Έρευνες των γερμανικών φορολογικών αρχών αποκάλυψαν ότι πλούσιοι Γερμανοί πολίτες χρησιμοποιούν τράπεζες του Λιχτενστάιν για να φοροδιαφεύγουν. Τουλάχιστον 750 πλούσιοι Γερμανοί εμπλέκονται σʼ αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις έρευνές της και στο Μονακό και στην Ανδόρα που επίσης λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η φοροδιαφυγή μπορεί να παταχθεί όταν μια κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το πράξει.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου και άλλες χώρες έχουν παρακινηθεί από τις αποκαλύψεις των γερμανικών αρχών και ξεκινούν σχετικές έρευνες. Συγκεκριμένα, τέτοιες έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ΗΠΑ, με την τελευταία να επεκτείνει τις έρευνές της σε 36 φορολογικούς παράδεισους (Financial Times 23/2/08).
Η χώρα μας έχει κάθε λόγο να αξιοποιήσει τα ευρήματα των γερμανικών αρχών και να διενεργήσει μια αντίστοιχη δική της έρευνα για το θέμα αυτό, πολύ περισσότερο που η φοροδιαφυγή έχει σε μας πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απʼ ό,τι στις προαναφερθείσες χώρες.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. υπουργός:
1) Αν η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει κάποια αντίστοιχη έρευνα. Αν έχει αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή ο ν.3312/05 ή άλλες νομικές δυνατότητες που επιτρέπουν την αναζήτηση σχετικών πληροφοριών.
2) Αν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να μην ψηφίσει υπέρ της ένταξης του Λιχτενστάιν στη συμφωνία του Schengen (όπως επιθυμεί), σε περίπτωση που δε συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Επίσης αν προτίθεται να ζητήσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου τη χάραξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τον άμεσο έλεγχο (εξασφάλιση πλήρους συνεργασίας και διαφάνειας) των «φορολογικών παραδείσων» με προοπτική την πλήρη κατάργησή τους.
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Δραγασάκης