Ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξανδρος Αλαβάνος τόνισε:
«Αν η κυβέρνηση λειτουργούσε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Γιατί καμία πολυεθνική επιχείρηση δεν θα κρατούσε μια διευθυντική ομάδα που εκποιεί την μία μετά την άλλη θυγατρική της, όπως κάνει η ΝΔ με τις δημόσιες επιχειρήσεις».
«Με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή, η χώρα δεν οδηγείται στο μέλλον, αλλά σε ένα βαρύ κοινωνικό παρελθόν.
Πρώτον: εγκαθιδρύεται ένας πρωτοφανής ιδιότυπος ρατσισμός σε βάρος της νεολαίας. Ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε παλαιότερους και νεώτερους συνιστά μια επίθεση στη νέα γενιά. Οι νεοοπροσλαμβανόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα παραδίδονται χωρίς όρους σε μια εργασιακή αυθαιρεσία εφάμιλλη του ιδιωτικού τομέα, με χρόνο δοκιμασίας, ελαστικές και χαμηλόμισθες εργασιακές σχέσεις.
Δεύτερον: Καταργούνται πλήρως οι Συνταγματικά κατοχυρωμένες Συλλογικές Συμβάσεις και Κανονισμοί Εργασίας, όχι μόνο στις ελλειμματικές, αλλά συνολικά σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και για τους ήδη εργαζόμενους. Η κατάργηση αυτή δεν αφορά μόνο στο παρελθόν αλλά και το μέλλον, αφού η κυβέρνηση θα επιβάλλει την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα ερήμην των συνδικάτων. Μιλάμε για ένα πραξικόπημα σε βάρος του Συντάγματος που στην ουσία επιχειρεί να καταργήσει το συνδικαλιστικό κίνημα.
Τρίτον: Ανοίγει ο δρόμος για να επιστρέψουμε στην εποχή με τις αθρόες πελατειακές, κομματικές ρουσφετολογικές προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, αφού υποβαθμίζονται μέχρι κατάργησης οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Τέταρτον: Επιχειρείται η χαριστική βολή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο οποίος, αν περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια, θα μετατραπεί σε λίγο σε μουσειακό είδος. Οι δημόσιες επιχειρήσεις παραδίδονται με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και στην πιο ανελέητη κερδοσκοπία. Και
Πέμπτον: ο ελληνικός λαός θα πληρώσει πανάκριβα στο σύνολό του αυτές τις αντιμεταρρυθμίσεις με χειρότερες δημόσιες υπηρεσίες και, κυρίως με ένα νέο κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας στα πιο βασικά δημόσια αγαθά, όπως οι συγκοινωνίες, το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία και η παιδεία.»
To Γραφείο Τύπου