Με την από 25-7-07 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ1292/τέυχος Β΄ 25-7-2007), καθορίζονται τα επιπλέον ποσοστά επιχορήγησης για τα επενδυτικά σχέδια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπάγονται στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου ( ν. 3299/2004).
Στην παραπάνω απόφαση αναφέρεται ρητά ότι ο υπολογισμός των επιπλέον ποσοστών επιδότησης έχει πραγματοποιηθεί βάσει κριτηρίων που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα 1 της ίδιας απόφασης. Τα κριτήρια αυτά αφορούν το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. κάθε Περιφέρειας και Νομού, το ποσοστό ανεργίας και την γεωγραφική του θέση. Όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες οι υπολογισμοί έχουν γίνει βάσει του Α.Ε.Π. του έτους 2003 πριν την αναθεώρησή του.
Επίσης, η αναθεώρηση του Α.Ε.Π. τροποποίησε σημαντικά τα δεδομένα για ορισμένες Περιφέρειες και Νομούς. Για παράδειγμα η επιπλέον επιχορήγηση για την ίδρυση μιας μικρής επιχείρησης στο Νομό Μεσσηνίας ενώ με τα παλιά στοιχεία του ΑΕΠ ανέρχονταν στο 9%, με τα νέα στοιχεία του ΑΕΠ πρέπει να ανέλθει στο 16%. Αντίστοιχα, η επιχορήγηση μιας μικρής επιχείρησης στο Νομό Αχαΐας από 9% πρέπει να ανέλθει στο 13%, στο νομό Λέσβου από 7% πρέπει να ανέλθει σε 16% κ.ο.κ. Το πρόβλημα αυτό επεκτείνεται και σε άλλους νομούς όπως αυτοί της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Σάμου, της Χίου κ.α.
Ειδικά όσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στον έλεγχο των κατατεθειμένων φακέλων για εκταμίευση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα ρευστότητας ειδικά στις μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις. Επί πλέον, σε επιχειρήσεις στις οποίες έχει γίνει ο έλεγχος καθυστερεί η εκταμίευση αφού το Υπουργείο δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του (απέστειλε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για πληρωμές τον 2/2008 το ποσό των 770.000 ? όταν είχε ζητηθεί ποσό 4.500.000 ?).
Δεδομένου λοιπόν ότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά το οικονομικό προφίλ πολλών Νομών καθίσταται απαραίτητη η έκδοση νέας απόφασης από τους Υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης στην οποία να λαμβάνονται υπόψη τα νέα στοιχεία του ΑΕΠ.
Βάσει των παραπάνω,
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση που προέκυψε από την αναθεώρηση του ΑΕΠ όσον αφορά τις επιπλέον ενισχύσεις για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις;
2. Προτίθενται να προχωρήσουν σε έκδοση νέας υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, και αν ναι
3. Ποιες Περιφέρεις και Νομούς θα αφορά αυτή;
4. Πόσες είναι οι αιτήσεις για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο ανά Περιφέρεια, πόσες έχουν εγκριθεί, τι ποσά αφορούν και ποιες είναι οι συνέπειες στην αύξηση της απασχόλησης;
5. Πώς σκοπεύουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του Νόμου και ήταν απόλυτα συνεπείς στις δικές τους υποχρεώσεις;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Δραγασάκης