Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/02/2008

Νίκη των γυναικών επιστημόνων και του γυναικείου κινήματος χαρακτήρισε η 'Aννα Φιλίνη την ψήφιση της τροπολογίας για την ποσόστωση στις Εθνικές Επιστημονικές Επιτροπές.

Η Άννα Φιλίνη δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για το θεσμικό πλαίσιο της έρευνας και τεχνολογίας συνάντησε την αντίθεση του κόσμου της έρευνας και των πανεπιστημίων -οι οποίοι διαδήλωναν έξω από τη Βουλή τη στιγμή που ψηφιζόταν- για τρείς βασικούς λόγους: επειδή η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της έρευνας, δεν προωθεί την καινοτομία αφού δεν εντάσσει την έρευνα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και, τέλος, εξαρτά την έρευνα από τους νόμους της αγοράς. Προέκυψε όμως και κάτι θετικό, αφού η Κυβέρνηση έκανε δεκτή τροπολογία για την αντιμετώπιση της υποεκπροσώπησης του γυναικείου φύλου σε θέσεις λήψης αποφάσεων του επιστημονικού τομέα.

Οι βουλευτές της ΝΔ Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, του ΠΑΣΟΚ Θάλεια Δραγώνα και του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη είχαν παρουσιάσει πριν δύο μέρες σε συνέντευξη τύπου τη διακομματική πρωτοβουλία για την επίτευξη ισότιμης συμμετοχής των δύο φύλων στις Εθνικές Επιστημονικές Επιτροπές. Την πρωτοβουλία είχαν στηρίξει εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών, του Δικτύου Περικτιόνη και γυναικείων οργανώσεων. Τελικά αντίστοιχη τροπολογία κατέθεσε και η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα.  

Η Άννα Φιλίνη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι έγινε δεκτή τροπολογία για την ποσόστωση, όπως τελικά διατυπώθηκε από τη συμπολίτευση, η οποία προβλέπει τη συμμετοχή κάθε φύλου κατά 30% τουλάχιστον στις επιτροπές για την έρευνα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι, τη στιγμή που στην Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας υπάρχουν μόλις τρείς γυναίκες επί συνόλου 62 μελών, είναι παραπάνω από εμφανές ότι δεν παρέχονται ίσες ευκαιρίες και δεν αξιοποιείται το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Τα θετικά μέτρα αναγνωρίζονται πλέον στη χώρα μας, με το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος, ως μέσον για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας ενώ υιοθετούνται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση οικονομικά κριτήρια για την αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού. Κατόπιν τούτων, η Άννα Φιλίνη τόνισε ότι το μέτρο της ποσόστωσης στις επιστημονικές επιτροπές είναι ένα προσωρινό διορθωτικό μέτρο, λόγω έλλειψης της αξιοκρατίας και της ισότητας που αξίζουν οι αξιόλογες και ικανές γυναίκες επιστήμονες της χώρας μας.

To Γραφείο Τύπου