Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
«Είχαμε μια εγκάρδια συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις πολιτικές εξελίξεις. Την ανησυχία μας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωράει στην εφαρμογή μιας πολιτικής που θέτει στο περιθώριο τη νέα γενιά, που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, όταν μάλιστα βλέπει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας να μειώνεται προς αυτήν.
Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις διεθνείς εξελίξεις, για την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Του εκφράσαμε την αντίθεσή μας με οποιονδήποτε συμψηφισμό στο θέμα του Κοσόβου, με το θέμα που έχει ανοίξει και αφορά στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
Συμφωνήσαμε ότι πρέπει, ο καθένας από την πλευρά του να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αναδειχθούν νέες δυνάμεις κοινωνικές, να ενεργοποιηθούν οι πολίτες, να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα. Τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν το ασφαλιστικό, τα εργασιακά των νέων ανθρώπων αλλά και το περιβάλλον, που είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία.
Ήταν μια σύντομη και ουσιαστική συζήτηση, την οποία φαντάζομαι ότι θα έχουμε την ευκαιρία να την επαναλάβουμε.»
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
- Για το Σκόπια τι προτείνετε μετά το αποτέλεσμα των εξελίξεων των συνομιλιών χθες; ....
«Έχουμε την αίσθηση ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί. Η θέση μας είναι πάγια. Προτείνουμε δηλαδή η χώρα μας να προσπαθήσει να βρει λύση αμοιβαίως αποδεκτή στο ζήτημα της ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Βεβαίως το πρώτο στάδιό τους, όπως ήταν αναμενόμενο, ναυάγησε. Θεωρούμε όμως ότι είναι πιο ανησυχητικές οι ευρύτερες εξελίξεις στα Βαλκάνια, πιο ανησυχητική η εξέλιξη στο θέμα του Κοσόβου, από το πρόβλημα της ονομασίας που μας ταλαιπωρεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και λέω μας ταλαιπωρεί, διότι θα έπρεπε να είχε λυθεί πριν από 15 χρόνια. Πιο ανησυχητικό, αν θέλετε, σε σχέση με την ύπαρξη του κράτους της γειτονικής χώρας, είναι η πιθανή ύπαρξη αλυτρωτικών προθέσεων στην κρατική του ιδεολογία, παρά το γεγονός ότι επιμένουν στην ονομασία της με τον όρο Μακεδονία.
Πρέπει να βρούμε μια λύση, σύνθετης ονομασίας. Πρέπει να βρούμε μια λύση αμοιβαίως αποδεκτή. Η λύση αυτή όμως δεν μπορεί να είναι μέσα στα πλαίσια των ιεραρχήσεων και των επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή.»
- Σας ανησυχεί ή σας χαροποιεί το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει τη δύναμή του...
«Δεν θα μιλήσουμε εδώ για το ΠΑΣΟΚ...»
- Για τα συλλαλητήρια....
«Όταν οι πολίτες βρίσκονται στο δρόμο είναι κάτι σημαντικό. Ελπίζουμε, όμως, να βρίσκονται στο δρόμο για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Και οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν, αυτές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ότι μεγάλα προβλήματα είναι η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, το ασφαλιστικό, η ακρίβεια, η ανεργία, η φτώχεια και πολύ μετά βεβαίως έρχονται και τα λεγόμενα εθνικά θέματα.
Αν και εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να βγούμε στους δρόμους διεκδικώντας ένα νέο πατριωτισμό. Ένας νέος πατριωτισμός είναι να μην πηγαίνουν νέα παιδιά, νέοι άνθρωποι στρατιώτες στο Κόσοβο, στο Αφγανιστάν για να εξυπηρετήσουν ξένες δυνάμεις. Ένας νέος πατριωτισμός είναι να μην γίνονται συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες που δίνουν την ενέργεια σε ξένα χέρια και φτιάχνουν μονάδες λιθάνθρακα που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Να μην ξεπουλάμε τα λιμάνια της χώρας, τις υποδομές της χώρας σε ξένες πολυεθνικές εταιρείες. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός κι αυτό το νέο πατριωτισμό εμείς θα υπηρετήσουμε.»
To Γραφείο Τύπου