Με αφορμή έρευνα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητούσε, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, να ενημερωθεί για τα στοιχεία που διαθέτει για τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων, από το 2005 και μετά, για το ποιοι είναι οι αντίστοιχοι αριθμοί στα υπόλοιπα κράτη μέλη, ποιες είναι οι κύριες αιτίες των εργατικών ατυχημάτων και σε ποιους κλάδους παρατηρούνται τα περισσότερα σε κάθε κράτος μέλος.
Ο αρμόδιος Επίτροπος, αφού αναφερθεί στη μεθοδολογία για τη συλλογή και την επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για τα εργατικά ατυχήματα (SEAT) που χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, τονίζει πως τα στοιχεία "αφορούν μόνο την ΕΕ-15 και τα πιο πρόσφατα στοιχεία αναφέρονται στο 2005".
Στην απάντησή του υπογραμμίζει ότι "σε ορισμένα κράτη μέλη (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Πορτογαλία, Φινλανδία) τα ποσοστά δήλωσης είναι της τάξης του 100%, ενώ σε ορισμένα άλλα, το ποσοστό είναι μικρότερο από 100%. Όσον αφορά την Ελλάδα, το τελευταίο διαθέσιμο ποσοστό δήλωσης είναι μικρότερο από 50%".
O κ. Špidla αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι, "παρά τις διαφορές στα εθνικά ποσοστά δήλωσης ατυχημάτων, η αναλογία μεταξύ αριθμού θανατηφόρων και μη θανατηφόρων ατυχημάτων παραμένει η ίδια στην Ελλάδα και στην ΕΕ -15 (περίπου 1:1000)" και παραθέτει τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπου φαίνεται πώς "το 2005, ο συνολικός αριθμός εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα που είχαν ως συνέπεια την απουσία από την εργασία για περισσότερες από τρεις ημέρες ήταν 27.585 και ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων 28. Σε επίπεδο ΕE-15, ο αριθμός ατυχημάτων με τρεις ή περισσότερες ημέρες απουσίας ανήλθε σε 3,28 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων σε 3.645". Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά του 2005, "το τυποποιημένο ποσοστό επίπτωσης των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα ήταν 1.626 ατυχήματα ανά 100.000 εργαζομένους, έναντι τυποποιημένου ποσοστού επίπτωσης 3.098 ανά 100.000 εργαζομένους, για την ΕΕ-15" και "το τυποποιημένο ποσοστό επίπτωσης των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα ανερχόταν σε 1,6 θανατηφόρα ατυχήματα ανά 100.000 εργαζομένους, έναντι 2,3 σε επίπεδο ΕΕ-15".
Όσον αφορά στα αίτια των ατυχημάτων, σύμφωνα με τον Τσέχο Επίτροπο, "η Επιτροπή δεν διαθέτει προς το παρόν στοιχεία". Αναφέρει όμως ότι "προετοιμάζει έκθεση για το θέμα αυτό, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας θα διατεθούν έως τα τέλη του 2008". Ο κ. Σπίντλα επισημαίνει μάλιστα ότι "από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός ατυχημάτων είναι μεγαλύτερος σε ορισμένους κλάδους, όπως στον κλάδο των οικοδομικών έργων, της γεωργίας και των μεταφορών."
Καταλήγοντας, ο Τσέχος Επίτροπος αναφέρει πως " η Επιτροπή, για να καλυφθούν ορισμένα κενά της μεθοδολογίας SEAT που συνδέονται ιδίως με τις διαφορές στα ποσοστά δήλωσης και στα καθεστώτα που ισχύουν σε διάφορους κλάδους των κρατών μελών και επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για τους νέους κινδύνους, δημιούργησε, στο πλαίσιο της έρευνας για το εργατικό δυναμικό 2007 , μια ενότητα ad hoc για τα εργατικά ατυχήματα και τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την εργασία, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας θα διατεθούν στα τέλη του 2008."
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:
"Η Ελλάδα παραμένει ουραγός, με ευθύνη των κυβερνήσεων της, σε έναν ακόμα κρίσιμο κοινωνικά τομέα. Την ώρα που τα στοιχειά των Επιθεωρητών Εργασίας δείχνουν αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, η απόκρυψη των σχετικών στοιχείων αποτελεί κυνικό στρουθοκαμηλισμό. Αντί η κυβέρνηση να κρύβει το πρόβλημα "κάτω από το χαλί", οφείλει να εξασφαλίσει αυστηρότερες ρυθμίσεις και έλεγχους για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων."
To Γραφείο Τύπου