Με ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη έρχεται στην Κομισιόν το θέμα της οικολογικής καταστροφής στον Aμβρακικό κόλπο, όπου την περασμένη εβδομάδα περίπου 800 τόνοι νεκρά ψάρια βρέθηκαν σε κλωβούς τριών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Στην ερώτηση του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί αν η Κομισιόν είναι ενήμερη για την καταστροφή αυτή και τί μέτρα προτίθεται να λάβει.
Ακολουθεί το πλήρες κέιμενο της ερώτησης:
"Περίπου 800 τόνοι νεκρά ψάρια βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους κλωβούς τριών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Αμβρακικό κόλπο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κύρια αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο των ψαριών είναι η έλλειψη οξυγόνου και η μόλυνση του κόλπου. Σε έκθεση με τίτλο "Ζητήματα προτεραιότητας στο μεσογειακό περιβάλλον" που πραγματοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος και το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και δημοσιεύτηκε στις 15.03.2004, φαίνεται πως στον Αμβρακικό Κόλπο καταλήγουν επεξεργασμένα αστικά και βιομηχανικά λύματα, αλλά και οργανικές ενώσεις από λιπάσματα και χημικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Σε νέα έρευνα του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Οικολογικής Ανάλυσης και Σύνθεσης (ΝCΕΑS), που δημοσιεύθηκε στις 15.02.2008, ο βαθμός καταστροφής του Αμβρακικού Κόλπου παρουσιάζεται μέτριος προς υψηλός.
Με δεδομένο ότι ο Αμβρακικός κόλπος είναι από τις οικολογικά σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας, φιλοξενεί πλήθος σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, είναι ένας από τους 10 υγροτόπους Ramsar και περιλαμβάνεται στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, ερωτάται η Επιτροπή:
Είναι ενήμερη για την πρόσφατη καταστροφή στον Αμβρακικό κόλπο; Προτίθεται να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της καταστροφής αυτής και αν ναι πoια είναι αυτά;"
Aναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:
"O Aμβρακικός αργοπεθαίνει γιατί οι αρμόδιοι ανέχονται τη ρύπανση του. Καλούμε τις εθνικές και περιφερειακές αρχές, αντί να μπαζώνουν τον κόλπο, φτιάχνοντας μαρίνες, να πάρουν άμεσα μέτρα στο πρόγραμμα ΕΣΠA. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις και τους τοπικούς φορείς, για να σταματήσει αυτό το οικολογικό έγκλημα".
To Γραφείο Τύπου