Η ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας είναι ένας από τους πιο πλούσιους σε ιστορία τόπους του κόσμου. Ο πλούτος των ευρημάτων που συναντιέται σε κάθε τετραγωνικό μέτρο αυτού του τόπου θα δικαιολογούσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της πολιτείας. Κι όμως στην διάρκεια του εικοστού αιώνα, εκτός των άλλων εγκλημάτων που επέτρεψε η πολιτεία να γίνουν στην Ελευσίνα, εκτεταμένη και ανεπανόρθωτη ήταν η βλάβη που υπέστη και ο αρχαιολογικός και ιστορικός πλούτος της πόλης.
Οι υποσχέσεις που δόθηκαν, επί τόπου, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το 2004 για την δημιουργία σύγχρονου Μουσείου στην Ελευσίνα, θεωρήθηκαν από τους πολίτες ως έμπρακτη απόδειξη της αναγνώρισης των ευθυνών της πολιτείας.
Λύπη και απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι η εξαγγελία φαίνεται ότι παραμένει χωρίς συνέχεια.
Στασιμότητα, και σε κάποιες περιπτώσεις υποχώρηση, φαίνεται ότι χαρακτηρίζουν τα ζητήματα του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ελευσίνα.
Οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις για την εξασφάλιση των χώρων του νέου Μουσείου έχουν τελματωθεί.
Στοιχειώδεις ανάγκες για πρόσληψη νέου προσωπικού στις αρχαιολογικές Υπηρεσίες της Ελευσίνας δεν έχουν ικανοποιηθεί.
Στον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, η Δυτική Αττική, παρά την πανθομολογούμενη σπουδαιότητά της, παραμένει προσαρτημένη στο κέντρο.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Με ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για την οικοδόμηση του νέου Μουσείου της Ελευσίνας;
• Με ποια μέτρα θα ενισχυθούν σε προσωπικό και μέσα οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της Ελευσίνας;
• Περιλαμβάνεται στις προθέσεις του Υπουργείου η δημιουργία, στον σχεδιαζόμενο νέο οργανισμό της Υπηρεσίας, ξεχωριστής Εφορείας Δυτικής Αττικής;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ