Συνάντηση με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενόψει της Πανελλαδικής Απεργίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είχε ο Αλέκος Αλαβάνος, πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο Γ. Δραγασάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και οι Γ. Θεωνάς, Δ. Στρατούλης, Δ. Χατζησωκράτης.
Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Η Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είχε μια συνάντηση με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε κρίσιμες στιγμές. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη επίθεση ενάντια στο κοινωνικό κράτος, ενάντια στον πολιτισμό μας, ο οποίος σέβεται τους ανθρώπους που έχουν εργαστεί για χρόνια και είναι πια σε μεγάλη ηλικία. Επίθεση ενάντια στις πιο ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμου, μητέρες με ανήλικα παιδιά, νέους, άνεργους σε μεγάλη ηλικία, εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά.
Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, θα στηρίξουμε κάθε κινητοποίηση και καλούμε όλους του πολίτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που οργανώνουν τα συνδικάτα την Τετάρτη.
Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο θα αγωνιστούμε για την απόσυρση του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Υπάρχει εναλλακτική λύση. Αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα έχει μια ειδική συνεδρίαση για την εναλλακτική λύση, την οποία θα προσπαθήσουμε να μορφοποιήσουμε και μέσα από προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου, τις οποίες θα μπορέσουμε να καταθέσουμε σύντομα.
Υπάρχει άλλος δρόμος απʼ αυτόν της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ζητούμε: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Να αποσυρθούν οι νόμοι του ʼ90 – ʼ92 της Ν.Δ. Να αποσυρθεί ο νόμος του 2002 του ΠΑΣΟΚ και να κινηθούμε σε μία κατεύθυνση, που στηρίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Ερώτηση δημιοσιογράφου: Για το θέμα, που υπάρχει στην Αθήνα με τα σκουπίδια και τα συνεχιζόμενα προβλήματα. Ποια είναι η θέση του κόμματος σας.;
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Εγώ είδα και στο θέμα των απορριμάτων και στο θέμα των διακοπών του ηλεκτρικού μία στάση ιδιαίτερα μετροπαθή από τη μεριά των συνδικάτων. Και είδα μία απάντήση της Κυβέρνήσης και όλων των κυβερνητικών μηχανισμών, με δίκες, με ΜΑΤ, με αυθαίρετες ενέργειες, όπως αυτές του Δήμου Αθηναίων στο Ελαιώνα. Φαίνεται ότι αυτός που προκαλεί την ένταση και τα προβλήματα είναι η ίδια η Κυβέρνηση. Η απόσυρση του νομοσχεδίου σημαίνει ότι απʼ αυτή τη στιγμή αρχίζουν να εκλίπουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ): Οι εργαζόμενοι κορυφώνουν με την γενική απεργία της Τετάρτης σε ένα νέο σταθμό των αγώνα τους. Έχουμε ένα νομοσχέδιο που αδικεί τις υπάρχουσες γενιές, διαμορφώνει το ασφαλιστικό σύστημα σε ένα Καιάδα και καταργεί ουσιαστικά τα δικαιώματα των νεώτερων γενεών. Γιʼ αυτό τόσο η απόσυρσή του όσο και η κατάργησή του στη συνέχεια, και η αντικατάστάσή του από ένα νέο σχέδιο, που να ενισχύει την κοινωνική ασφάλιση, να δυναμώνει τα δικαιώματα και να δημιουργεί βεβαιότητα ζωής. Είναι ένας δρόμος, που τώρα έχει σταθμούς. Ο αγώνας είναι όμως μπροστά μας και έχει νεώτερους πιο δυναμικούς συνεχόμενους αγώνες από τους εργαζόμενους, από τα κινήματα από την κοινωνία. Σε αυτό τον αγώνα είναι πολύ σημαντική η πολιτική υποστήριξη, η διεύρυνση της κοινωνικής υποστήριξης στους εργαζόμενους, οι πολιτικές πρωτοβουλίες. Στη βάση αυτή εμείς είχαμε μία ανοιχτή, πολύ καλή, θα έλεγα πολύτιμη, ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που πιστεύουμε ότι θα μορφοποιηθεί τις επόμενες μέρες και κοινοβουλευτικά και στο κοινωνικά με πρωτοβουλίες, που θα ενισχύουν τον αγώνα των εργαζομένων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος ΓΣΕΕ): Η επίσκεψή μας στο ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρό του τον κ. Αλαβάνο, εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών με όλο το πολιτικό φάσμα, για να εξηγήσουμε τις θέσεις των εργαζομένων και την επιχειρούμενη αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, ότι παρά την κυβέρνητική προπαγάνδα δεν συγκρούονται μηχανισμοί. Δεν συγκρούεται η κυβέρνηση με τα συνδικάτα. Συγκρούεται η κυβερνητική πολιτική με την κοινωνία. Σʼ αυτή τη σύγκρουση οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν ανοιχτή και καθαρή θέση, όπως έκανε σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων και των κινητοποιήσεών τους. Η βοήθεια που θα δοθεί από τις πολιτικές δυνάμεις, που αντιπολιτεύονται αυτά τα σχέδια αποδόμησης του ασφαλιστικού συστήματος είναι πολύτιμη. Είναι πολύτιμη μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή και καλοδεχούμενη. Πιστεύω πώς την Τετάρτη με τον παλλαϊκό ξεσηκωμό, με το λαό στους δρόμους η Κυβέρνηση θα πάρει ένα ηχηρό μήνυμα. Θα ακούσει άραγε ή έχει στραμμένα τα μάτια της και τʼ αυτιά της σε άλλα συμφέροντα και όχι στους εργαζόμενους και την κοινωνία;
Ερωτηση δημοσιογράφου: Χθες κρίθηκε ως παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Πιστεύετε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες αποφάσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος ΓΣΕΕ): Η Κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει έναν απίθανο μηχανισμό για να σπάσουν οι κοινωνικοί αγώνες. Εκβιασμών, ποινικοποιήσεων και άλλων μεθόδων, που διασπούν την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος. Ειδικά για τη ΔΕΗ πάντως, η απόφαση του δικαστηρίου δεν δικαίωσε τις κυβερνητικές προσδοκίες. Δεν κρίνεται παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Τίθενται κάποιοι όροι για τις μελλοντικές απεργίες. Οι εργαζόμενοι ξέρουν να περιφρουρούν τις απεργίες τους. Ξέρουν να δίνουν στο πλαίσιο του κοινωνικά αναγκαίου τους αγώνες τους. Κι έτσι θα συνεχίσουν.
Κ. ΠΟΥΠΑΚΗΣ (Εκπρόσωπος ΔΑΚΕ ΓΣΕΕ): Είχαμε μια πολύ σοβαρή και εποικοδομητική συζήτησή με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Αλαβάνο. Ακούσαμε τις θέσεις και τη συμπαράστασή του στο εργατικό κίνημα. Εμείς από την πλευρά μας ενημερώσαμε ότι συμμετέχουμε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που αποφασίζονται από το συνδικαλιστικό κίνημα, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι στο διεκδικητικό πλαίσιο ή στην επί μέρους διαχείριση αυτών των κινητοποιήσεων. Λογικό είναι να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Εμείς συμμετέχουμε μέσα από ένα πλαίσιο που έχουμε, που λέει: Ναι στην αναγκαιότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να υπάρχει βιωσιμότητα στο ασφαλιστικό σύστημα. Ναι σε ένα ενιαίο ταμείο μισθωτών. Ναι στην διατήρηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, από τις όποιες ομαδοποιήσεις πρόκειται να γίνουν. Ταυτόχρονα λέμε: Όχι στις δυσμενείς αλλαγές από τον υφιστάμενο νόμο, αυτόν τον νόμο που πάει να εφαρμοστεί. Όχι στις δυσμενείς αλλαγές του νόμο Ρέππα που ξεκινάνε από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Όχι στα ψίχουλα, που προσπαθούν να μας επιβάλλουν οι εργοδότες στη συλλογική σύμβαση εργασίας.
To Γραφείο Τύπου