Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/02/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Ε.Αμμανατίδου με θέμα τις "Αντιφατικές και ανησυχητικές οι εξελίξεις στη βιολογική γεωργία"

{από τα Πρακτικά της Βουλής]

Στην επίκαιρη ερώτηση της κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κοντός.

Κύριε Υπουργέ έχετε το λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια καταβάλαμε μία σημαντική προσπάθεια, έτσι ώστε να ενισχυθεί η βιολογική γεωργία και η κτηνοτροφία στη χώρα μας. Είχαμε σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Από 0,8% της καλλιεργηθείσας έκτασης που ήταν τα βιολογικά προϊόντα το 2004, φθάσαμε στο 3%, όταν οι στόχοι που είχαμε θέσει ήταν το 3% να το πιάσουμε το 2010 και αντίστοιχα αυξήθηκε και η βιολογική κτηνοτροφία και είναι σημαντικό ότι αρκετοί, κυρίως νέοι άνθρωποι, ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τα βιολογικά προϊόντα.

Θέλω να σας πω ότι δεν μείναμε μόνο εκεί, αλλά κάναμε μία προσπάθεια έτσι ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά στην αγορά τα βιολογικά προϊόντα, να δημιουργηθεί εθνική διεπαγγελματική βιολογικών προϊόντων, έτσι ώστε να μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις όλοι οι εμπλεκόμενοι με την παραγωγή, την προβολή, την προώθηση και τη διακίνηση των βιολογικών προϊόντων. Δώσαμε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν και άλλοι εκτός από τους πιστοποιητικούς οργανισμούς που λειτουργούσαν, για να μειωθεί και μειώθηκε το κόστος πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων και στελεχώσαμε τον αρμόδιο Οργανισμό, των Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π., έτσι ώστε να μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικούς ελέγχους.

Απαντώντας στην ερώτησή σας θέλω να πω ότι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 ουδεμία σημαντική κατηγορία αγροτικών προϊόντων απουσιάζει από τις επιλέξιμες καλλιέργειες προς επιδότηση πλην των οπωροκηπευτικών, που με βάση κοινοτική απαίτηση –ήταν μία απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ενισχύονται πλέον μέσα από την κοινή οργάνωση αγοράς οπωροκηπευτικών, είτε για τη βιολογική γεωργία είτε για την ολοκληρωμένη διαχείριση.

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις, πρέπει να επισημανθεί ότι η σχετική διαβούλευση για το ύψος των επιδοτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη με την Ευρωπαϊκή ʽΈνωση. Δεν έχει ολοκληρωθεί. Περιμένουμε να μας καταθέσει πρόσθετα στοιχεία το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έχει κάνει και τις αρχικές μελέτες για τον υπολογισμό των ενισχύσεων και πιστεύουμε ότι όταν θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, θα έχουμε ικανοποιητικές ενισχύσεις για τους βιοκαλλιεργητές.

Όσον αφορά τις εκτάσεις που έχουν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα περιβαλλοντικά μέτρα, πρέπει να πούμε ότι ναι μεν έχουμε τρία εκατομμύρια καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων, όμως ενταγμένες στα προγράμματα είναι περίπου ενάμισι εκατομμύριο. Καλύπτονται όλες με τις πιστώσεις του προγράμματος και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα και σε νέους βιοκαλλιεργητές, εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας.

Επίσης λέτε ότι δεν θα μπορούν να δοθούν μέσα από την Κ.Ο.Α. οπωροκηπευτικών σε μεμονωμένους βιοκαλλιεργητές αλλά η Κ.Ο.Α. προβλέπει –και σωστά προβλέπει- μονάδες παραγωγών.

Η κατεύθυνση που δίνεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση –και θα το συζητήσουμε σε λίγο με την επερώτηση που έχει κατατεθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα- είναι οι συλλογικές δράσεις των αγροτών. Εκεί που δεν μπορεί να προχωρήσει κάποιος μόνος του, είτε να διεισδύσει στην αγορά είτε να τυποποιήσει τα προϊόντα είτε να μειώσει το κόστος παραγωγής, μπορεί κάλλιστα να το πετύχει εφόσον ενταχθεί σε μία συλλογική δράση, είτε μιλάμε για ομάδες παραγωγών είτε μιλάμε για συνεταιρισμούς. Γίνεται, λοιπόν, μία προσπάθεια μέσω και του κανονισμού να οργανωθούν καλύτερα οι παραγωγοί στις συλλογικές τους δράσεις.

Εκτός απʼ αυτό θέλω να σας πω ότι για πρώτη φορά προβλέπεται μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 να χρηματοδοτείται και το κόστος της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων. Ανά εκμετάλλευση δίνονται σημαντικές πλέον ενισχύσεις για πρώτη φορά, έτσι ώστε να επιδοτείται το κόστος πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων και αυτό είναι ένα πρόσθετο κίνητρο για να ενταχθούν νέοι βιοκαλλιεργητές στα βιολογικά προϊόντα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Η κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου έχει το λόγο.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κατʼ αρχάς θα ξεκινήσω με τα στοιχεία του Υπουργείου σας που λένε ότι έχουμε μία μείωση κατά 39,48% όσον αφορά τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αυτά δεν είναι δικά μου στοιχεία, είναι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Καταργήσατε το Εθνικό Συμβούλιο Βιολογικής Γεωργίας κι έτσι κλείσατε τις πόρτες στους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι οι βιοκαλλιεργητές, οι πιστοποιητικοί οργανισμοί, οι κρατικοί φορείς, οι καταναλωτές, η λιανική και η χονδρική πώληση και οι συνεταιρισμοί.

Αυτό που κάνατε είναι η σύσταση μιας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, αλλά εδώ νομίζω ότι έχουμε μπερδέψει τους ρόλους. Το Εθνικό Συμβούλιο Βιολογικής Γεωργίας ήθελε ρόλο καθαρά πολιτικό, ενώ η Εθνική Διεπαγγελματική το μόνο που κάνει είναι να διαχειρίζεται κονδύλια.

Δεν θέλω εδώ να αναφερθώ και στην επιβολή συσκευασίας στα προϊόντα βιοκαλλιέργειας. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι γίνεται με όλη αυτήν την ιστορία των προϊόντων, που πρέπει να είναι συσκευασμένα όπως εσείς αναφέρετε και όπως λέει και η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κάποια προϊόντα βιοκαλλιέργειας εξαιρούνται. Οι βιοκαλλιεργητές προσπαθούν εδώ να κατοχυρώσουν μετά από δώδεκα χρόνια ένα θεσμό των μοναδικών αγορών παραγωγών.

Είχαμε μία καταγγελία από το Ευρωκοινοβούλιο κι έτσι εσείς υποχωρήσατε ώστε να συμμετάσχουν και έμποροι στις αγορές αμιγών παραγωγών.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρία συνάδελφε, πρέπει να ολοκληρώσετε.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Προχωρήσατε σʼ ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο είναι απαράδεκτο και αντιαναπτυξιακό. Οι βιοκαλλιεργητές δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τους περιορίζετε μόνο σε μία νομαρχία και δεν τους επιτρέπετε να πάνε σε κάποιον άλλο νομό. Αυτό γίνεται μόνο στην Ελλάδα. Οι τριμελείς επιτροπές ελέγχου του Υπουργείου που συστήσατε, πρώτον, λειτουργούν πλέον γραφειοκρατικά και, δεύτερον, δημιουργείτε μία εικόνα αναξιοπιστίας του ίδιου του συστήματος ελέγχου του κράτους. Θέλω να πω ότι η ένταξη στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών δεν έχει καμμία σχέση και οι βιοκαλλιεργητές έχουν μηδενική εκπροσώπηση. Έχουμε 65% εισαγωγές βιολογικών προϊόντων. Αυτό θα πρέπει να το αναφέρουμε. Είναι σημαντικό ότι οι βιοκαλλιεργητές πρέπει να έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής και οι καταναλωτές να αγοράζουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχει τελειώσει ο χρόνος σας προ πολλού, κυρία συνάδελφε. Πρέπει να ολοκληρώσετε.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ζητώ συγγνώμη, κυρία Πρόεδρε, θα πω μόνο δύο λόγια.

Εσείς μιλήσατε για βοήθεια στις ομάδες παραγωγών και στους συνεταιρισμούς βιοκαλλιεργητών. Περιμένω, κύριε Υπουργέ, να δω τι θα κάνετε από δω και πέρα. Θέλω να ρωτήσω αν θα αυξήσετε βέβαια τα κονδύλια -μου είπατε κάποια πράγματα- και αν θα αναμορφώσετε το θεσμικό πλαίσιο με στόχο τη στήριξη του παραγόμενου προϊόντος και την επιστημονική στήριξη των παραγωγών.

Θα απαγορεύσετε τη χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων και ζωοτροφών;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρία Αμμανατίδου, θα πρέπει να ολοκληρώσετε.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ένα τελευταίο.

Θα θέλαμε να προωθήσετε τα βιολογικά προϊόντα στις καντίνες των σχολείων, στα νοσοκομεία, στα στρατόπεδα και αν μη τι άλλο μέσα στη Βουλή.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, δευτερολογείτε για δύο λεπτά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, θεωρώ ότι απαντώ σε επερώτηση.

Πάντως θέλω να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με την κυρία συνάδελφο όσον αφορά στην καθιέρωση των βιολογικών προϊόντων στα σχολεία, στα νοσοκομεία και εδώ στη Βουλή.

Συμφωνώ μαζί σας και πρέπει να σας πω ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση, μια συζήτηση μάλλον, με τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε να διατίθενται βιολογικά προϊόντα ιδιαίτερα στα σχολεία, για να γίνουν γνωστά τα βιολογικά προϊόντα στους μαθητές και να συνεχίσουν να τα καταναλώνουν και αργότερα.

Θέλω να σας πω ότι υπήρχε το Εθνικό Συμβούλιο Βιολογικών Προϊόντων το οποίο συνήλθε δυο φορές και τίποτα απʼ αυτά που αποφασίστηκαν ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Ενώ η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Βιολογικών Προϊόντων συνέρχεται, αποφασίζει, δεν διαχειρίζεται κονδύλια όπως αναφέρατε –δεν ξέρω από πού πήρατε αυτήν την πληροφορία- αλλά ουσιαστικά αποτελεί και τον σύμβουλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων θέλω να σας πω ότι έγινε ευρεία διαβούλευση, έγιναν πάρα πολλές συσκέψεις. Την αρμοδιότητα έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Καταλήξαμε σε ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο καλύπτει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τους βιοκαλλιεργητές και αυτούς οι οποίοι διαθέτουν βιολογικά προϊόντα.

Η βιολογική γεωργία και η βιολογική κτηνοτροφία είναι μια διαφορετική κουλτούρα και πρέπει να το καταλάβουμε. Είναι μια νοοτροπία που διαπνέει κυρίως νέους αγρότες. Όμως, εκείνο που πρέπει επίσης να αντιληφθούμε είναι ότι δεν πρέπει να την στηρίξουμε μόνο στις επιδοτήσεις και στις ενισχύσεις. Για πολλά χρόνια η ελληνική γεωργία δυστυχώς βασίστηκε στις επιδοτήσεις. Ακολούθησε μια στρεβλή ανάπτυξη.

Εκείνο, λοιπόν, που θα πρέπει να γίνει είναι να προβληθούν με τον καλύτερο τρόπο τα βιολογικά προϊόντα, να αυξηθεί η παραγωγή. Συμφωνώ ότι γίνονται εισαγωγές και θα πρέπει με δικά μας προϊόντα να καλυφθεί το κενό αυτό. Να γίνουν γνωστά τα βιολογικά προϊόντα έτσι ώστε να υπάρχει με την υψηλή εμπορική αξία και την υψηλή εμπορική τιμή ένα κίνητρο για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τη βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία. Πάντως θέλω να σας ότι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνεται μια μάχη έτσι ώστε να βελτιωθούν οι επιδοτήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν και άλλοι βιοκαλλιεργητές να τύχουν ενισχύσεων που, όπως είπα όμως, δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κίνητρο για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στον τόπο μας.