Σύμφωνα με την περιβαλλοντική, μη κυβερνητική οργάνωση Mom, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του κέντρου περίθαλψης και του εθνικού συστήματος παρακολούθησης της κατάστασης των πληθυσμών μεσογειακής φώκιας στη χώρα μας, στις 26/2/2008 εντοπίστηκε στη Σύρο νεκρή μεσογειακή φώκια.
Από τη νεκροψία που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι το ενήλικο θηλυκό, μήκους 2.20 μέτρων και βάρους 200 κιλών, έπεσε θύμα ηθελημένης θανάτωσης. Το ζώο έφερε βαθύ τραύμα από μεγάλη σφαίρα, η οποία διαπέρασε πλευρό του και προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Έφερε, επίσης, τραύμα από γάντζο στην κοιλιακή χώρα, πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα. Το κρανίο της φώκιας είχε αφαιρεθεί, αφού πρώτα είχε αφαιρεθεί προσεχτικά το δέρμα από το κεφάλι. Η νεκρή Mοnachus monachus βρισκόταν στα πρώτα στάδια εγκυμοσύνης και θα γεννούσε στα τέλη Καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Τα θηλυκά φέρνουν στον κόσμο περίπου 15 φωκάκια κατά τα αναπαραγωγικά τους χρόνια, γεννώντας ένα μικρό το χρόνο.
Η ηθελημένη θανάτωση αποτελεί απειλή για την σπάνια Μεσογειακή φώκια, το μεγαλύτερο πληθυσμό της οποίας φιλοξενεί η Ελλάδα, καθώς 250-300 από τις 500-600 φώκιες που έχουν απομείνει σε παγκόσμιο επίπεδο, ζουν και αναπαράγονται σε ελληνικά νερά. Σύμφωνα με έρευνες της MOm τα τελευταία 20 χρόνια, το 50% των ενήλικων φωκών που έχουν βρεθεί νεκρές έχουν πέσει θύματα ηθελημένης θανάτωσης, ενώ σύμφωνα με το Νόμο 1650 για την προστασία του περιβάλλοντος, η φόνευση, ο τραυματισμός και η ενόχληση σπάνιων ειδών άγριας πανίδας, αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,
• Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την προστασία των απειλουμένων με εξαφάνιση πληθυσμών της μεσογειακής φώκιας;
• Προτίθεται να λάβει μέτρα για την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των αλιέων;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης