Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή, ύστερα από αίτημά του, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του κόμματος σχετικά με την υπόθεση της απαγωγής και ανάκρισης πακιστανών πολιτών που διαμένουν στη χώρα μας.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
Είχαμε μια συνάντηση και συζήτηση με τον Πρωθυπουργό για το θέμα της απαγωγής των Πακιστανών, της δράσης μυστικών υπηρεσιών μέσα στη χώρα μας, της ενδεχόμενης ύπαρξης μυστικών πρωτοκόλλων για τη συνεργασία μυστικών υπηρεσιών.
Είχαμε μια 100% διαφορετική άποψη σε σχέση με τα γεγονότα με τον Πρωθυπουργό.
Νομίζω ότι είναι καλύτερα να σας ενημερώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η ενημέρωση που είχα δεν είναι διαφορετική από την τοποθέτηση την οποία είχε μέχρι τώρα, σε άλλο επίπεδο, η κυβέρνηση.
Έχουμε 100% διαφωνία.
Σας είπα ότι ακολούθησε την ίδια τοποθέτηση κυβερνητικών στελεχών που δεν έχουν δεχθεί την συμμετοχή ελληνικών υπηρεσιών σ΄ αυτή την ενέργεια.
Εμείς ζητήσαμε τρία πράγματα από την κυβέρνηση.
Το πρώτο είναι να κάνει η ίδια μία έκθεση των γεγονότων, πέρα από τη δικαστική διερεύνηση που είναι και δικαίωμα και υποχρέωση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να την θέσει σε κίνηση, διότι θα είμαστε σε μια σοβαρή πολιτική κρίση εάν για τέτοια γεγονότα τελικά είναι η δικαστική εξουσία η οποία θα δώσει την πραγματική εκδοχή των συμβάντων. Θυμίζει αυτό Ιταλία και υπόθεση εισαγγελέων «καθαρά χέρια».
Το δεύτερο το οποίο ζητήσαμε είναι να υπάρξει μία ενημέρωση σε σχέση με μυστικά άρθρα, μυστικά πρωτόκολλα ή πολιτικές συμφωνίες των υπηρεσιών με βάση τις οποίες μπορεί να γίνανε αυτά τα γεγονότα.
Και με την ευκαιρία θα ήθελα να παρακαλέσω και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Γ. Παπανδρέου, Υπουργό Εξωτερικών τα προηγούμενα χρόνια, και τον κ. Σημίτη, πρώην Πρωθυπουργό, να συμβάλουν στην κατανόηση της κατάστασης δίνοντας έναν απολογισμό για τυχόν δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στον τομέα της συνεργασίας των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που συνέπεσε και με τον πόλεμο στο Ιράκ και με όλη αυτή την περίοδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Δεν ενημερώθηκα. Δεν πήρα μια συγκεκριμένη απάντηση από τον Πρωθυπουργό. Ζήτησα να υπάρξει ενημέρωση. Το έθεσα αυτό ως ένα αίτημα της Αριστεράς, του Συνασπισμού.
Το τρίτο θέμα που θέλω να θέσω. Ζητήσαμε λειτουργίες οι οποίες δεν θα είναι υπονομευτικές για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών -θυμάστε και τις εμπειρίες που έχουμε από την υπόθεση Οτσαλάν και τώρα στο θέμα του Πακιστάν- και ζητήσαμε αυτή η υπηρεσία να τεθεί υπό κοινοβουλευτική εποπτεία.
Μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα. Ανέφερα στον Πρωθυπουργό ότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη από την πλευρά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, όχι μόνο γιατί γίνανε τα γεγονότα, αλλά κυρίως για την συγκάλυψη, η οποία όμως συγκάλυψη νομίζω ότι υπάρχει πια σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και μ΄ αυτή την έννοια ότι είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα που υπερβαίνει συγκεκριμένο Υπουργό και νομίζω ότι αναλαμβάνεται και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
To Γραφείο Τύπου