Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/02/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Αλ.Αλαβάνου προς τον Πρωθυπουργό για τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και τις απολύσεις προσωπικού

Σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και τις απολύσεις προσωπικού, απάντησε ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.

Στην παρέμβαση του ο Αλ. Αλαβάνος είπε:

«Θα ήθελα καταρχήν να εκφράσω τη συγκίνηση των βουλευτών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την περιπέτεια της πρώην συναδέλφου της κας Μαριέττας Γιαννάκου, ευχόμαστε να υπάρξει καλή έκβαση και είναι  μια ευκαιρία νομίζω να σκεφθούμε πόσο εύθραυστη και πόσο μέσα στην ανθρώπινη μοίρα είμαστε όλοι και τη σημασία που έχει οι αντιπαραθέσεις να είναι αντιπαραθέσεις ουσίας και όχι σε προσωπικό επίπεδο.

Θέλω να πω ότι καλωσορίζω το υπουργικό συμβούλιο σ΄αυτή την αίθουσα, καλωσορίζω τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο οποίος έφυγε από την ερώτησή μας , που περιλαμβάνει και τη ΔΕΗ, και δεν το καταλαβαίνω. Καλωσορίζω σχεδόν όλους του βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και σχεδόν όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και θέλω να πω ότι αν έχει γίνει αυτό, και είναι πολύ σημαντικό, οφείλεται σε μια τρίχρονη προσπάθεια που έκανε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς να ενεργοποιηθεί η ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Για την ολοκλήρωσή του θέλω να αναφέρω τη θετική συμβολή που είχε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου μας.

Θα ήθελα, κύριε Πρωθυπουργέ, να σας θέσω τρία ερωτήματα με βάση και τη φιλοσοφία που έχετε για την ανάγκη ιδιωτικο οικονομικών όρων που πρέπει να κυριαρχούν σε όλη την οικονομία και στην πρώην δημόσια οικονομία. Τι θα συμβουλεύατε έναν φίλο σας, ο οποίος έχει μια μικρή επιχείρηση και ο οποίος έρχεται και σας λέει : Έχω την επιχείρησή μου και είναι κερδοφόρα να την πουλήσω; Θα του λέγατε να την πουλήσει; Όχι βέβαια. Για ποιο λόγο λοιπόν, και αυτό δεν έχει αποκαλυφθεί στον ελληνικό λαό, πουλάτε όλα τα φιλέτα του δημοσίου, όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου; Κερδοφόρα τα λιμάνια, κερδοφόρος ο ΟΤΕ, κερδοφόρα η Εθνική Τράπεζα, κερδοφόρο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γιατί  πουλάτε τις κερδοφόρες επιχειρήσεις; Και μάλιστα όταν δεν είναι κερδοφόρες όπως ο ΟΣΕ αποκόπτετε , ξεχωρίζετε το φιλέτο από τα κόκαλα, κάνετε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είναι κερδοφόρα και λέτε πουλάμε αυτή. Και σε όσες περιπτώσεις όντως, λόγω ευθυνών των κυβερνήσεων κατά τη γνώμη μας, υπάρχουν μη κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως η Ολυμπιακή δεν μπορείτε να τις πουλήσετε. Τι θα λέγατε στον έλληνα μικρό επιχειρηματία, τον φίλο σας, πουλήστε τες . Γιατί τις πουλήσατε εσείς; Γιατί σήμερα 60% πολλών μεγάλων και ακμαίων πρώην δημοσίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου ανήκουν στα ξένα Funds, τα οποία λυμαίνονται την περιουσία αυτή  και τις δυνατότητες τις αναπτυξιακές;

Η δεύτερη ερώτηση. Αν ένας φίλος σας επιχειρηματίας ερχόταν να σας ρωτήσει : Ξέρετε έχω μια επιχείρηση και θέλω μια συμβουλή από σας. Η επιχείρηση δεν πήγαινε καλά και ήμουν έτοιμος να την πουλήσω αλλά βρήκα ότι ο διευθυντής κλέβει. Τι λέτε να κάνω; Να την πουλήσω ή να το ψάξω πρώτα; Εγώ σας ρωτάω τι κάνετε; Εδώ όταν μιλάμε για Siemens για παράδειγμα και αυτό και σε σας και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι ο ΟΤΕ, όλος ο δημόσιος τομέας που έχει σε μια εποχή της επανάστασης της επικοινωνίας εξοπλισμό Siemens έχει πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα από όσα ήταν ανάγκη. Σημαίνει ότι το κόστος του ήταν πολύ μεγαλύτερο, σημαίνει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει με πολύ μικρότερο κόστος για τη Siemens και για οποιαδήποτε Siemens, σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε πόσο είναι το κόστος, πέρα από το ποιοι, πόσα και σε ποια τσέπη, πόσο κόστος είχε η Siemens. Σας ρωτάω θα το ξαναεξετάσετε; Έχετε τη Siemens, έχετε όλα αυτά που λέγονται για το Υπ. Πολιτισμού και λοιπά, θα έχετε μια νέα αντιμετώπιση στο δημόσιο τομέα ή θα ακολουθείτε τις εύκολες λύσεις πουλάμε, ή αυξάνουμε μέχρι το 2009 100% τα εισιτήρια των λεωφορείων και 40% από αύριο.

Τρίτο ερώτημα. Βλέπετε έναν φίλο σας επιχειρηματία τη μια να παίρνει υπαλλήλους την άλλη να απολύει υπαλλήλους, μια σχιζοφρενική κατάσταση. Τι θα του λέγατε; Θα του λέγατε σοβαρέψου, δεν είναι κατάσταση αυτή. Για ποιο λόγο την πολιτική αυτή την ακολουθείτε εσείς; Για ποιο λόγο τι μια μας λέτε ότι θα φέρετε ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα αυξάνεται το όριο ηλικίας και από την άλλη στα λιμάνια, στον ΟΣΕ στο χρηματιστήριο, ετοιμάζετε εθελούσιες εξόδους; Ετοιμάζετε εθελούσιες εξόδους για να πουλήσετε τις επιχειρήσεις , να πληρώσει το κόστος το κράτος και να επιβαρυνθούν τα ταμεία.  Είναι πολιτική αυτή;

Θέλω να πω καταλήγοντας ότι θεωρούμε ότι η κυβέρνησή σας αυτή τη στιγμή υπονομεύει έναν δημόσιο τομέα ο οποίος ήταν ακμαίος. Θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ευθύνες και για τη ΔΕΗ ακόμη που ανάφερε πριν από λίγο , όταν έδωσε το 49%, όταν  απέκλεισε από 4 διαγωνισμούς τη ΔΕΗ για εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να στηρίξει τη νέα κυβερνητική πρόταση, μια πρόταση που πιστεύει στην ανάπτυξη και τις δυνατότητες του δημόσιου τομέα και εκφράστηκε συνέδριο του Συνασπισμού που ξεκίνησε χθες.