Οι καταναλωτές σήμερα βομβαρδίζονται με πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που αγοράζουν. Ο τρόπος με τον οποίο παρέχονται οι πληροφορίες αυτές γίνεται όλο και περισσότερο πολύπλοκος, ενώ η ποιότητα της επισήμανσης των τροφίμων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από το ένα προϊόν στο άλλο και από το ένα κράτος στο άλλο. Επιπλέον, οι καταναλωτές παραπονούνται ότι συχνά οι ουσιώδεις πληροφορίες είναι γραμμένες με πολύ μικρά στοιχεία, κρυμμένες ή επισκιασμένες από διαφημιστικά συνθήματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη πρότεινε μέτρα, ώστε να καταστούν οι ετικέτες των τροφίμων σαφέστερες και πιο ενημερωτικές για τους καταναλωτές της Ε.Ε. Σύμφωνα με την πρόταση στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας των προσυσκευασμένων τροφίμων πρέπει να αναγράφονται βασικές πληροφορίες για τη θρεπτική τους αξία.
Για λόγους δημόσιας υγείας, το σχέδιο κανονισμού επεκτείνει τις απαιτήσεις στην επισήμανση των αλλεργιογόνων και στα μη προσυσκευασμένα προϊόντα, όπως τα τρόφιμα που διατίθενται στα εστιατόρια και σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι και ο κλάδος παραγωγής αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από τους προτεινόμενους νέους κανόνες.
Ο σχετικά πρόσφατος Νόμος (Οδηγία 2001/18 ΦΕΚ 1334Β/21-9-2005) δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως και ιδιαίτερα η σήμανση για την περιεκτικότητα σε γενικές μεταλλαγμένες ουσίες πάνω από το όριο του 0,9%.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
Ποια μέτρα θα πάρουν προκειμένου οι βιομηχανίες τροφίμων να συμμορφωθούν με τις κοινοτικές αποφάσεις και τις ανάγκες των καταναλωτών για την ενημέρωσή τους.
Η ερωτώσα βουλευτής
Αμμανατίδου - Πασχαλίδου Ευαγγελλία