Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/03/2008

Επικίνδυνοι για την υγεία των πολιτών τοξικοί ρύποι μικροσωματιδίων

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Τα μικροσκοπικά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από τα 2.5 εκατομυριοστά του μέτρου (PM2.5),  θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών,καθότι,λόγω  μεγέθους εισχωρούν βαθύτερα στον πνεύμονα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις PM2.5 μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, βλάβες στους πνεύμονες,εμφάνιση καρκίνων και πρόωρους θανάτους..Αρκεί να σημειώσουμε ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος «Apheis», σε περίπτωση που οι συγκεντρώσεις των ΡΜ2,5 μειώνονταν από τα 31,2 μg /m3   στα 25 μg /m3, οι πρόωροι θάνατοι ανθρώπων ηλικίας άνω των 30 ετών θα ήταν λιγότεροι κατά 34 στους 100.000 κάθε χρόνο!

Οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων προέρχονται κυρίως από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, από τις κεντρικές θερμάνσεις κατοικιών  και τις βιομηχανίες.

Στην Αθήνα - σύμφωνα με μετρήσεις του ΕΜΠ - οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις ΡΜ2,5 κυμαίνονται στα 31-40 μg /m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο), όταν στο Παρίσι είναι 13,5 μg /m3, στο Λονδίνο 8,5 μg /m3 ,στη Μαδρίτη 17 μg /m3 και στη Λισαβώνα 15,4 μg /m3.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται  να προτείνει ως όριο τα 20-25 μg /m3, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει  τα 10 μg /m3.Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Αμερική τα όρια αυτά εδώ και χρόνια είναι τα 15 μg /m3.

Παρόλ΄αυτά στην Ελλάδα και κυρίως στις μεγάλες πόλεις, δεν υπάρχει σύστημα μέτρησης των ρύπων αυτών και κυρίως πρόγραμμα  μέτρων μείωσής τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Γιατί δεν εγκαθίστανται από την ΔΕΑΡΘ στους ήδη υπάρχοντες σταθμούς μέτρησης ρύπων, και  συσκευές μέτρησης μικροσωματιδίων ΡΜ2,5,ώστε αξιολογώντας  τα δεδομένα καταγραφής να προχωρήσουμε στη λήψη ανάλογων μέτρων μείωσης των ρύπων αυτών ;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης