Η μέχρι σήμερα πολιτική των Κυβερνήσεων στο σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αστικών, νοσοκομειακών και άλλων τοξικών αποβλήτων έχει δημιουργήσει απαράδεκτες συνθήκες στις ήδη λειτουργούσες παράνομες χωματερές ανά τη χώρα. Η πυρκαγιά που μαίνεται για μέρες στη χωματερή της Βέροιας αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανευθυνότητα των αρμοδίων και την εγκληματική αδιαφορία για τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον, την γεωργία, κτηνοτροφία (κατά συνέπεια στη διατροφική αλυσίδα), το έδαφος, υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και βέβαια τη δημόσια υγεία.
Η πυρκαγιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οφείλεται σίγουρα σε εμπρησμό και εξαιτίας του πυκνού καπνού που είχε καλύψει την ευρύτερη περιοχή την Τρίτη 04/03/08 δε λειτούργησαν δημοτικά και νηπιαγωγεία στα χωριά Μέση, Βεργίνα, Διαβατό και Αγία Βαρβάρα.
Είναι η πολλοστή φορά που παίρνει φωτιά η συγκεκριμένη χωματερή και το πρόβλημα παραμένει το ίδιο, δηλαδή διοικητική ανετοιμότητα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Οι εργαζόμενοι που κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεσή της δεν είχαν την υλικοτεχνική υποδομή για να το πράξουν με ασφάλεια. Το τοξικό νέφος κάλυψε μια μεγάλη έκταση κι έφτασε μέχρι το νομό Θεσσαλονίκης, τη θαλάσσια περιοχή του νομού Ημαθίας και τα χωριά των Πιερίων. Η έκλυση διοξινών και άλλων χημικών ρύπων ενδέχεται να έχει ως συνέπεια να εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό που κατοικεί πέριξ της περιοχής της χωματερής, όπως και για τους εργαζόμενους στη πυροσβεστική και στη καθαριότητα των ΟΤΑ.
Είναι απαραίτητος ο συντονισμός των συναρμόδιων Υπουργείων, ώστε να ξεκινήσουν οι αναγκαίες εξετάσεις στον πληθυσμό που εκτέθηκε στους ρύπους της πυρκαγιάς, στους εργαζόμενους της Πυροσβεστικής, στους εργαζόμενους στη καθαριότητα των ΟΤΑ και σε πληθυσμό που δεν εκτέθηκε, για να υπάρξει σύγκριση. Πρέπει να υπάρξει μελέτη για τις διοξίνες στη φυτική και ζωική παραγωγή, όπως και έλεγχος των νερών του Αλιάκμονα απʼ όπου και υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη.
Η εν λόγω πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής 02/03/2008 επανέφερε στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα της αντιπυρικής προστασίας, που αφορά σε πολλές χωματερές που λειτουργούν στην κεντρική Μακεδονία και αποτελούν «ωρολογιακές βόμβες» για το περιβάλλον, αλλά και σταθερές εστίες εκδήλωσης πυρκαγιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λειτουργούν 22 ενεργές ανεξέλεγκτες χωματερές, οι οποίες πρέπει να κλείσουν και να αποκατασταθούν.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί
- Ποια είναι η πραγματική κατάσταση των παράνομων χωματερών και πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της επικινδυνότητάς τους για τη γύρω περιοχή, όπου λειτουργούν;
- Με ποια άμεσα μέτρα θα αποκατασταθούν οι χωματερές που έχουν ήδη λάβει άδεια αποκατάστασης, πώς θα γίνει η διαχείριση, ποιο το ύψος των απαιτούμενων κονδυλίων και από πού θα εξασφαλισθούν οι πόροι αυτοί;
- Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε:
• Να δημιουργηθεί μητρώο του πληθυσμού, των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα και των εργαζομένων στη καθαριότητα των ΟΤΑ, που εκτέθηκαν στους επικίνδυνους χημικούς ρύπους που εκλύθηκαν από την χωματερή Βέροιας; Και να υποδειχθεί ο φορέας που θα αναλάβει τον ετήσιο έλεγχο των εκτεθειμένων σε βάθος χρόνου, για τη παρακολούθηση της υγείας τους και για το οικονομικό μέρος, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασφαλιστικοί φορείς από την ολιγωρία των αρμοδίων;
• Να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις οικονομικές συνέπειες από την ρύπανση και τη μη διάθεση των προϊόντων τους.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου