Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό, ο Αλ. Αλαβάνος είπε, μεταξύ άλλων:
«Είναι σαφές πια ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση των θέσεων της κυβέρνησης με τη θέληση της κοινωνίας. Και μ΄ αυτή την έννοια, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμαστε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ζητάμε να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 44 του Συντάγματος, παράγραφος 2, εδάφιο 2, δηλαδή ζητάμε δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα - και δεν ξέρω αν υπάρχει σοβαρότερο κοινωνικό ζήτημα απ΄αυτό, εκτός από τα δημοσιονομικά- εφ΄ όσον αυτό αποφασιστεί από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των 2/5 του συνόλου κι όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
Καλούμε, επομένως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το σκεφτούν. Περιμένουμε να έχουμε μια απάντηση. Είναι σημαντικό να έχουμε μια απάντηση μέχρι σήμερα το βράδυ, εν πάση περιπτώσει πριν γίνει ή μόλις γίνει η ψηφοφορία επί του συνόλου για το νομοσχέδιο αυτό.
Αυτή η πρόταση έχει ως αποτέλεσμα και νομίζω ότι έχει και μία ηθική διάσταση αυτό το αποτέλεσμα, ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράψει το νομοσχέδιο αυτό, παρά μόνο μετά τη συζήτηση και ψηφοφορία σε σχέση με την πρόταση για το δημοψήφισμα. Διότι, όπως λέει πάλι το άρθρο 44, παρ. 2, αν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42, παρ. 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Η προθεσμία του 42, παρ. 1 έχει σχέση με την έκδοση και δημοσίευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα σ΄ένα μήνα από την ψήφισή τους.
Τέλος, η αναφορά του Κανονισμού στη δυνατότητα αυτή για την αίτηση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος έχει ως αποτέλεσμα ότι αυτό το θέμα τίθεται κατά προτεραιότητα στη ημερήσια διάταξη της Βουλής σε σχέση με όλα τα άλλα ζητήματα. Και, μ΄ αυτή την έννοια, σε συμβολικό επίπεδο τσαλακώνουμε αυτή την απαράδεκτη προσπάθεια και αυτό τον εξευτελισμό της Βουλής που κάνατε να συζητάει μέχρι τις 4 το πρωί προκειμένου να μην δώσετε χρόνο και στους βουλευτές να εκφραστούν αλλά και στην κοινή γνώμη να παρακολουθήσει.
Καλούμε, επομένως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν και να δώσουν με τις δικές μας υπογραφές ήδη από το απόγευμα το κείμενο αυτό, το οποίο θα κατατεθεί μετά την ψήφιση επί του συνόλου του νομοσχεδίου. Κι αν τολμάει η Ν.Δ. κι αν πιστεύει ας προχωρήσει σε δημοψήφισμα.»
Αναφερόμενος στην απουσία του Πρωθυπουργού από τη συζήτηση του ν/σ για το ασφαλιστικό υπογράμμισε: «Νομίζω ότι η χθεσινή κινητοποίηση έδειξε την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας, για να μην μιλήσει κανείς για την παμψηφία των εργαζομένων, στο προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Έχουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, όσον αφορά στην εκλογική της στήριξη, αλλά έχουμε μια κυβέρνηση θλιβερής και προκλητικής μειοψηφίας όσον αφορά στην προώθηση του ασφαλιστικού.
Είναι σαφές, νομίζω, από τις συζητήσεις που έγιναν μέχρι τώρα, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποσύρει το νομοσχέδιο. Και θέλω να πω ότι μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση ότι αυτό το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάζεται ως το επίκεντρο των νέων μεταρρυθμίσεων της Ν.Δ. δεν είχε την ευκαιρία να δει εδώ τον Πρωθυπουργό. Τι είναι ένας Πρωθυπουργός φάντασμα; Είναι ένας Πρωθυπουργός μαριονέτα επικοινωνιακών συμβούλων; Εξηγείστε μας.
Βγήκαν όλοι παρέλαση από εσάς κα Πετραλιά, τον κ. Αλογοσκούφη, την υφυπουργό, τους βουλευτές της Ν.Δ. και μας λέτε για την κεντρική μεταρρύθμιση. Πού είναι ο Πρωθυπουργός; Έχει Πρωθυπουργό η Ελλάδα; Αν είναι η κεντρική μεταρρύθμισή του, γιατί δεν είναι εδώ;