Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/03/2008

Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τα  Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) του Γ΄ Κ.Π.Σ. (συγχρηματοδότηση 75% Ε.Ε. και 25% η χώρα μας) είναι 57 μονάδες σε όλη τη χώρα που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2002 και μετέπειτα, παρέχουν δε τις υπηρεσίες τους περίπου σε  2.000 ηλικιωμένους.

Το αντικείμενο είναι η φροντίδα  και η φύλαξη των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (γεροντική άνοια, κινητικές δυσκολίες, μοναχικά άτομα) σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έτσι ώστε να ανακουφίζονται τα εργαζόμενα μέλη των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένα, τα Κ.Η.Φ.Η. παρέχουν υπηρεσίες ημερήσιας φιλοξενίας στις οποίες περιλαμβάνονται:

1.    Νοσηλευτική φροντίδα δηλ. καταγραφή των αναγκών, επίβλεψη, παρακολούθηση λήψης φαρμάκων και όταν χρειάζεται χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (ινσουλίνη, αντιπηκτικά, ενέσιμα διαλύματα κ.α.). Ενημέρωση σε θέματα αγωγής υγείας, ενδυνάμωση της ψυχικής κατάστασης και κινητοποίηση για συμμετοχή στην αυτοφροντίδα. Εκπαίδευση σε θέματα που χρήζουν καθημερινής φροντίδας, θεραπευτική υποστήριξη, αποφυγή κατακλίσεων και περιποίηση αυτών αν χρειασθεί. Διατήρηση και ενημέρωση του ατομικού φακέλου, συνεργασία με την οικογένεια.

2.    Φροντίδα για την ατομική υγιεινή και καθαριότητα των εξυπηρετουμένων.

3.    Στις υπηρεσίες περιλαμβάνονται και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης στο μέτρο του δυνατού, προγράμματα ανάπτυξης λειτουργιών και κοινωνικών δεξιοτήτων, εορταστικές εκδηλώσεις, χειροτεχνία, χορωδία κ.λ.π.

4.    Υποστήριξη και υποβοήθηση σε μεταφορά-μετακίνηση-συνοδεία-εκδρομές-περιπάτους.

5.    Κανονίζουν τα ραντεβού για να γίνει συνταγολόγηση φαρμάκων των εξυπηρετούμενων από τους ιατρούς του Ι.Κ.Α.-Ο.Γ.Α. κ.λ.π.

6.    Αγορά των φαρμάκων από το φαρμακείο.

Αντιμετωπίζουν όμως και πολλά προβλήματα, όπως:

Ο κανονισμός λειτουργίας διαφέρει μεταξύ των Κ.Η.Φ.Η. και οι αρμοδιότητες των υπαλλήλων δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες και καθορισμένες. Ο τρόπος εγγραφής των μελών στα Κ.Η.Φ.Η. γίνεται με ασαφή στοιχεία και διαφορετικά σε κάθε κέντρο. Οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται το ίδιο σε όλες τις περιοχές και δεν λαμβάνουν όλοι τα απαραίτητα επιδόματα. Η καταβολή των δεδουλευμένων συχνά γίνεται με μεγάλες καθυστερήσεις (έξι-οχτώ μήνες).

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι σχεδιάζουν για:

•    Ένταξη των δομών στον προϋπολογισμό του κράτους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των δομών, μετά το τέλος της συγχρηματοδότησης τον Αύγουστο του 2008.

•    Δημιουργία μόνιμων δομών Κ.Η.Φ.Η.-Κοινωνικών Υπηρεσιών στους ΟΤΑ με χρηματοδότη από Εθνικούς Πόρους και μόνιμη κρατική παροχή φροντίδας προς τους ηλικιωμένους.

•    Ένταξη των ιδίων εργαζομένων σε αυτές τις δομές λαμβάνοντας υπʼ όψη την εμπειρία και την προϋπηρεσία.

•    Θέσπιση Νομοθετικής ρύθμιση για μόνιμη παροχή υπηρεσιών  αφού οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες λόγω των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου αλλά και γιατί έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ, επίσης την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ