Σήμερα, 5 χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι επιπτώσεις αυτού του παράνομου και βάρβαρου πολέμου γίνονται κάθε μέρα πιο έντονες, απτές και μετρήσιμες.
Οι Ιρακινοί πολίτες δεν είδαν ποτέ την «δημοκρατία». Γνώρισαν μόνο μια δημοκρατία «τύπου Μπους», με εκατομμύρια νεκρούς και πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Οι Αμερικανοί πολίτες θρηνούν και αυτοί 4000 νεκρούς και παρατηρούν την οικονομία τους να καταβαραθρώνεται και τα πολιτικά τους δικαιώματα να συρρικνώνονται με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» - ένα πόλεμο που τροφοδοτεί τις δαπάνες για εξοπλισμούς και δίνει άλλοθι στην μείωση των κοινωνικών δαπανών.
Η ανασφάλεια αυτή λειτουργεί εκρηκτικά και για την υπόλοιπη περιοχή και όχι μόνο. Χρειάζεται να τερματιστεί αυτή η πολιτική και σʼαυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΝ προτείνει:
Πρόταση προς τον ΟΗΕ να αναλάβει την ευθύνη, με την ανάλογη διεθνή στήριξη, για τη μετάβαση σ΄ένα ειρηνικό, ενωμένο και δημοκρατικό Ιράκ. Χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ. Ενίσχυση των διαδικασιών διαλόγου για την εθνική συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας.
Απόρριψη κάθε ιδέας για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν. Η απαίτηση για τη μη- απόκτηση από τη χώρα αυτή πυρηνικών όπλων, δεν μπορεί να στηριχθεί σε μια πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών». Το ζήτημα της μη διασποράς των όπλων αυτών πρέπει να συνοδευτεί από υποστήριξη της πρότασης για μετατροπή της Μ. Ανατολής σε ζώνη χωρίς πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, σύμφωνα με αποφάσεις της Γ.Σ. του ΟΗΕ..
Αποτροπή νέου καταστροφικού εμφύλιου πολέμου στο Λίβανο με βάση τη δημοκρατική και ειρηνική λύση των εσωτερικών προβλημάτων.
Προώθηση της ιδέας μιας διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την συνολική διευθέτηση του Μεσανατολικού.
Δημιουργία Ευρω-Μεσανατολικού Φόρουμ διαλόγου των πολιτισμών με τη συμμετοχή και μη κυβερνητικών οργανώσεων και προσωπικοτήτων, από τις χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
To Γραφείο Τύπου