Επιβάλλεται η θεσμοθέτηση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, όχι μόνο για λόγους ισότητας, αλλά και λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων εντός της Ευρ. Ένωσης. Αυτό ισχυρίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης σε ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί σχέδιο νόμου, που εισάγει «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» για ετερόφυλα ζευγάρια, χωρίς να κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ετερόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να επισημοποιούν την σχέση τους με έγγραφη συμφωνία, που θα παρέχει στα δύο μέρη σχεδόν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον γάμο και θα λύνεται αυτοδίκαια με συμβολαιογραφική πράξη. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο και ανήγγειλε δημόσια ακρόαση με θέμα την νομική αναγνώριση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών.
Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 13 της Συνθήκης για την Ευρ. Κοινότητα καθώς και το άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρ. Ένωσης, που ρητά απαγορεύει κάθε διάκριση λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ερωτάται η Επιτροπή: Σε ποια κράτη –μέλη οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι κατοχυρωμένες είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης; Κρίνει ότι το ανωτέρω νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης που ενθαρρύνει την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση τον γενετήσιο προσανατολισμό; Θεωρεί η Επιτροπή ότι η μη κατοχύρωση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και για ζευγάρια του ίδιου φύλου δυσχεραίνει την εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, εξαιτίας του κενού δικαίου που δημιουργείται;»
Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:
«Η θεσμοθέτηση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια, αποτελεί σαφή διάκριση σε βάρος των ζευγαριών ίδιου φύλου και καταστρατηγεί την αρχή της ισότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη, με βάση την κοινοτική αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, να ρυθμίσει θέματα που αφορούν σε ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν νομιμοποιήσει τη σχέση τους, είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Παραδείγματος χάριν, τί συμβαίνει στην ελληνική έννομη τάξη, σε περίπτωση που ομόφυλο ζευγάρι από άλλο κράτος – μέλος, που έχει νομιμοποιήσει τη σχέση του σε αυτό, εγκατασταθεί στην Ελλάδα και προκύψουν κληρονομικά δικαιώματα; Θα αναγνωρίσει τα δικαιώματα αυτά σε αλλοδαπά ζευγάρια, όπως οφείλει να πράξει, και θα συνεχίσει να τα αρνείται σε Έλληνες πολίτες;»
To Γραφείο Τύπου