Στην παράκτια ζώνη της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου οι αλιείς παραδοσιακά κατασκεύαζαν ξύλινα σπίτια πάνω σε πασσάλους που τα χρησιμοποιούσαν ως βάση για τη δραστηριότητά τους. Αυτά τα «σπιτάκια» λέγονται πελάδες. Από τη δεκαετία του '70 όμως και με αιχμή τα τελευταία χρόνια, άρχισαν να χτίζονται βίλες ή κατοικίες στην περιοχή, χρησιμοποιώντας την εξωτερική αρχιτεκτονική των πελάδων. Οι κατασκευές αυτές συνήθως είναι από μπετόν ή έχουν θεμέλια και δεν έχουν καμία σχέση με τις πελάδες.
Επίσης, σχεδόν στο σύνολό τους τα αυθαίρετα αυτά κτίσματα έχουν ανεγερθεί σε δημόσιες εκτάσεις του αιγιαλού και μάλιστα στην καρδιά προστατευόμενης περιοχής από τη συνθήκη Ramsar και περιοχής Natura. Για την καταπάτηση δημόσιας έκτασης και την αυθαιρεσία ανέγερσης κτισμάτων υπάρχει συνεχής διαμαρτυρία Συλλόγων Προστασίας του Περιβάλλοντος της περιοχής προς τη Διοίκηση αλλά και σε κάθε άλλη θεσμική αρχή. Έτσι μετά από την έκδοση 150 πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής για καταπατήσεις στις περιοχές Τουρλίδας, νήσου Τουρλίδας, Λούρου και Διονίου, 55 από αυτά απεστάλησαν στην Πολεοδομία Μεσολογγίου προκειμένου να εκδοθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Τελικά ο γ.γ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εξέδωσε απόφαση κατεδάφισης για 35 αυθαίρετα. Όμως τόσον η ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όσον και ο Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθαλάσσας (Λ/θ) Μεσολογγίου ωθούν στην δια της συνεχούς αναβολής εκτέλεσης της απόφασης κατεδάφισης, στην διάσωση των αυθαίρετων κτισμάτων.
Επειδή θεωρούμε ανοίκεια την προσπάθεια διάσωσης αυθαιρέτων κτισμάτων και δή σε καταπατημένες προστατευόμενες περιοχές .
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Πώς σκοπεύετε να θεραπεύσετε τις «αυθαιρεσίες» της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ;
- Θα ελέγξετε τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης της Λ/θ Μεσολογγίου, ο οποίος γνωμοδοτεί υπέρ της αναστολής κατεδάφισης αυθαιρέτων;
- Θα υλοποιηθεί η κατεδάφιση κτισμάτων αυθαιρετούντων καταπατητών ή θα διαιωνισθεί η κατάσταση ανοίγοντας έτσι την όρεξη και σε άλλους καταπατητές;
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Παπαγιαννάκης