι είμαστε σ΄ ένα παρόμοιο σκηνικό. Εμείς βεβαίως δεν θέλουμε να γίνουμε το μετα-Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, το νέο Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Αλλά όμως κάνω αυτή την παρομοίωση για να καταλάβετε ότι οι συσχετισμοί είναι για να αλλάζουν και ότι αν κάποιος έχει μια δυναμική, πρέπει να έχει σαν στόχο να βρίσκει διεξόδους. Εμείς τόσα χρόνια ταλανιζόμαστε να βρούμε διεξόδους συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχουν όμως, διότι το ΠΑΣΟΚ, όσο κριτική του κάνουμε και όση κριτική του κάνει και ο κόσμος του και όσες κρίσεις κι αν περνάει, δεν λέει να βάλει μυαλό. Δεν είδα δηλαδή μετά την κρίση την τελευταία να πει, κάναμε λάθος. Η διακυβέρνηση Σημίτη είχε προβλήματα, ένα, δύο τρία, τέσσερα.. Να τα συζητήσουμε.
- .. Ο δικομματισμός πέθανε;... Ρωτώ γιατί στο κόμμα σας όλο και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι «πέθανε» ο δικομματισμός... Πέθανε ή μήπως έχει αντιστάσεις, έχει εφεδρείες, έχει μέσα, έχει όπλα;...
Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι πέθανε, όμως μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι πνέει τα λοίσθια. Βρίσκεται σε μια πάρα πολύ μεγάλη κρίση. Και δεν φαίνεται, τουλάχιστον για την ώρα, η δυνατότητα να ανακάμψει.
Εμάς δεν μας στενοχωρεί καθόλου αυτό. Το λέγαμε αυτό ένα χρόνο πριν. Μας λέγατε ότι είμαστε τρελοί, περίπου. Επιβεβαιώθηκε όμως. Φαίνεται ότι περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση. Κι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ή με τα σκάνδαλα. Αυτό φαινόταν αν κανείς παρατηρούσε τις ποιοτικές δημοσκοπήσεις εδώ και 3-4 χρόνια. Εκεί που οι πολίτες δήλωναν στη συντριπτική τους πλειοψηφία -παρότι συνέχιζαν να ψηφίζουν τελικά- δήλωναν ότι δεν περίμεναν να αλλάξει κάτι στη ζωή τους αν βγει το ένα ή το άλλο κόμμα.
- Μήπως είναι υπερβολική όμως η εκτίμηση αξιολογικά ότι πνέει τα λοίσθια... Είναι μια συγκυρία... περνάει μια κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν μπορεί να ανακάμψει με άλλες προϋποθέσεις ....
Το μέλλον δεν μπορεί κανείς να το ορίσει. Σας είπα και πριν ότι, εάν η Αριστερά δεν αναλάβει τις ευθύνες της, τότε βεβαίως θα ανακάμψει, ή σε μια άλλη μορφή του.
- Υπάρχει σήμερα μια διαμαρτυρία διανοουμένων, πάρα πολύ ενδιαφέρουσα... Αναρωτιόμαστε πολλές φορές ... πώς οι διανοούμενοι δεν ξεσηκώνονται με όλη τη σήψη...
Νομίζω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, ακριβώς διότι πάρθηκε μέσα στην καρδιά αυτής της υπόθεσης της διαπλοκής, της σήψης, της παρακμής, που έχει σημείο αναφοράς το Υπουργείο Πολιτισμού.
- Ξεκίνησε από μία συγκέντρωση διανοούμενων...
.. Από μια συγκέντρωση που τους κάλεσε ο Αλ. Αλαβάνος στη Βουλή. Εκεί υπήρξε μια συναντίληψη ότι δεν μπορεί να ζούμε όλα αυτά που ζούμε και να μην υπάρξει μια άλλη φωνή, να δείξουμε ότι πολιτισμός δεν είναι όλο αυτό το πράγμα που βλέπουμε .. πολιτισμός δεν είναι το Υπουργείο Πολιτισμού.. Αλλά, ο πολιτισμός, ανεξαρτήτως της δυνατότητας παροχών από το κράτος, πάντοτε υπήρχε.
- Ο κ. Αλαβάνος το τελευταίο διάστημα έχει παρεμβάσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και υπογραμμίζονται από τους πάντες. Πόσο βαρύ είναι το φορτίο να διαδεχθεί κανείς τον Αλ. Αλαβάνο και μάλιστα σε μια συγκυρία που έχει φτάσει τον ΣΥΝ εδώ που τον έχει φτάσει; ...
Είναι βαρύ αυτό. Όποιος από τους δυο μας, ή εγώ ή ο Φ. Κουβέλης, τον διαδεχθεί θα είναι πολύ βαρύ το φορτίο. ....
- Δεν του βγήκαν όμως τυχαία....
Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ακόμα και το να πας κόντρα στο ρεύμα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο επιφυλακτικότητας, είναι μια επιλογή δύσκολη, αλλά είναι στρατηγική επιλογή.
- Είδα την Κυριακή εκτιμήσεις αναλυτών της MRB και της Μetron Analysis, που αναφέρονται στο ΣΥΝ, στις προοπτικές του.. ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε και σε εσάς προοπτικά....
Είναι βαριά η θέση και εξ αιτίας και της συγκυρίας. Αλλά η ευθύνη δεν είναι προσωποπαγής. Είναι συλλογική. Η θέση της ηγεσίας ενός κόμματος της Αριστεράς, βεβαίως και παίζει σημαντικό ρόλο το πρόσωπο που είναι στην ηγεσία, αλλά αν δεν υπάρχει μια δυνατότητα να βγαίνει συλλογική δουλειά και δημιουργηθεί μια συλλογική ηγεσία η οποία θα πάει τα πράγματα παραπέρα, είναι πολύ κρίσιμο.
- Αυτή τη στιγμή πηγαίνετε στο συνέδριο... που θα περίμενε κανείς πάμε σ΄ ένα συνέδριο με ρήξεις, με συνθέσεις, με αντιπαραθέσεις, με ιδέες... Δεν έχω εισπράξει ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια τέτοια δημιουργικότητα στον ΣΥΝ;...
Νομίζω ότι ήταν μια από τις πιο γόνιμες προσυνεδριακές περιόδους στα δεδομένα του ΣΥΝ. Η συζήτηση που έγινε στις οργανώσεις ήταν γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση και αφορούσε τα σημαντικά επίδικα της πολιτικής σκηνής. Για παράδειγμα, η συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες στις οργανώσεις του ΣΥΝ -και είναι μια συζήτηση που δεν έχει να κάνει με τις παρατάξεις που είναι στα χαρακώματα, αλλά όλοι συζητάμε για το τι μπορεί να είναι αυτή η εναλλακτική πλειοψηφία, ποια μπορεί να είναι αυτή η εναλλακτική λύση.
- Αυτό είναι το ερώτημα, στο οποίο δεν υπάρχει απάντηση σαφής....
Ναι, αλλά πρέπει να διαμορφώσουμε.
- Είναι η πλατφόρμα Αλαβάνου...
Είναι η πλατφόρμα Αλαβάνου, είναι η πολιτική απόφαση, η οποία θα έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο συνέδριο, είναι το πώς θα χρωματιστεί αυτή η άποψη, γιατί έχει σημασία. Δηλαδή, το να λέει κανείς ότι, εντάξει, αυτό είναι που λέγαμε κι εμείς παλιότερα .. Η ανανεωτική πτέρυγα σήμερα λέει, μάλιστα, ενδιαφέρον είναι αυτό, αλλά αυτό σημαίνει ότι πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Η άλλη πλευρά λέει ότι δεν έχει να κάνει με κυβερνήσεις συνεργασίας, γιατί σήμερα δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει.. Αυτές είναι ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
- Θα βρείτε τη δυνατότητα, όταν διατυπώσετε την πολιτική σας απόφαση του συνεδρίου, όταν λέτε νέα πλειοψηφία με βάση την αλλαγή των συσχετισμών που είναι διακριτή, να πείτε πώς την βλέπετε.....
Αν έλεγα ότι αυτό θα μπορέσει μέσα σε τρεις μέρες να εκπονηθεί, θα ήταν πολύ αισιόδοξο. Βλέπω όμως ότι η ίδια η ζωή μας φέρνει στην ανάγκη να το περιγράψουμε και να πάρουμε την ευθύνη, μετά το συνέδριο, να προχωρήσουμε σε διαδικασίες που θα εκπονήσουν αυτή την εναλλακτική προγραμματική πρόταση.
- Καλές είναι οι εναλλακτικές αποφάσεις ή σχεδιασμοί, αλλά θέλουν και σύμμαχο...
Ας έχουμε ως σύμμαχο την κοινωνία στην πρώτη φάση. Είναι πολύ σημαντικό.
Προφανώς θέλουμε σύμμαχο. Μιλώντας στα σημερινά δεδομένα, θα σας πω ότι σύμμαχος μπορεί να υπάρξει από τις δυνάμεις που βρίσκονται στον οικολογικό χώρο και από τις δυνάμεις που πιστεύω ότι θα αρχίσουν να απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ και που εμείς θα θελήσουμε να σχηματίσουμε μια νέα συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
- Ναι, αλλά δεν θα διαμορφώσουν ποτέ τη νέα πλειοψηφία αυτές οι δυνάμεις...
Αυτό μένει να το δούμε, αν ανακατευτεί η τράπουλα και έχουμε νέους συσχετισμούς. Πιστεύω ότι οι νέοι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί θα αλλάξουν τα πράγματα και εντός του ΠΑΣΟΚ και εντός της Ν.Δ.
- Εσείς αισθάνεστε πιο κοντά στη λογική των ζυμώσεων και των αναζητήσεων με το ΚΚΕ ή με το ΠΑΣΟΚ ή ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ; ...
Πρέπει να πω με ειλικρίνεια ότι με τον κόσμο του ΚΚΕ πιστεύω εγώ τουλάχιστον ότι είμαστε κοντά. Και η ενότητα της Αριστεράς είναι ένας πόθος, και του κόσμου του ΚΚΕ και του δικού μας κόσμου. Η ηγεσία του ΚΚΕ όμως θέτει φραγμούς. Δεν θα ήταν οξύμωρο αν έλεγα, ότι, διαβάζοντας την χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, μου δόθηκε η εντύπωση ότι τελικά αυτή τη στιγμή έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα η ηγεσία του ΚΚΕ επιλέγει να δώσει ένα φιλί της ζωής στο υπάρχον σύστημα, στον καταρρέοντα δικομματισμό, διότι επιλέγει να θέτει ως κύριο αντίπαλο την άλλη Αριστερά.
- Δεν είναι μόνο η ηγεσία... Είναι και στρατηγικού χαρακτήρα οι διαφορές, τεράστιες..... Χρειάζεται αυτή τη στιγμή σύγκρουση του ΣΥΝ με ιδέες από το ΚΚΕ;....
Με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης έχουμε μεγάλες διαφορές στρατηγικού χαρακτήρα, και για την Ευρώπη και για το πώς οραματιζόμαστε τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.
Παρά τις σημαντικές διαφορές που έχουμε με το ΚΚΕ σε ζητήματα στρατηγικής, στην κριτική που κάνουμε εμείς στον υπαρκτό σοσιαλισμό, που δεν έχει κάνει το ΚΚΕ ....
- Ίσως είναι μεγαλύτερες απ΄ αυτές που έχετε με το ΠΑΣΟΚ.. Ίσως...
Παρά τις διαφορές αυτές όμως, πιστεύουμε -και το έχει δείξει και η εμπειρία σε όλη την Ευρώπη, όπου με τα κομμουνιστικά κόμματα αριστερές δυνάμεις συνεργάζονται σ΄ ένα μίνιμουμ αντινεοφιλελεύθερο προγραμματικού πλαισίου. Όπως είχε πει και ο Ευτ. Μπιτσάκης, σ΄ ένα καταπληκτικό άρθρο που είχε γράψει παλιότερα, ότι μπορεί να διαφωνούμε για το πώς θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο αύριο, συμφωνούμε όμως στο ότι θέλουμε να τον αλλάξουμε σήμερα.
- ... Εν πάση περιπτώσει οι συμφωνίες οι μίνιμουμ αυτές απαντάνε στο ερώτημα του εναλλακτικού που θέλει να προβάλει ο ΣΥΝ; ...
Οι συμφωνίες οι μίνιμουμ μπορεί να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο να πάμε παρακάτω. Δηλαδή, το να πει κανείς ότι θέλουμε να ανατραπεί σήμερα ο συναινετικός δικομματισμός και θέλουμε να περισωθεί το ασφαλιστικό σύστημα, να μην υπάρχει κανένας ο οποίος να δουλεύει χωρίς ασφάλιση, αυτά είναι....
- Δεν μιλάμε σε ρεαλιστικά πλαίσια για συνεργασία με το ΚΚΕ ....
Ναι, εντάξει.. Τουλάχιστον να σταματήσουμε να πηγαίνουμε σε ξεχωριστές πλατείες να γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά. Εδώ δεν υπάρχουν τα αυτονόητα στις σχέσεις των δύο κομμάτων... Είναι πολύ λυπηρό.
- Στην αυξημένη επιθετικότητα του ΠΑΣΟΚ απέναντί σας, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.... Απαντάτε, δεν απαντάτε, πώς απαντάτε.....
Εγώ τουλάχιστον δεν θέλω να προκαλώ και να επιτίθεμαι στο ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει νόημα να το κάνω και δεν το έχω επιλέξει. Στο ΠΑΣΟΚ κάνουμε πολιτική κριτική. Δηλαδή, για παράδειγμα, συναντήθηκε ο Γ.Παπανδρέου με τον Μπιλ Γκέητς και κάναμε μια κριτική πολιτικού χαρακτήρα, ότι, εν πάση περιπτώσει προεκλογικά μοιράζατε δωρεάν dial-up συνδέσεις για να «ψαρέψετε» νέους ψηφοφόρους, ο Πρωθυπουργός επίσης είχε εξαγγείλει ότι θα δώσει δωρεάν internet στους φοιτητές -δεν έχει γίνει τίποτα απ΄ αυτά- και τώρα έρχεται ένας μεγιστάνας, αυτός ο οποίος έχει ένα μονοπώλιο στις νέες τεχνολογίες και σπεύδετε να τον συναντήσετε για να συνάψει η κυβέρνηση μια συμφωνία, προνομιακή γι αυτή τη μεγάλη εταιρεία και η αξιωματική αντιπολίτευση συναντά τον Μπιλ Γκέητς και δεν λέει κουβέντα γι αυτό. Και απαντάει ο κ. Ραγκούσης ότι εμείς στη Βουλή έχουμε θέσεις οι οποίες μιλάνε για ελεύθερο λογισμικό. Δεν αρκεί αυτό. Είναι πολιτική κριτική που κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι κριτική του στυλ, «είστε αλαζόνες»... που μας λέει διαρκώς ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Πάγκαλος....
- .. Εδώ σας έχουν πει από κουραμπιέ... μέχρι ναρκισσιστή...
Εάν στην πολιτική προσπαθείς να αρθρώσεις κάτι διαφορετικό, έναν λόγο καινούργιο, ρηξικέλευθο και όχι επίπεδο και δεν εισπράξεις έντονη κριτική, ενόχληση από ορισμένους, τότε πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς.
- Ελεύθερο λογισμικό λοιπόν... Εσείς αισθάνεστε ότι ως παράταξη είστε όντως μέσα σ΄ αυτή τη ζύμωση, δηλαδή ότι ασχολείστε πραγματικά με το μέλλον που αυτό είναι, είναι τεχνολογία, είναι κουβέντες γύρω απ΄ αυτά τα ζητήματα που θίξατε λίγο πριν.. Δεν έχω δει τον ΣΥΝ να αναδεικνύει τέτοια θέματα....
Δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θα έπρεπε, αλλά καταπιανόμαστε με τέτοια ζητήματα. Προσπαθούμε να τα αναδεικνύουμε. Προσπαθούμε να αναδείξουμε το ρόλο του διαδικτύου ως δημόσιου χώρου που μπορεί να είναι τα μίντια στα χέρια όλων... Θα έπρεπε να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σ΄ αυτά τα ζητήματα. Το προηγούμενο διάστημα όμως υπήρξε μια πολύ μεγάλη ένταση στην κοινωνία εξ αιτίας του εκπαιδευτικού κινήματος. Αυτό ήρθε από τα κάτω, δεν το δημιουργήσαμε εμείς.
- Δεν αμφιβάλω.. Σχηματικά όμως θα πω ότι σας άρεσε περισσότερο η σύγκρουση με τον Β.Πολύδωρα..... παρά η σύγκρουση με το μέλλον...
Όταν δέχεσαι μια επίθεση, απλώς πρέπει να απαντήσεις. Δεν δημιουργήσαμε εμείς αυτή τη σύγκρουση.
Παρόλα αυτά, προσπαθήσαμε να δείξουμε θέσεις σε ζητήματα που ακόμα και τώρα κανείς δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό το κάναμε με πολύ μεγάλη έμφαση στην αυτοδιοικητική δουλειά. Η δουλειά μας στην «Ανοιχτή Πόλη» σε μεγάλο βαθμό ήταν στο να καταπιαστεί με προβλήματα και να προτείνει λύσεις σε ζητήματα που κανείς τα θεωρεί δευτερεύοντα.
- Τώρα που είπατε «Ανοιχτή Πόλη»... Έγινε μια προσπάθεια να ανοίξουμε το Μετρό δυο-τρεις ωρίτσες..... Ήταν πρότασή σας ... Το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί ανεξάρτητα τι λένε οι συνδικαλιστές; ... Ακόμα και με σύγκρουση; ...
Εάν τα αιτήματα των συνδικαλιστών είναι παράλογα, ναι. Αλλά εγώ νομίζω ότι πρέπει να δούμε κάθε μέτρο το οποίο έχει μια κοινωνική ανταποδοτικότητα, πρέπει να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε με συναίνεση όλες οι πλευρές να το προωθήσουν.
Έχω να καταλογίσω ευθύνες στον τρόπο με τον οποίον διαχειρίστηκε αυτή την υπόθεση και το Υπ. Μεταφορών αλλά και η πλευρά των συνδικαλιστών, των σωματείων.
Εμείς το προτείναμε αυτό πριν ένα χρόνο. Έγινε κοινά αποδεκτό από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ... συναντήθηκε, κάπου σκάλωσε.. Πήρα την πρωτοβουλία, συνάντησα τον Υπουργό. Υποσχέθηκε ότι θα το προωθήσει. Την επόμενη ημέρα με πήρε τηλέφωνο ο Πρόεδρος της εταιρείας λειτουργία του Μετρό κ. Δρακάκης, ζήτησε συνάντηση μαζί μου, μου είπε ότι υπάρχουν προβλήματα, ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλο κόστος.. Εμείς του είπαμε ότι θεωρούμε ότι -και γι αυτό πρέπει να είναι δημόσιες οι μεταφορές- ότι το Μετρό, πέρα από το ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια- από την άλλη επιτελεί κι ένα κοινωνικό έργο. Και στη βάση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ο δημόσιος οργανισμός που μεταφέρει χιλιάδες πολίτες πρέπει να τα βλέπει κι αυτά και να βλέπει κι αυτό το όφελος.
Βρήκαμε μια λύση. Είπαμε να πάμε σε μια δοκιμαστική εφαρμογή.
Δεν μπορείς να προωθείς ένα τέτοιο μέτρο για να δοκιμάσεις την ανταπόκριση του κοινού, χωρίς να κάνεις μια καμπάνια, χωρίς να το προβάλεις, χωρίς να έρθεις πιο πριν σε μια συνεννόηση με τους εργαζόμενους, να δεις τι προβλήματα έχουν. Σε αυτό το κομμάτι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο. Δεν έχουν δίκιο στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν. Θεωρώ ότι ήταν υπερβολική η αντίδρασή τους. Νομίζω ότι πλέον έχει βρεθεί μια φόρμουλα και οι ίδιοι λένε ότι είναι υπέρ τελικά του μέτρου και νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί φόρμουλα ούτως ώστε να λειτουργήσει και να είναι αποδοτικό και για την κοινωνία, αλλά να υπάρχει μια συναίνεση και με τους εργαζόμενους.
- Επειδή είχε διατυπωθεί παλιότερα μια πρόταση μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα, εσείς ως προοπτική θα το βλέπατε; ...
Όχι. Σας απαντώ ευθέως. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη δυναμική, ακριβώς επειδή μπορεί να είναι ένα πλαίσιο ενότητας στη δράση πολλών και διαφορετικών πολιτικών, συλλογικών κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί. Πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία. Όμως δεν πρέπει να γίνει ένα κόμμα. Είναι πολλά και διαφορετικά κόμματα. Αυτή είναι η δυναμική του.
- Το παζλ που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ απαντάει στο εναλλακτικό που θέλει ο ΣΥΝ;...
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί, πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία και να διευρυνθεί. Το αν απαντάει ή όχι στην οικολογία, έχω την αίσθηση, χωρίς να υποτιμώ τις άλλες οργανώσεις και θέλω να συναντηθούμε με αυτές τις οργανώσεις, αυτό θα είναι μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρει όποιος Πρόεδρος κι αν εκλεγεί αύριο να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνάντησης του ΣΥΝ με τις υπάρχουσες δυνάμεις στον οικολογικό χώρο. Από την άλλη όμως είμαι πολύ υπερήφανος γιατί ο ΣΥΝ βρίσκεται σε όλα τα οικολογικά μέτωπα, και στο Πάρκο στο Ελληνικό και στην Αθήνα όπου ανοίγει ζήτημα διεκδίκησης είναι ο ΣΥΝ και στο θέμα του Ασωπού και στην Πτολεμαϊδα για τον λιγνίτη και τώρα για τον λιθάνθρακα στη ΔΕΗ είναι ο ΣΥΝ. Να ενισχύσουμε αυτή την ταυτότητα, να συναντηθούμε με τις οικολογικές δυνάμεις. Υπάρχει όμως άλλο κόμμα στο Κοινοβούλιο που να έχει πιο οικολογικό προσανατολισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν υπάρχει.
- Για τα επεισόδια... Για τη «Χρυσή Αυγή».. Εσείς είδατε, όπως κι άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεθόδευση εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου ίσως να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα σκάνδαλα. Δεν στέκεται πολύ αυτό ως λογική...
Δεν το είπαμε εμείς. Ήμασταν οι μόνοι που δεν το είπαμε. Δεν αρεσκόμαστε σε συνωμοσιολογικού χαρακτήρα αναλύσεις.
Από την άλλη όμως υπάρχει ένα μεγάλο θέμα. Το να βλέπει κανείς δυνάμεις της αστυνομίας να εφορμούν μαζί με «Χρυσαυγίτες», μαζί με κοινούς δολοφόνους δηλαδή, είναι κάτι το οποίο...
- Αυτό το αποδίδετε σε συνολικό σχέδιο ή σε εκλεκτικές συγγένειες κάποιων...
Η αίσθησή μου είναι το δεύτερο. Το άλλο θα ήταν ακόμα πιο ανησυχητικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπει κανείς μια ανοχή της ΕΛ.ΑΣ. σ΄ αυτές τις παρακρατικές ομάδες και οργανώσεις, οι οποίες έχουν μια πάρα πολύ επικίνδυνη συμπεριφορά. Έχετε διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν κρούσματα δολοφονικών επιθέσεων σε μετανάστες. Εδώ τα κάνουν μπροστά στις κάμερες.
- Μιλάτε για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, έχουμε μια δυναμική του ΣΥΝ.... ο Αλ. Αλαβάνος έχει να παίξει έναν ευρύτερο ρόλο στα πολιτικά πράγματα και σ΄ ένα σκηνικό ανασύνθεσης που οραματίζεστε;.,....
Ο Αλ. Αλαβάνος έχει να παίξει ούτως ή άλλως σημαντικό ρόλο ως Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν ευχής έργο να θελήσει ο ίδιος να παρατείνει την συμμετοχή του στην κεντρική πολιτική σκηνή.
- Με ευρύτερα χαρακτηριστικά; ...
Τι εννοείτε ευρύτερα χαρακτηριστικά; Η ερώτησή σας μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις. Αν εννοείτε να θελήσει να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απ΄ όσο τον γνωρίζω, δεν θα του πήγαινε κάτι τέτοιο και δεν θα το επιθυμούσε.
Κλείνοντας να πω, ότι η πολιτική μας εκπλήσσει διαρκώς. Αυτό είναι ένα δίδαγμα του τελευταίου εξαμήνου τουλάχιστον, ότι αλλάζουν με πολύ γρήγορο ρυθμό τα δεδομένα. Οπότε αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να δούμε πόσο άμεσα θα πάρουμε πρωτοβουλίες, να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συγκυρία και να βγούμε δυναμικά μπροστά.
To Γραφείο Τύπου