Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/02/2008

Ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου, Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό στην Ολομέλεια της Βουλής

Πριν μπούμε στο θέμα, θα ήθελα να αναφέρω όλα τα μετεωρολογικά δελτία προβλέπουν ότι για 4-5 ημέρες η Ελλάδα μπαίνει σε πολιτικό ψύχος. Και γι αυτό εκ μέρους του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα έκτακτα μέτρα, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένους, τους νέους εξαρτημένους που γυρίζουν στις πλατείες, τους μετανάστες τύπου Πάτρας που μένουν σε χαρτονένια κουτιά, για να μην έχουμε ούτε έναν νεκρό, ούτε έναν που να χρειαστεί να μπει στο νοσοκομείο, γιατί το κράτος μπόρεσε προληπτικά να παρέμβει.

Μπαίνοντας στο θέμα, κ. Πρωθυπουργέ έχω μια ερώτηση. Γιατί κάνουμε εδώ μέσα τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό; Και γιατί δεν την κάνουμε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Αυτή την εικόνα είδα στη Βουλή. Είδα μια εικόνα, να προχωράτε εσείς στις μεταρρυθμίσεις σας, που υποτίθεται ότι προωθούν τα συμφέροντα της κοινωνίας, και να είναι η Βουλή ζωσμένη από τα ΜΑΤ. Και νομίζω ότι αυτό μόνο δείχνει το προς τα πού πάνε οι μεταρρυθμίσεις σας αυτές. Και μέσα στους εργαζόμενους βλέπουμε να είναι όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων που βλέπουν από μια οθόνη τη συζήτηση. Ανάμεσα σ΄ αυτούς, όλοι οι επιστήμονες της χώρας μας διαμαρτύρονται για τα μέτρα που παίρνετε.

Πιστεύω ότι δεν είστε μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός. Σήμερα είσαστε ένας φοβισμένος Πρωθυπουργός. Και το λέω αυτό, διότι είδαμε μέσα από κωδικές λέξεις ότι αναφέρεστε σε πολύ αρνητικές παρεμβάσεις σε σχέση με κεκτημένα δικαιώματα που δήθεν απειλούν το ασφαλιστικό σύστημα. Ή δεν αναφέρεστε καθόλου σε μια σειρά ζητήματα που έχουν συζητηθεί, όπως είναι το θέμα της εξομοίωσης της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών ή όπως είναι άλλα ζητήματα. Κι αυτό τι δείχνει; Και το λέω ως ένα στοιχείο ελπίδας. Δεν λέω ότι εγκαταλείψατε όλα αυτά τα οποία έχουν γραφτεί στον Τύπο και τα οποία, είτε ο κ. Μαγγίνας, είτε η κα Πετραλιά, έχουν πει ή υπαινιχθεί. Λέω ότι ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν μπορεί να κάνει άμεση αναφορά σ΄ αυτά τα ζητήματα σημαίνει ότι υπάρχει ένα κίνημα το οποίο μπορεί να σταματήσει, να ανατρέψει ιαυτή την πορεία, να μην περάσουν αυτά τα σχέδια και να δημιουργηθούν θετικότερες προοπτικές στο θέμα της ασφάλισης.

Είπατε 3-4 πυλώνες με αξίες που στηρίζεται η πολιτική σας. Εγώ θα πω ότι έχει τέσσερις πυλώνες η πολιτική σας, οι οποίοι σημαίνουν τέσσερα ψέματα.

Το πρώτο ψέμα στο οποίο αναφέρεστε είναι ότι έχουμε μια επιταχυνόμενη δημογραφική γήρανση. Είπατε χαρακτηριστικά, παλιά ήταν 4 εργαζόμενοι απέναντι σ΄ έναν συνταξιούχο, σήμερα είναι 1,7 εργαζόμενοι απέναντι σ΄ ένα συνταξιούχο. Ο παππούς μου, αν ήταν αγρότης, μπορούσε να παράγει τότε, πριν από 50 χρόνια, το βιος για μια οικογένεια δέκα ατόμων. Ο σημερινός αγρότης, με τα τρακτέρ, την τεχνολογία του, τους ψεκασμούς, παράγει βιος για 100 άτομα, εφ΄ όσον μπορεί να το δώσει και στην αγορά βέβαια. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αυτή η μείωση των εργαζομένων σε σχέση με τους συνταξιούχους υπεραντισταθμίζεται από την αύξηση της παραγωγικότητας. Και αν πάρουμε, όχι τα τρομερά αισιόδοξα ποσοστά και προοπτικές που δίνεται εσείς, αν πάρουμε μια μέση αύξηση της παραγωγικότητας 3%, ένας εργαζόμενος θα παράγει όσο σήμερα 4,5 εργαζόμενοι. 1,7 εργαζόμενοι επομένως απέναντι σ΄ έναν συνταξιούχο, σημαίνει 7 σημερινοί εργαζόμενοι. Επομένως δεν μπορείτε τη σχέση αυτή ανάμεσα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους να την αποσπάτε και να την αποκόπτετε από την παραγωγικότητα, σε μια στιγμή που υπάρχει τεχνολογία, ανάπτυξη, πλούτος, επιστημονικές δυνατότητες, ώστε να ζήσουμε όλοι χωρίς να κόβουμε δικαιώματα.

Το δεύτερο ψέμα που λέτε, ότι το κράτος δεν έχει πόρους για κοινωνική πολιτική. Το κράτος έχει πόρους για πάρα πολλά θέματα. Δεν έχει πόρους όμως για την κοινωνική πολιτική. Και βλέπουμε δυστυχώς ότι παντού, ότι έχει σχέση με την κοινωνία, παιδεία, υγεία, ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια, η Ελλάδα έχει τους χειρότερους δείκτες μέσα στην Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι η πιο άγρια χώρα από την άποψη της κερδοσκοπίας και της συσσώρευσης κερδών και της μείωσης του ρόλου στο εθνικό εισόδημα  των εργαζομένων απ΄ όλες τις χώρες της Ε.Ε.  Απλώς λέω ότι το μερίδιο του κεφαλαίου  στην Ελλάδα σε σχέση με την προστιθέμενη αξία είναι 56%. Στην Ε.Ε. των «27» είναι 36%. Βρέστε πόρους από εκεί. Η ανισότητα στην κατανομή εισοδήματος της ανώτερης κλίμακας 20% με την κατώτερη, στην Ελλάδα η ανώτερη έχει 6 φορές περισσότερο εισόδημα, στην Ε.Ε. πέντε φορές. Βρέστε χρήματα από εκεί.

Λυπάμαι που χρησιμοποιώ ως επιχειρήματα τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η φορολογική επιβάρυνση του κεφαλαίου κ. Πρωθυπουργέ. Στην Ελλάδα είναι 15,4%. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 25,3%. Γιατί ψάχνετε πόρους σε ΦΠΑ, σε πώληση επιχειρήσεων κ.λπ.

Το τρίτο ψέμα είναι ότι παρουσιάζετε την πορεία για την ασφάλιση ότι είναι αναμφισβήτητα αυτή, κι ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Και δεν λέτε ότι αυτό γίνεται μέσα από το πλαίσιο των πολιτικών οι οποίες εφαρμόζονται σήμερα. Η ίδια η Διεθνή Τράπεζα έχει πει ότι οι χώρες που θα αντιμετωπίσουν τα έντονα στατιστικά προβλήματα είναι οι χώρες οι οποίες προσπαθούν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσα από την φθηνή εργασία και όχι οι χώρες που προσπαθούν να την αυξήσουν μέσα από την εκπαίδευση, την υψηλή τεχνολογία, το προωθημένο εργατικό δυναμικό κ.λπ.

Και μ΄ αυτή την άποψη, το πρόβλημα στην ασφάλιση στην Ελλάδα είναι κρίκος με τις άλλες πλευρές της πολιτικής σας. Κρίκος με το θέμα της ανεργίας, όπου δεν υπάρχουν πόροι, από μία εφεδρική δύναμη εργασίας. Κρίκος με τις ευαίσθητες μορφές εργασίας. Κρίκος με τους ανασφάλιστους νέους. Κρίκος με τα δημόσια Πανεπιστήμια, όπου δεν δημιουργείς εργατικό δυναμικό υψηλής ικανότητας. Κρίκος με την οικολογική σας πολιτική, που θα μπορούσαμε να είχαμε την πράσινη απασχόληση. Κρίκος με την πολιτική στο δημόσιο τομέα, όπου βλέπουμε να γίνεται αυτό το σχιζοφρενικό που μας λέτε εδώ πέρα, ότι θα αντιμετωπίσετε τις πρόωρες συντάξεις και θα καταδικάζετε τους εργαζόμενους στα λιμάνια, για παράδειγμα, της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης ή τα άλλα λιμάνια ή σε άλλους φορείς του δημοσίου που εκποιείτε τώρα, να οδηγούνται στην εθελούσια έξοδο.

Και το τέταρτο ψέμα, το μεγάλο ψέμα είναι η καταλήστευση των αποθεματικών. Τι ψάχνετε; Γιατί κάνετε μεταρρυθμίσεις; Γιατί δεν στηρίζετε τα αποθεματικά των ταμείων, πρώτα απʼ όλα ως την πρώτη μεταρρύθμιση, που θα μπορούσατε να κάνετε, είναι να εφαρμόσετε τους νόμους τους δικούς σας, και θα ήταν πάρα πολύ σημαντική.

Εάν είχατε φίλο έναν μικρό επιχειρηματία που του χρωστάνε, τι θα του λέγατε; Να πάει να βρει τους γείτονες να πάρει τα λεφτά του ή να κόψει το φαϊ από τα παιδιά του; Αυτό κάνετε εσείς. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σʼ ένα ρωμαϊκό όργιο πάνω στα αποθεματικά των ταμείων. Το οποίο έχει ιστορικό βάθος από το 1950 με τις άτοκες καταθέσεις και το αρνητικό επιτόκιο στην Τράπεζα της Ελλάδας, με την χρηματιστηριακή φούσκα που έγινε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να τονωθεί η κεφαλαιαγορά, για να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, με τα δομημένα ομόλογα, τα οποία ήταν τόσο ακραία που είδαμε κολοσσούς σαν την JP MORGAN να καταφέρνουν να βγάζουν άνομους πόρους από τα αποθεματικά των ταμείων.

 Εδώ είναι άγρια η κατάσταση πέρα απʼ αυτό. Έχουμε μια εισφοροδιαφυγή 4,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τι κάνετε κύριε Πρωθυπουργέ; Για ποιο λόγο χτυπάτε τους επιστήμονες, χτυπάτε τους άλλους φορείς, χτυπάτε υγιή ταμεία και δεν κάνετε τίποτα για την εισφοροδιαφυγή. Έχουμε μια στις έξι επιχειρήσεις αδήλωτη. Έχουμε 1.100.000 εργαζομένους ανασφάλιστους. Έχουμε χρέη από το 1% που προβλέπει ο νόμος του 2002 που φθάνουν περίπου το 1 δις ευρώ. Έχουμε χρέη 4,5 δις για την υγεία από τα 3,8 που προβλέπει ο νόμος της Ν.Δ. για τις δαπάνες υγείας στην αρχή της δεκαετίας του 1990. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός. Κανένας απολύτως. ΜΑΤ έχετε έξω.

Βάλτε ΜΑΤ στις μεγαλοεπιχειρήσεις. Οικονομικούς ελεγκτές εννοώ, στους μεγάλους κομματικούς φίλους που υπαγορεύουν την οικονομική πολιτική. Με το οργανόγραμμα του 1989 το ΙΚΑ έπρεπε να έχει 12.000 εργαζόμενους και σήμερα έχει 8.300. Γιατί χρησιμοποιείτε το STAGE μέσα στο ΙΚΑ, δηλαδή ανασφάλιστους εργαζόμενους μέσα στο ίδιο το ΙΚΑ, που τους ποδοπατάτε και δουλεύουν στο ΙΚΑ, στον βασικό οργανισμό ασφάλισης, παίρνουν 500 ευρώ, δεν ξέρουν τι θα πει Χριστούγεννα και Πάσχα; Είναι ανασφάλιστοι. Κέντρα Ελέγχου, υπάρχουν 4 που υπολειτουργούν. Προχθές ήμουν στο Κέντρο Ελέγχου του Ηρακλείου, είναι ένα από τα τέσσερα. Από τους 30 υπαλλήλους που προβλέπονται, στην πραγματικότητα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα γραφεία μόνο πέντε υπάλληλοι.

Μʼ αυτή την έννοια κ. Πρωθυπουργέ, ο απολογισμός σας είναι πολύ άσχημος. Οι πέντε πυλώνες σας είναι ψεύτικοι.

Θέλω να αναφερθώ και σʼ ένα ζήτημα που δεν είναι μικρό. Κάνατε κάποιες αναφορές στον πολιτισμό και στις εξελίξεις που έρχονται. Πραγματικά είμαστε σε μια φάση μεταβατική, που αφορά όλες τις διαστάσεις και όλες τις πλευρές του πολιτισμού μας, ανάμεσα στις οποίες είναι και το πώς αντιμετωπίζουμε την τρίτη ηλικία. Ζούμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την τεχνολογική επανάσταση, τον καπιταλισμό του καζίνο, ο οποίος εκπορεύεται από την Αμερική και απλώνεται παντού, ζούμε σε μια μεγάλη κρίση αλλά και σε νέες δυνατότητες, πολιτικές και οικονομικές.

Είμαστε σε μια μεταβατική φάση. Κάθε κοινωνία κρίνεται από το πώς αντιμετωπίζει την τρίτη ηλικία. Οι Εσκιμώοι μέχρι πριν από μερικές δεκάδες χρόνια, άφηναν τους ηλικιωμένους έξω στην ύπαιθρο, μέσα στους πάγους, να τους φάνε οι λύκοι. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, σε διάφορα μέρη όπως η Κρήτη, τον ηλικιωμένο, αυτό τον απόμαχο της δουλειάς, το σημερινό συνταξιούχο, τον αναλάμβανε ένα παιδί, που έπαιρνε και το λεγόμενο «γεροντομοίρι», το αντίστοιχο κομμάτι της περιουσίας.

Στην Ευρώπη και σʼ όλον τον κόσμο, κάτω από ένα κίνημα σοσιαλιστικό, μαζί με τον αγώνα για το οχτάωρο, μαζί με το δικαίωμα της απεργίας, αναπτύχθηκε η ιδέα της ασφάλισης, της συνταξιοδότησης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σήμερα ζούμε στην Ελλάδα και παντού την αντεπίθεση του καπιταλισμού, ο οποίος φθάνει σε ακραία όρια. Έχουμε φθάσει στην Αμερική, όπου έχει επικρατήσει το σύστημα της ιδιωτικής συνταξιοδότησης να έχουμε τα death bonus. Τα ομόλογα θανάτου. Τι είναι τα ομόλογα θανάτου; Άνθρωποι του μέλλοντος, που θα είναι στην Ελλάδα, αν υπάρχει η δική σας πολιτική, νʼ αναγκάζονται να πάνε στην ιδιωτική ασφάλιση, κάνουνε συμβόλαιο ζωής για να στηρίξουν την οικογένειά τους, που δεν μπορούν να το ξεπληρώσουν, όπως έγινε με τα στεγαστικά δάνεια τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που το δίνουν ένα κομμάτι ψωμί, που το παίρνουν οι μεγάλες ομάδες των επιθετικών κεφαλαίων  και έχουμε φθάσει σʼ αυτήν την μακάβρια κατάσταση. Το άκρον άωτον αυτή της καπιταλιστικής λογικής της ιδιωτικοποίησης της ασφάλειας. Δηλαδή, τα μεγάλα κεφάλαια να περιμένουν να πέφτει ένας-ένας, να φεύγει απʼ αυτή τη ζωή, προκειμένου να εισπράξουν αυτά την αποζημίωση ζωής που υπάρχει. Είναι λάθος αυτό. Μια κοινωνία κρίνεται από το πώς αντιμετωπίζει την τρίτη ηλικία. Με τη λογική σας, της μείωσης του κόστους, εγώ θα σας πω γιατί να μην βρούμε μέτρα να μη ζούνε πάνω από τα 75 ή τα 80. Αυτή είναι η λογική σας. Έχουμε πολλούς, ζουν πολύ, μας μαζεύτηκαν πολλοί. Θα τους πάμε στη Μακρόνησο; Θα τους έχουμε συσσίτια εκεί;  Αυτή είναι η λογική σας. Αντί να δούμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία που έχει τεράστια επανάσταση, έχει τη δυνατότητα τεράστιων πόρων και μπορεί να κάνει αυτό το κομμάτι της ζωής, που είναι η τρίτη ευκαιρία  στη ζωή, παιδί – έφηβος, είναι η τρίτη ευκαιρία. Είσαι καλά, έχεις ελεύθερο χρόνο, έχεις απαλλαγεί από την καταπίεση της δουλειάς, έχεις τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης, προσφέρεις κοινωνικό έργο χωρίς να πληρώνονται, οι παππούδες και οι γιαγιάδες που ασχολούνται με τα παιδιά και από την άλλη έχει τα κακά. Χάνεις το σύντροφο ή τη σύντροφό σου, είναι η εποχή της  κατάθλιψης, το τέλος αυτής της περιόδου για όλους μας, δεν είναι άλλο από το θάνατο. Αντί να υπάρχει μια κοινωνία, μια κυβέρνηση κι ένας πολιτισμός, ο οποίος σέβεται την τρίτη ευκαιρία, δίνει δυνατότητες. Να υπάρχει ένας πρωθυπουργός, ο οποίος έχει διαβάσει τον «Έρωτα στα Χρόνια της Χολέρας» του Μαρκές, που σημαίνει ότι μπορείς να τα κάνεις όλα, μπορείς ακόμη και νʼ αγαπήσεις όταν είσαι συνταξιούχος, αντί να κάνουμε αυτά, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι πώς θα περικόψουμε τις διάφορες κατακτήσεις, τις οποίες έχουν οι εργαζόμενοι ως συνταξιούχοι.  Και με έννοιες όπως η ισότητα, η κατάργηση των διακρίσεων.

Εμείς στην Αριστερά έχουμε μεγαλώσει με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, με τις ιδέες του Μαρξ και του Εγκελς, με την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την αδελφοσύνη και αισθανόμαστε όταν ακούμε από τα χείλη της δεξιάς της  λέξη ισότητα, αισθανόμαστε ρίγος. Ισότητα προς τα κάτω, σʼ όλο το σχέδιο μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. 60 οι γυναίκες, 65 οι άνδρες. Οι γυναίκες οι οποίες έχουν περάσει τη ζωή εργαζόμενες, γεννώντας, προσέχοντας κι έχοντας την κύρια ευθύνη των παιδιών. Γιατί να μην κάνουμε 60 και τους δύο. Γιατί οι γυναίκες από τα 60 να πάνε στα 65. Τι είναι αυτά τα μέτρα που εξαγγέλλεται για τις εργαζόμενες μητέρες;  Πάτε να τους κόψετε τη δυνατότητα πρόωρης απελευθέρωσης από την εργασία, στο όνομα του ότι θα τους πετάτε ένα κομμάτι ψωμί, τη στιγμή που είναι μητέρες. Αισθανόμαστε φόβο όταν ακούμε ενοποιήσεις. Γιατί να μην θέλει κανείς την ενοποίηση ταμείων, μεγάλους οργανισμούς, σύγχρονη τεχνολογία, μηχανογράφηση, εκπαιδευμένο προσωπικό κλπ αλλά με συναίνεση των εργαζομένων, με σεβασμό στις κατακτήσεις τους και τα αποθεματικά τους, όχι για να τα βάλουμε στο χέρι. Μέσα σʼ αυτό το πλαίσιο ακούσαμε και τα βασικά μέτρα που προτείνονται σήμερα.  

Πρώτον ενοποίηση ταμείων. Κατʼ αρχήν γιατί κάνετε αυτή τη δουλειά με τους επιστήμονες. Γιατί προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα κοινωνικό μίσος των άλλων εργαζομένων προς τους επιστήμονες. Τον μετανάστη, τον έλληνα οικοδόμο, ανεβάστε τον στο επίπεδο του μηχανικού, αν θέλετε. Όχι να δημιουργείτε αυτή την κατάσταση. Και όλους μαζί φέρτε τους στο επίπεδο αυτών που έχουν τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, που σας έδωσα μερικούς δείκτες. Εκεί θα δούμε την ιδέα της δικαιοσύνης, της συνάντησης κλπ.

Μιλάτε για ενοποιήσεις ταμείων. Γιατί; Εγώ ξέρω ότι το ταμείο του ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔ, έχει 100.000 ασφαλισμένους περίπου και για συντάξεις κλάδου ασθενείας κοστίζει ο καθένας 160 ευρώ. Στο ΙΚΑ το οποίο έχει 2 εκατομ. ασφαλισμένους κοστίζουν 195 ευρώ ο καθένας. Ξέρω ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει αυτή τη στιγμή αποθεματικό 3 δις ευρώ κι έχει ετήσιο πλεόνασμα 235 εκατομ. ευρώ. Γιατί θέλετε να βάλετε χέρι; Θέλετε να βάλετε χέρι κάπου σώνει και καλά. Να σας πω εγώ. Τράπεζα Πειραιώς.  ΑΛΦΑ BANK. EUROBANK, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, εφοπλιστές. Βάλτε χέρι αν θέλετε για την ασφάλιση. Προσπαθείτε σ΄ αυτούς που έχουν κάποιες μικρότερες κατακτήσεις να βάλετε χέρι. Κατακτήσεις που τους τις αφαιρείτε με τις διαδοχικές μεταρρυθμίσεις σας. Δείτε τι θα πάρει ένας δικηγόρος σύνταξη, 600 ευρώ, αντί να πάρει 1100 ή 1200 που έπαιρνε παλιότερα. Προσπαθείτε να κάνετε την ενοποίηση των ταμείων αυτών χωρίς κανένα διάλογο. Δεν τους καλέσατε σε διάλογο και σε ψευτοδιαλόγους που βρέθηκαν, όπως το ΤΕΕ βρέθηκε στο διάλογο για τα βαρέα και ανθυγιεινά και αναγκάστηκε να αποχωρήσει, διότι δεν δεχόσασταν την άποψη για επιστημονικά κριτήρια σχετικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Κάνατε μυστικές ψηφοφορίες. Είναι παγκόσμιο πρότυπο αυτό. Η ενοποίηση ταμείων και μάλιστα με βάση το μορφωτικό επίπεδο. Που έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα; Με βάση το μορφωτικό επίπεδο ή με βάση τα αποθεματικά τα οποία ορέγεστε; Είδαμε δύο παραδείγματα ενοποίησης. Το Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, το ΠΑΣΟΚ το έκανε, όπου υπήρχε το ΤΕΒΕ, το Ταμείο Σύνταξης Αυτοκινητιστών, το Ταμείο Ασφάλισης Εμπόρων. Το ΤΕΒΕ είχε μία θετική κατάσταση και τι είναι σήμερα, έτσι που έγινε; Είναι ένα ταμείο το οποίο δεν μπορεί να πληρώνει τις συντάξεις. Και είδαμε και τις ενοποιήσεις στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Με ποιόν τρόπο γίνανε; Με περικοπές δικαιωμάτων τραπεζοϋπαλλήλων κι άλλων εργαζομένων σε σχέση με την ηλικία συνταξιοδότησης, σε σχέση με το ποσόν της σύνταξης, σε σχέση με τα δικαιώματα της γυναίκας και την ίδια στιγμή μεταφορά τεράστιων υποχρεώσεων της εργοδοσίας προς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, το νέο ταμείο. Δεν μπορεί να παιχθούν οι εργαζόμενοι, να περάσει αυτή η ιδέα της ενοποίησης η οποία έχει βασικό πυρήνα της το να μπορέσουν να κλαπούν τα αποθεματικά υγειών ταμείων.

Είπατε για το Ταμείο Αλληλεγγύης. Συγχαρητήρια. Λέτε θα σας δώσουμε το 10% των αποκρατικοποιήσεων. Αυτό είναι μίζα. Δεν ξέρω αν ξέρει η κυβέρνηση από άλλες πολιτικές. Είναι μίζα προς τους εργαζόμενους. Ελάτε να πουλήσουμε το δημόσιο πλούτο κι εσείς θα πάρετε το 10%. Όχι η απάντηση είναι όχι και το βλέπετε σʼ όλα τα μέτωπα των δημοσίων επιχειρήσεων. Δεν δέχονται προϊόν εγκλήματος. Λέτε θα σας δώσουμε και το 4% του ΦΠΑ. Ποιού ΦΠΑ θα μας δώσετε το 4%; Υπολογίζετε ότι θα είναι περίπου 800 εκατομ. ευρώ όταν τα χρέη του Δημοσίου στο ΙΚΑ μόνο είναι 9.4 δις ευρώ. Αυτό θυμίζει τη λογική Μέρκελ, η οποία έκανε αύξηση 3% του ΦΠΑ στο όνομα του να εξασφαλίσει πόρους για τα ασφαλιστικά ταμεία. Και είναι μία ερώτηση κε Πρωθυπουργέ που θέλουμε απάντηση στη δευτερολογία σας. Διαβεβαιώνετε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει μέχρι το τέλος της διακυβέρνησης σας, που μπορεί να είναι πιο σύντομο απʼ ότι πιστεύετε, καμία αύξηση του ΦΠΑ. θέλω μια απάντηση και σʼ αυτό στη δευτερολογία σας. Το τρίτο είπατε για τον κοινωνικό πόρο, βάλατε μέσα σʼ αυτό το ταμείο Αλληλεγγύης τον κοινωνικό πόρο. Κοινωνικός πόρος, ναι, φυσικά συμφωνούμε. Φορολογούμε αυτούς που έχουν μετοχές, που παίζουν στο χρηματιστήριο, τα μεγάλα κεφάλαια. Αυξήστε πάλι το συντελεστή φορολογίας των κερδών. Κάντε το. Κάντε ένα κοινωνικό ταμείο αν θέλετε. Βάζοντας χέρι στον κοινωνικό πόρο, στα αγγελιόσημα ή στους δικηγόρους, αυτοί είναι περίπου οι κοινωνικοί πόροι. Υπάρχει η εμπειρία του ΤΣΑΥ, είχε κοινωνικό πόρο το ΤΣΑΥ, αυτό αντικαταστάθηκε με 36 εκατομ. ευρώ κρατική ενίσχυση και τελικά δεν πέρασε τίποτα. Μʼ αυτήν την έννοια η προσπάθεια αυτή στην πραγματικότητα τείνει στο να αφαιρέσει στοιχεία για το μελλοντικό αποθεματικό, να υποθηκεύσει και να οδηγήσει σε μια εξασθένιση σημαντικά ταμεία, προκειμένου να ζητήσετε από άλλους τη στήριξη αυτή. Το τέταρτο, είπατε μεγάλα ταμεία τα οποία θα διοικούνται σωστά, πράγμα που σημαίνει στην πραγματικότητα αμφισβήτηση της αυτοδιοίκησης των ταμείων, που είναι μια μεγάλη κατάκτηση και που εδώ έχουμε πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Δέστε για παράδειγμα την υπόθεση του ΤΣΠΕΑΘ στους δημοσιογράφους που έπαιξε με τα ομόλογα και το Ταμείο των εργαζομένων στον τύπο, με πρόεδρο τον Νίκο τον Κιάο, αυτοδιοικούμενο, το οποίο έχει μια εξαιρετική απόδοση. Μας είπατε πέμπτο σημείο τα βαρέα και ανθυγιεινά. Μιλάτε σοβαρά; Βαρέα και ανθυγιεινά. Το δημόσιο είναι ο χειρότερος εργοδότης σχετικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Αν χρειαζόταν κάτι θα ήταν η επέκτασή τους. Γιατί οι νοσηλευτές δεν συμμετέχουν στα βαρέα και ανθυγιεινά; Γιατί ουσιαστικά ακόμη και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Γιατί το πολιτικό προσωπικό της Εθνικής Άμυνας δεν συμμετέχει στα βαρέα και ανθυγιεινά μόνο και μόνο επειδή είναι στο δημόσιο. Μας είπατε για τα κίνητρα και τα αντικίνητρα, το έβδομο σημείο, που σημαίνει ότι είναι πολύ μεγαλύτερες οι μειώσεις από 4,5% σε 8%, απʼ ό,τι έχει γραφεί,  σε όσους παίρνουν πρόωρη σύνταξη και μας μιλήσατε και για την κατώτερη σύνταξη.

Η κατώτατη σύνταξη είναι αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο απʼ όλα. Διότι δεν είναι ένα εισόδημα που εξασφαλίζεται σε ανθρώπους που είναι σε απορία, φτώχεια κλπ. Στην πραγματικότητα είναι βασικός πυλώνας αυτού του συστήματος, το οποίο υποβαθμίζει την κύρια ασφάλιση και οδηγεί στην επαγγελματική ασφάλιση δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση και ουσιαστικά μέσα από την κατώτατη σύνταξη δείχνετε το μέλλον.  Λέτε στους δικηγόρους, λέτε στους οδοντογιατρούς, λέτε στους εργαζόμενους στα εργοστάσια, λέτε στους μηχανικούς, αυτό είναι το μέλλον σας. Η κατώτατη σύνταξη.

Αυτή είναι μια κριτική στα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση που δυστυχώς, και το λέω με μεγάλη μου λύπη, τη φιλοσοφία τους τη συμμερίζεται και  η αξιωματική αντιπολίτευση. Άκουσα με μεγάλη ανησυχία τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει ότι είναι δικές μας ιδέες. Το Ταμείο Αλληλεγγύης, ο κουμπαράς, είναι δική μας ιδέας. Είναι κρίμα να είναι δική σας ιδέα. Θέλω να σας πω ότι ακόμη και ο κ. Γιαννίτσης ο οποίος έχει γίνει γνωστός για το επιθετικό νομοσχέδιο, που έφερε, στα θέματα της ασφάλισης, παρουσιάζοντας το  βιβλίο του προχθές, είπε ότι, οι πολιτικές αυτές του ΠΑΣΟΚ, για επαγγελματικά ταμεία, για κεφαλαιοποιητικά σχήματα, για διάκριση προνοιακών ασφαλιστικών εισφορών, για ανταποδοτικότητα, για κατώτατη σύνταξη στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης, ουσιαστικά καταργούν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Λυπάμαι και περιμένω μια τοποθέτηση από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι απών αυτή την ώρα από ʽδω, σε σχέση με το νόμο Ρέππα, τον οποίο εκθείαζε σήμερα το πρωί στα ΕΛΤΑ και τον ΟΣΕ έφθασε εγκύκλιος από το Υπουργείο φαντάζομαι Κοινωνικής Απασχόλησης, ότι οι συντάξεις των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες κλπ αρχίζουν και μειώνονται σταδιακά από φέτος από 80% του μισθού του τελευταίου μήνα στο 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας πενταετίας. Είναι μια μεγάλη υποβάθμιση η οποία ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, η οποία εφαρμόζεται από τη Ν.Δ. η οποία κοινοποιήθηκε στις επιχειρήσεις σήμερα και θέλουμε να ξέρουμε, αν υιοθετεί ακόμη κι αν ευλογεί ακόμη αυτήν την πολιτική το ΠΑΣΟΚ. Αυτό καταλάβαμε τουλάχιστον από την τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Κλείνοντας κα Υπουργέ, θέλω να πω ότι η δική μας επιλογή είναι διαφορετική. Πιστεύω ότι πρέπει να στηριζόμαστε στην Αλληλεγγύη των γενεών, την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου, τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης, στην αλληλεγγύη απέναντι στις γυναίκες, στη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο στις τιμές αλλά και στις παροχές, στην ενεργητική αξιοποίηση της περιουσίας, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην αυτοδιοίκηση των   ταμείων, στην στήριξη των κατωτέρων συντάξεων ειδικά για τους αγρότες, αλλά και για άλλες κατηγορίες, στην αύξηση της απασχόλησης, έχοντας εργασιακές  εφεδρείες, στην τριμερή χρηματοδότηση.

Θεωρούμε και καταλήγω μʼ αυτό, θα καταθέσω στα πρακτικά ένα πλήρες πρόγραμμα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε σχέση με τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης, θέλω να πω ότι ματαιοπονείτε. Αποσύρετε τα αυτά τα μέτρα. Δεν είναι ο κ. Παυλόπουλος εδώ. Ας δει τις δημοσκοπήσεις. Πρέπει νʼ αλλάξει πάλι τον εκλογικό νόμο. Δεν φθάνουν 50 βουλευτές. Πρέπει να γίνουν 70 βουλευτές. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το σύστημα αλλάζει. Ο δικομματισμός όντως είναι στο κύκνειο άσμα του. Ο λαός, η νεολαία, οι πολίτες ζητάνε έναν άλλο δρόμο. Ζητάνε να λυθούν απλά πράγματα για την ασφάλιση τα οποία εσείς ανέχεστε γιατί βολεύουν το μεγάλο κεφάλαιο. Ζητάνε μια πολιτική αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, σεβασμού στους νέους.

Εμείς αισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη ξέροντας και βλέποντας ότι το όχημα γιʼ αυτήν την νέα πολιτική, γιʼ αυτή τη νέα κυβέρνηση, γιʼ αυτή τη νέα πλειοψηφία είναι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με κάθε τρόπο.  

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ

k. Πρωθυπουργέ, στο ποτήρι σας έχετε το αμίλητο νερό; Νομίζετε ότι είναι παρουσία κυβέρνησης και Πρωθυπουργού αυτές οι αντιπαραθέσεις που κάνετε με την αξιωματική αντιπολίτευση, που το βλέπετε, τελειώσανε. Είναι για την ιστορία πια. Είναι για όσους κάνουν διδακτορικό για το τέλος μιας φάσης.

Σας έβαλα δύο ερωτήματα, ανάμεσα στα άλλα.

Πρώτον, ανησυχούμε. Θέλουμε να ξέρουμε τι κάνει η κυβέρνηση εν όψει αυτής της βαριάς μετεωρολογικής κατάστασης αυτές τις ημέρες.

Και, δεύτερον και κυριότερο. ΦΠΑ: Μας φέρατε το δόγμα Μέρκελ. Είπατε ότι το 4% του ΦΠΑ θα πάει στον κουμπαρά. Διαβεβαιώστε μας όμως, ότι δεν έχετε στο στόχο σας την αύξηση του ΦΠΑ, με σαφήνεια.

Νομίζετε ότι είναι εξυπνάδα να αγνοείτε αυτά που σας λέει η Αριστερά; Απαντήστε.

Έχω την εντύπωση ότι μπροστά μου έχω μια κυβέρνηση τουριστών που δεν ξέρουν τι έχει γίνει με το ασφαλιστικό ζήτημα. Φέρνουν συνεχώς νέους νόμους. Εχουμε ασφαλιστικούς νόμους περισσότερους από τα ευρωσυντάγματα. Οι οποίοι όλοι αποβλέπουν -είτε από εσάς έγιναν, είτε από την κυβέρνηση του κ. Σημίτη- στο να μειώσουν τις παροχές. Ενώ όλοι λένε, ότι, εάν υπάρχει πρόβλημα, είναι πρόβλημα εισροών στο ασφαλιστικό. Κι εκεί έχουμε ακραίες καταστάσεις. Έχουμε -η παρέα σας και άλλοι-, 4,5 δις εκατ. ? εισφοροδιαφυγή το χρόνο. Τίποτα, καμία κουβέντα δεν θάπρεπε να λέτε για το ασφαλιστικό, πριν πάρετε μέτρα γι αυτό το ζήτημα της εισφοροδιαφυγής.

Επικρατεί μια ακραία κατάσταση. Σας λέω ένα πρόσφατο παράδειγμα, ένα δικό σας νόμο. Καταντήσαμε να σας ζητάμε να εφαρμόσετε μερικούς δικούς σας  νόμους. Μας φέρατε σʼ αυτό το σημείο. Νόμος 3408/2005 για την φαρμακευτική δαπάνη, που φτάνει τα 7,5 δις. ?, που, μετά την κατάργηση της λίστας συνταγογράφησης, το νέο τρόπο τιμολόγησης, υποχρεώθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρείες με νόμο δικό σας να επιστρέφουν 4% πίσω στα Ταμεία.

Τι θα γίνει με την περίοδο 2004-2007; Οι οφειλές υπολογίζονται στα 350 εκ. ?. Τι θα γίνει με την παρέα αυτή; Δικός σας είναι ο νόμος. Ούτε στον κομμουνισμό, που λέει ο κ. Παπανδρέου, ούτε στο σοσιαλισμό, ούτε στην ουτοπία, ούτε πουθενά αλλού, μόνο στη Ν.Δ. Είστε κυβέρνηση τουριστών.

Και είστε κυβέρνηση ρατσιστών απέναντι στη νεολαία. Και χρησιμοποιήσατε την εξής διατύπωση για το θέμα των ενοποιήσεων των Ταμείων. Όσοι βρίσκονται πριν την ένταξη, δεν μεταβάλλεται η κατάστασή τους. Δηλαδή ποιών μεταβάλλεται; .. Των νέων; Για ποιο λόγο αυτός ο ρατσισμός; Είμαστε μια κοινωνία, που  λέει, τα παιδιά μας να ζήσουν λίγο καλύτερα από εμάς. Έχουμε πληροφορική, έχουμε κομπιούτερς, έχουμε καρδιογράφους, έχουμε μηχανήματα στην ιατρική, να ζήσουν λίγο καλύτερα από μας.  Και τελικά και στο θέμα των ενοποιήσεων των Ταμείων ακολουθείτε αυτή την πολιτική ενάντια στη νεολαία. Και μια που μιλάμε για την ενοποίηση των Ταμείων, μου έκανε εντύπωση η ομιλία του κ. Παπανδρέου.

κ. Παπανδρέου, εδώ δεν κάνουμε μια γενική κριτική. Τουλάχιστον εγώ. Αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα ζητήματα. Δεν θέλω να κάνω τον εισαγγελέα σε κανέναν.

Είπε ο κ. Καραμανλής ότι θα χρησιμοποιήσει το 10% των κερδών των αποκρατικοποιήσεων και είπαμε εμείς ότι αυτό είναι μίζα και προϊόντα εγκλήματος. Δεν σας άκουσα να λέτε τίποτα γι αυτό το θέμα. Και θέλω να πω στον κ. Καραμανλή, γιατί 10% των προϊόντων των αποκρατικοποιήσεων;  Και γιατί να μην δώσετε το 10% των κερδών των επιχειρήσεων που είναι κερδοφόρες; Θέλετε να σας τις πω; Λιμάνι Θεσσαλονίκης, λιμάνι Πειραιά, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, όλα αυτά. Για ποιο λόγο; Έχει μάθει το σύστημα να λειτουργεί τελικά με λάδωμα και θέλει να λαδωθούν και οι εργαζόμενοι;

Είστε κυβέρνηση ψευδομένων. Μας είπατε ότι υπάρχει το δημογραφικό πρόβλημα. Από μια άποψη, για το ασφαλιστικό, θάλεγε κανείς, ευτυχώς που υπάρχει το δημογραφικό πρόβλημα. Εδώ έχουμε τόσες δεκάδες χιλιάδες νέων και μεγαλύτερων ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν δουλειά. Έχουμε τεράστιους αριθμούς  που δουλεύουν με το μισό ένσημο, με την επισφαλή εργασία, την προσωρινή, την μερική απασχόληση. Έχουμε νέα παιδιά, νέους ανθρώπους, 15, 25, 30 ετών και οι οποίοι είναι στα stage και δεν έχουν καθόλου ασφάλιση. Τι θέλετε; Δημογραφικό πρόβλημα είναι αυτό; Ακολουθήστε τους, Ακολουθήστε ένα μικρό μέρος. Βάλτε την εργοδοσία να πληρώσει τις εισφορές που οφείλει και θα δείτε ότι δεν χρειάζεται να απευθύνεστε στο δημογραφικό πρόβλημα.

Είστε κυβέρνηση που μας δουλεύετε, μας δουλεύετε πολύ άσχημα. Θέλετε να κάνετε εξοικονομήσεις πόρων και την ίδια στιγμή για την Ολυμπιακή, ένα δις ? είναι η απάντηση της κας Πετραλιά στον Παν. Λαφαζάνη. Για ποιο λόγο προβλέπονται αυτά τα κονδύλια; Για να έχουμε έξοδο -βάζουμε τώρα και τον όρο  «εθελούσια» , γιατί όλες οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους- των 2/3 των εργαζομένων. Μα γιατί; Εσείς θέλετε να μειώσετε τα λεφτά για την κοινωνική ασφάλιση. Γιατί μπορεί η Aegean και στέκεται; Γιατί να μην μπορεί η Ολυμπιακή; Γιατί δεν δίνετε το βάρος που χρειάζεται ώστε να υπάρξει μια Ολυμπιακή αυτοτελής, που δεν θα μεταφέρει τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων τζάμπα; Που θα παίρνει λεφτά για τις εφημερίδες και τον Τύπο που διακινεί; Που θα έχει κανονικό πρόγραμμα και όχι να διαμορφώνονται τα προγράμματα ανάλογα με το αν θέλει να πάει ο ένας υπουργός εδώ και ο άλλος εκεί .Γιατί είναι σχιζοφρένεια να δίνουμε όλα αυτά τα χρήματα για «εθελούσιες» εξόδους στην Ολυμπιακή, στον ΟΛΠ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την ίδια στιγμή να λέμε ότι κάνουμε υποχωρήσεις και κάνουμε εξοικονομήσεις πόρων.

Είστε μια κυβέρνηση τυφλών. Σε λίγες μέρες, αυτές τις μέρες, βγαίνουν τα κέρδη των τραπεζών. Τα κέρδη των τραπεζών υπολογίζονται από 50 έως 100%. Φτάσαμε στην Ελλάδα του κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. τα κέρδη των τραπεζών να αποτελούν το ποσοστό του ΑΕΠ, για το οποίο είναι στο δρόμο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι μαθητές και οι μαθήτριες που ζητούν  ένα αξιοπρεπές ποσοστό για την Παιδεία. Φτάσαμε στο σημείο τα κέρδη των τραπεζών να φτάνουν το 5% για την Παιδεία. Και είδαμε την τροπολογία για την ALPHA BANK, το 1 δις που χαρίσατε και όλα αυτά. Εκεί θα βρείτε λύση. Εκεί θα έβρισκε κανείς λύση για το ασφαλιστικό, εάν δεν είχατε κάνει την Ελλάδα την πιο άγρια καπιταλιστική χώρα της Ε.Ε. πιο άγρια  κι από αυτές που περάσανε από την περιπέτεια και είναι από τον ακραίο αμερικανόφερτο καπιταλισμό της Αν. Ευρώπης. Σας έδωσα τους δείκτες. Έχουμε την μικρότερη φορολογία κεφαλαίου. Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό κερδών στο ΑΕΠ. Το μικρότερο ποσοστό εργασίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι σαθρό το οικοδόμημα στο οποίο ζούμε. Και αυτό κάνει -κατά τη γνώμη μου-  την Ελλάδα τον αδύναμο κρίκο. Γιατί είναι μια άγρια οικονομική κατάσταση που πλήττει μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Γιατί είναι μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να δώσει καμία λύση. Επιδεινώνει τα πράγματα. Διότι είναι ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να δώσει καμία απάντηση. Γι αυτό πιστεύουμε εμείς ότι είναι ο αδύναμος κρίκος.

Όμως υπάρχει μια μεγάλη δυνατότητα. Δεν μιλάμε για τη Δευτέρα Παρουσία. Μιλάμε για το εδώ και τώρα. Ξαναλέω προς τον κ. Παπανδρέου,  η δική μας κριτική είναι συγκεκριμένη. Σήμερα έφτασε σε δημόσιες επιχειρήσεις η εγκύκλιος της κυβέρνησης της Ν.Δ. να εφαρμοστεί ο νόμος του 2002 του ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει από 80% με βάση τον τελευταίο μισθό να πάμε στο 70% για τις συντάξεις των δημοσίων με βάση την τελευταία πενταετία.

Οι πράξεις σας μετράνε. Δεν μετράνε ούτε οι χαρακτηρισμοί οι δικοί μας, ούτε οι αυτοχαρακτηρισμοί οι δικοί σας. Αλλά να σας πω κάτι. Εγώ σέβομαι την ιστορία του κόμματός σας και τις ελπίδες που είχε πάρα πολύς κόσμος και κάποια βήματα που έκανε το ΠΑΣΟΚ στην αρχή για τον πολιτικό γάμο και την Εθνική Αντίσταση κ.λπ. και πιστεύω ότι αυτές οι ελπίδες δεν θα πεθάνουν. Και πιστεύω ότι θα συναντηθούμε. Θα συναντηθούμε όμως έξω από τα πλαίσια του δικομματισμού και έξω από τις δομές του. Αυτή η συνάντηση στη βάση, η οποία γίνεται και τώρα, σ΄ ένα μεγάλο Συνασπισμό, έξω από το πολιτικό κατεστημένο, έξω απ΄ αυτές τις ξεπερασμένες πια αντιπαραθέσεις. Ένα μεγάλο συνασπισμό όπου θα είναι αριστεροί, κομμουνιστές, οικολόγοι, προωθημένοι σοσιαλιστές και ο οποίος θα δώσει απάντηση. Θα κάνει τη νέα πλειοψηφία. Θα δώσει τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης.

Και πιστεύω κα Παπαρήγα, ότι από την πλευρά των ανθρώπων που έχουν παλέψει για το εργατικό κίνημα, η ψυχή τους χαμογελά μ΄ όλες αυτές τις εξελίξεις...

Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι εμείς χαιρετίζουμε αυτό που δεν περίμενε η κυβέρνηση, μέσα από  το κεντρικό μέτρο της που είναι η ενοποίηση των Ταμείων, να βγει μια ενότητα των εργαζομένων. Και καταθέτω στα πρακτικά την τοποθέτηση μιας σειράς επιστημονικών συλλόγων όπου, με εξαίρεση το Τεχνικό Επιμελητήριο, όπου ο πρόεδρός του πρόσκειται στον ΣΥΝ, οι πρόεδροι όλων αυτών των συλλόγων, η πλειοψηφία πρόσκειται προς τη Ν.Δ.  Και το τιμώ αυτό. Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία,  ΕΣΗΕΑ, Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογράφων, Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.. Εμείς το χαιρετίζουμε. Χαιρετίζουμε αυτή την ενότητα, αυτή την παρέμβαση στο κίνημα, αυτή την ομοθυμία, την κοινή στάση των δυνάμεων αυτών που πιστεύουμε ότι θα έρθει και σε άλλα ζητήματα, στα μεγάλα κοινωνικά και άλλα ζητήματα που χρειάζεται η άποψή τους σε ένα δρόμο ο οποίος θα ανοίξει για την Ελλάδα. Το πλοίο έχει ξεκινήσει από το λιμάνι και κανείς δεν θα το σταματήσει.

Ευχαριστώ πολύ.